22 června 2011

Trocha umění.....

Jak jsem již říkala, na Chvalském zámečku byla výstava zajímavých obrazů, které by ocenili zajisté ti, koho zajímá ezoterika. Maloval je malíř Zdeněk Hajný a výstava se jmenuje "Krajiny jenom tušené". A název je to příhodný, protože mnohé se z těch obrazů dá spíše tušit než vidět. Na ochutnávku tu jsou dva z nich.....


obrazy

obrazy
Dalším výtvarníkem, tedy spíše výtvarnicí jejíž výstava také je na Chvalském zámku, je Miluše Chovancová. Je to akademická malířka a zároveň i textilní výtvarnice. Její "obrazy" jsou z různých druhů textílii, a vytvářeny jsou i různými technikami. K "malbě" jí slouží třeba různé stužky, zbytky látek upravené vrapováním, vlněné příze a barevné korálky. A tak jsou její díla plná barev.... Jejich veselost a měkkost velice vhodně doplňuje chladná a tvrdá krása achátů z Indie, Bolívie, Mexika, Brazilie a Maroka.
acháty
acháty

Takže kdo by se chtěl podívat osobně, tak výstava trvá do 1.června do 28.srpna a je na Chvalském zámku. Dostanete
se tam metrem na Černý Most a pak jednu stanici autobusem č.221, 223, 273. Vystoupíte přímo proti komplexu Chvalské tvrze k níž Chvalský zámek přiléhá.
tvrz


tvrz
Tot je Chvalská tvrz a věž kostela patří již ke zmíněnému zámečku....
tvrz

4 komentáře:

  1. Ta Chovancová je zajímavá... ty plátky achátků jsou tenké, nebo se jedná o fotky? to nejde nějak poznat.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:ahoj, vidíš, docela jsem i čekala že zrovna ty budeš první s ohlasem . Ne ty kameny jsou opravdové vybroušené řezy. A teď k malířům, no já přiznávám že ezoterika, víra a různé tyto věci mne neberou a umění s nimi spojené, tím myslím to dnešní sakrální umění mě taky moc neoslovuje...Tyto dva obrazy mne tak nějak trochu možná připadly zajímavé. Nicméně někomu se to líbí a já mu to nechávám. Ty textilní věci jsou naopak velice zajímavé a živé, jen si je nedovedu představit v normálním denním rodinném provozu, protože za chvíli v nich musí být hodně prachu. Ale pár věcí bych si tam já za sebe určitě vybrala protože jsou takové živoučké a měkoučké. A ty acháty mne dost zaujaly, to že vlastně každá s těch zemí má jinou barevnost kamenů. Jako odborník bys mi to mohl vysvětlit, má na to vliv chemické složení hornin v té dané lokalitě?

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle výstava by byla něco pro mě, děkuju za tip

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:Můžu ti odpovědět i já, tedy alespoň na ty kameny. Používá tam jak surové acháty tak broušené. A ještě různé polodrahokamy, alespoň co bylo vidět na té výstavě. Měl tam ale víc klasických obrazů než těch s kameny.Já dávám přednost v malbě klasice a starým italským, holandským a anglickým mistrům. Můj mistr no.1 je Leonardo a po něm jak jinak Michalengelo... nicméně do moderních interiérů mě spíš sedí obrazy výtvarná díla typu těchto dvou výtvarníků.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....