16 května 2011

Po dlouhé době v lese, aneb sežerou nás nebo ne?....

Vzhledem k tomu, že malej Matýsek ještě neměl všechna očkování, a bez něj jsme chodit nechtěli, tak jsme hodně dlouho nebyli nikde na procházce. Musím se přiznat, že už mi to hodně chybělo. A paničce taky. Takže jsme se hodně těšili, že se půjdeme projít. Hrdě jsme tedy vyrazili ze dveří chaty, ale to bylo tak všechno. U brány jsme skončili, protože přes silnici na nás zírala čtyři dospělá divoká prasata a šest malých. Panička se obrátila na patě, ale já tam stál a snažil se přes tu bránu k těm potvorám dostat abych jim ukázal, kdo je tady pánem. Ale byl jsem potupně odvlečen a žádná procházka se nekonala.

Ale dlouho to panička nevydržela a tak jsme druhý den vyrazili znovu. Nikde jsme žádné čuně až na mně neviděli, tak jsme e obezřetně vnořili do lesa. A za chvíli už jsem se vsele proháněl sem tam a na něaká prasata jsem ani nepomyslel. Za to panička se neustále rozhlížela jestli někde na nás za stromem nečíhá nějaká svině, tedy divoká....


Lesní květy
V lese jsme narazili na keřík žlutě kvetoucího janovce metlatého jehož žluté květy připomínají maličké orchideje nebo motýlky, však se také celý rod řadí mezi motýlokvěté. Z jeho tmavě zelených větviček se dříve dělávala podobná košťata jak z březového proutí. O kousek dál kvetl hrachor jarní. Vloni jsme tu zastihli v květu už jen jeden poslední exemplář, ale letos ještě kvetlo v trávě kvítků spousty.
Že tady v lese je pár míst kde kvetou a voní konvalinky vím od doby, kdy jsem byla ještě malá holka. A ohromnou radost mi udělalo, že jsou tu stále a navíc se rozrůstají dále. A těch míst tu naštěstí i přibývá....

A jak jsme se tak dál brouzdali po lese, našli jsme pár zajímavostí, ať to již byla zcela netradiční stromová a kytičková partnerství anebo starý vykotlaný pařez , či zvláštní útvary na bříze. A jak je vidět nádory netrpí jenom lidé, ale i stromy.
Lesní podivnosti
A ta zvláštní partnerství? Tak to vám rostla jednou jedna borovice a ta se skamarádila s malým dubem, který se uhnízdil u její paty a přímo ze spodní části kůry si vesele rostl a rostl. Anebo kamarádství dvou dubů a jednoho buku, který se okolo nich vine. Ale jak je z jejich velikosti vidět, vyhovuje jim to už hodně dlouhou dobu.
A je libo truhlík ze stromů? Šťavel ví jak na to.....
zvláštní partnerství
A ta divoká prasata? Tak ta nás naštěstí nepotkala a nesežrala !

5 komentářů:

  1. My jsme se nedávno vrátili z procházky s pejskem kvůli zmiji

    OdpovědětVymazat
  2. worlddandie17/5/11 20:48

    [1]:Blééé, fuj hadi, to je moje černá můra. Jedinej had kterýho zachraňuju je slepejš, páč je to ještěrka bez nohou. Ale zmije jsou prý letos přemnožené a tak si taky dávám pozor kam šlapu. Spíš mám taky strach o psy....

    OdpovědětVymazat
  3. Fotky jsou opravdu nádherné. Hlavně ty lesní květy. Tak se tu kochám, alespoň na obrázcích, protože si vůbec nejsem jistá, zda letos uvidím jarní les.

    OdpovědětVymazat
  4. Strašně se mi líbí Tvé fotky - třeba stromová partnerství..úžasné, čeho všeho si všímáš a jak vnímáš přírodu. Vykotlané pařezy, útvary na bříze...nádhera. Taky ráda fotím podobné detaily, jen mi pak manžel nadává, že fotím blbosti a zaplácávám počítač.   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....