26 září 2024

Připadám si tak ....

 


..... trochu v kůži Davida Černého, 
který je neustále napadán ze všech stran kvůli svým kontoverzním dílům ve veřejném prostoru. Tak nemusí se všem líbit, chápu, mě ale nijak nevadí, některá tnou do živého a jiné pobaví, a nemám potřebu svůj názor na ně nijak na sociálních sítích prezentovat jako jiní.
 Ale proč já?
Protože jsem si dovolila ve fabrice kde dělám, ukázat na fotkách že život není jen o kytičkách, broučcích, motýlcích, ale že je v něm i spoustu ošklivosti, deprese a jinakosti. 
Vzhledem k tomu, že jsem letošní výstavu věnovala fotkám starosklíčky, a jelikož jsem nějaké fotky měla navěšené v kantýně, vypůjčila jsem si je a místo nich dala černobílé. A mezi nimi je i fotka z Karlova mostu, kde jsem před lety nafotila jednoho z několika stálých žebráků. To jsem ovšem netušila, co tato fotka spustí za lavinu nesouhlasných komentářů a požadavků na její odstranění. Proč? Co komu vadí? Prostě i taková je realita dnešního života. Navíc mnohem hnusnější bezdomovci se válejí tady kolem nádraží .... Dokonce to došlo tak daleko, že fotku sundali ze zdi a otočili. Kantýnské mi jí tam ale zas pověsily a bavily se reakcemi. Vlastně i já si říkala, fajn, je to dobrá fotka, protože ta se pozná podle toho, že vyvolává emoce. Negativní i pozitivní. Ovšem do doby, než přišel příkaz jí odstranit. Že je depresivní, nehezká, že se zaměstnanci nechtějí dívat při jídle na špinavého bezdomovce, že je uráží, jak je možné že to Korado mohlo dovolit apod. Příkaz přišel od vedoucí stravovací komise, která za víc jak měsíc ani v kantýně nebyla, a fotku viděla teprve včera jen tak letem světem mezi dveřmi. Jenže si stěžovaly její kamarádky z kanclů, které si tam chodí na kafíčko a zákuseček a dělají si tam i selfíčka. Asi jim to zhořklo v puse a fotka se jim tam přimotala ....
No co dodat. Tři měsíce visela na výstavě v restauraci kam chodili dennodenně lidé na jídlo a nikdo proti ní nic nenamítal, spíš byly na ní kladné reakce. 
Zítra tam tedy pověsím fotku jinou. Když jí viděla na výstavě dcera, pravila: " To vypadá jak řiť" ....

Taky by vás tohle uráželo?






  

4 komentáře:

  1. Realita dnešního světa dovede pobouřit sobce a škarohlída. Spíš bych uvažovala o sbírce, když už. Štreit měl taky na výstavě fotografie s bezdomovců.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se zrovna tato fotka moc líbí. Má atmosféru a hlavně je pravdivá. Vůbec nechápu negativní reakce.

    OdpovědětVymazat
  3. Takovéhle "protesty pobouřených pracujících" mívají zárodek ve dvou nespokojencích vzájemně se u jídla podporujících ve svém odporu, který pak samonasíracím efektem a opakováním zážitku nabírá na síle. Bral bych to s nadhledem: Nechtějí? Jejich hloupost. Můj názor znáš: Ta fotka je velmi dobrá, má v sobě nejen bídu ale i notnou dávku něžnosti a velmi nejednoznačný (a tedy zajímavý) příběh. Naopak, šel bych výřezem ještě blíž, aby muž zaplnil většinu plochy. Ale to by nejspíš tvoji příznivci u jídla, chudinky, teprve zvraceli o překot :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Já na té fotce nevidím nic urážejícího. Směrem ke stěžovatelům lze říci tak akorát "Komu není shůry dáno..."
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....