23 března 2024

Dá se dnes ještě .....

 


.... něco prodat, aniž by se na vás neslétlo
hejno internetových šmejdů a podvodníků? Nebo dnes už vážně nefrčí nákup a prodej přes různé bazarové aplikace, či se koupěchtiví zájemci bojí cokoli koupit? Zmizeli a přenechali svá místa podvodným robotům? Alespoň mě to tak připadá.
 K sepsání tohoto článku mne nakoplo dění minulých týdnů. Na úvod musím přiznat, že já jsem nadšený návštěvník těchto bazarů, ať už je to Marketplace na FB, Bazoš, Aukro nebo E- bay. To všechno díky mé posedlosti starosklíčky a vlastně focení vůbec. Zde se totiž dají sehnat vcelku za slušné ceny i ve slušném stavu jak objektivy tak i fotoaparáty.  Ostatně za minulé dva měsíce jsem si tu nějaká sklíčka i ten aparát pořídila. Jestli jsem udělala radost prodávajícímu netuším, ale zřejmě ano. A proč? Tím se totiž dostáváme k jádru pudla. Já sama jsem se po delší době stala prodávajícím a byla jsem tedy nemile překvapená.
Potřebuji prodat manželův motorkářský kožený komplet z kterého jaksi přetekl a nevejde se do něj. A tím začala má anabáze která vyústila v tento článek.
Nejdřív jsem dala inzerát na Marketplace kde jsem už v minulosti prodala vcelku bez problémů nějaké nepotřebné věci. Neuplynulo ani dvacet minut od zveřejnění a už se kupující jen hrnuli. Pomalu jsem ani nestíhala odepisovat že zboží je k mání. Sice bylo trochu asi divné, že se ozývaly samé ženy, většinou se slovanskými jmény a nechtěly se ani na vlastní oči přesvědčit v jakém stavu zboží je. Tak říkala jsem si, že velikosti jsem tam napsala, stav zboží taky, fotky byly také a zřejmě chtějí překvapit manžela dárkem. Překvapený nebyl manžel, a kdo ví jestli nějaký byl, ale já. A to nemile. Odpověděla jsem paní, která v té záplavě Nin, In, Táň a podobných jmen se honosila stejným jménem jak já. Když jsem jí napsala že by bylo opravdu dobré kdyby si zboží prohlédla, případně přeměřila, napsala že je zdaleka a cesta by se jí nevyplatila, ale že má eminentní zájem. A tak jsem souhlasila. Dokonce i že zařídí odvoz, jelikož má prý kupon na jeden odvoz zdarma od Zásilkovny. No já nerada něco posílám poštou a proto Zásilkovnu a její služby vítám, navíc máme box i tady na vsi, takže mi stále ještě nic nerozeznělo varovný zvonek. Domluvily jsme se, já jí poslala adresu, telefon a mejl, a za chvíli mi přišel od Zásilkovny mejl aby se všechno dokončilo. A v tu chvíli jsem se já, kdo se holedbal tím, že na nějaké takové triky šmejdů nikdy nenaletí, stala obětí takového podvodu. Musím říct, že jsou tak dokonale přesvědčiví a vše mají tak dokonale připravené a zrežírované, že pokud neprohlížíte adresu z které vám mejl došel, nic v prvních okamžicích nepoznáte. Kdo to naštěstí poznal, byla banka která akci po naskenování mé karty v aplikaci která přišla, všechno okamžitě stopla a nepustila dál.
Samozřejmě že začala podvodnice, nebo možná i robot který tohle má na starost intenzivně naléhat abych transakci dokončila. Když jsem odepsala že mi to nejde, nátlak se zvyšoval s tím že už peníze pro mne odešly z jejího účtu, dokonce přišel i printsreen obrazovky kde transakce byla vidět, a že vše musím okamžitě odsouhlasit jinak ona o peníze přijde. Chtěla jsem tedy znovu vše odsouhlasit a opět banka zaúřadovala v podobě hlídacího psa a nic nepustila. Dotyčné jsme napsala sorry, ale budete muset u své banky transakci stornovat.
Už se neozvala. Ale kdo se ozval, byly ty ostatní. A co se nestalo? Stejný scénář, jsem zdaleka, pošlu kurýra, peníze převedu okamžitě, přijde mejl z Balíkovny. Těch odpovědí bylo neuvěřitelných patnáct za dvacet minut! Patnáct podvodů. Patnáct pokusů jak ze mě dostat údaje mé karty.... Celou noc jsem přemýšlela a ráno volala do banky a všechno jim povyprávěla. Bylo mi doporučeno abych kartu zablokovala a požádala o jinou. Mě to naštěstí stálo jen týden bez karty, mnohé, pokud jejich banka není tak připravená by to mohlo stát ale mnohem víc.
Sofistikovanost těchto šmejdů se ukázala naposledy včera, když mi z Bazoše, kde mám inzerát taky přišel mejl od jisté paní doktorky z Jeseníku a dotazem na to kdy že byl komplet zakoupen, jak vypadá apod. Dotazy které má opravdu vážný zájemce. Dokonce i adresa a jméno. Napadlo mne, najít si tuto kliniku a domluvit se s paní doktorkou osobně přes telefon. Zjistila jsem si, že opravdu na dané adrese je daná klinika, ale že v pátek mají zavřeno. No nechám to na pondělí, zavolám jí a domluvíme se. Odepsala jsem tedy na její dotaz, a vzápětí přišel mejl. A hádejte s čím.... jistě, se stejným zněním jak těch předchozích šestnáct. Stejný scénář, stejné gramatické chyby, stejný divný pravopis. Tak nevím. 
Dá se ještě dneska něco prodat aniž by se člověk stal obětí podvodníků a šmejdů????

P.S. Už se nedivím nadšení prodávajícího od kterého jsem si koupila jiný foťák. Že se konečně ozval někdo kdo není ani robot ani podvodník....

26 komentářů:

  1. Vendy, já ještě nenarazila, ale vím, že se s těmito podvodníky v poslední době roztrhl pytel. Já se aktuálně knížek zbavovala přes Knihobot, oblečení putovalo do charitativního kontejneru nebo jsem ho rozdala či vyměnila přes lokální swapovací skupiny (ve stylu - kabelka za láhev vína). Ale chápu, že pro motorkářský komplet, který má přece jen nějakou hodnotu to úplně řešení není. Teď řeším, co s v podstatě novými kozačkami a kožíškem, které vyřadila máma a bojím se, abych nedopadla stejně. Možná bude nejlepší taky ta charita ;-)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že manžel by si rád alespoň koupil bundu za ztržené peníze. A měnit komplet původně za osm tisíc za víno se mi taky nechce....třeba se zkus zeptat v nějakém sekáči. Dcera to takhle taky dělala. Vážně to je na palici, jen to tam dáš, už se slítnou jak supi.

      Vymazat
  2. Vendy, na můj inzerát na prodej nenošených, pěkných zimních bot - dvou párů, se také ozvaly podvodnice a dopadlo to dobře, protože mi manžel řekl, že Zásilkovna ani ostatní tento způsob dopravy nedělají. Ale snažily se o č.účtu a podobné praktiky a znám jednu dvojici, které vykradli podobní snaživci účet - víc jak 50 tisíc zmizelo v nenávratnu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď chodí kdykoli dám na nějakou bazarovou platformu inzerát upozornění do mejlu, o tom, že žádné takové služby týkající se placení oni neprovozují. Stejně prostě ale těch šmejdů se nezbavíš a stejně to zkoušejí. Je to k zlosti. Nejsem zvyklá věci vyhazovat, ale takhle prostě to za chvíli asi jinak nepůjde. Ptala jsem se v bance jestli nemám pro jistotu zrušit i ten účet ke kterému byla ta karta, ale ujistili mne, že to není nutné, protože bez pinu stejně nemůžou uskutečnit výběr a jelikož přes kartu se nedostanou k účtu ani na přepážce , tak to je zbytečné

      Vymazat
    2. Zajímalo by mne, zda existuje policie, nějaké její odd., které se tím umí zabývat a vyčmuchat ty zmetky. Jenže, prý jsou to samí cizinci - a pokud si někdo nedá pozor, penízky má rázem kdo ví kdeKdysi na to upozorňovala i Marta - Vyzobaná slunečnice. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Ono do pěti tisíc to není trestný čin jen přestupek. A cajti jsou rádi že přežívají, hospodářská kriminálka toho má taky až nad hlavu, takže v tomhle směru mají šmejdi volné pole. A jestli oddělení pro boj s kybernetickou kriminalitou řeší takovýhle čučky to nevím.

      Vymazat
    4. Vendy, já, pokud inzeruji nějaké prodeje, tak rovnou píšu, že pouze platba z ruky do ruky při předání nebo jen na dobírku. A je to. Důvěřivost není na pořadu dne. Jiřina z N.

      Vymazat
    5. Ono tam ve finále můžeš napsat co chceš, stejně se ti okamžitě ozvou šmejdi s tímhle požadavkem.....

      Vymazat
  3. Anonymní23/3/24 23:06

    Lydie
    Tak to je teda síla....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, a štve mě, že někdo by to třeba i rád koupil, ale všichni se dneska už kvůli těmhle šmejdům něco takhle kupovat

      Vymazat
  4. K tomu nemám slov, šmejdi jedni. Zatím se mě nic podobného nestalo ,ale manželovi chodí do pošty,že je balík na cestě a podobně. Nic neobjednal, tak nereaguje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě jednou došel mejl kvůli doplatku cla. Zrovna jsem měla na cestě balíček, dokonce i to clo jsem párkrát takhle doplácela, takže mi to nepřišlo hned divné, až do okamžiku kdy se měli vyplnit údaje o účtu. Ale tady jde opravdu o to, že to mají sakumprásk s logy, se vším a vypadá to naprosto bezchybně. Až ne jeden řádek kterého si nikdo normálně nevšímá, a to je mejlová adresa v záhlaví.

      Vymazat
  5. Anonymní24/3/24 10:06

    Lezarts
    Děkuji za sdílení!!! Člověk není nikdy dost vyškolený, protože sám není podvodníkem, tak ho nenapadne v prvním okamžiku, že se jedná o podraz.
    Naštěstí jsi měla štěstí👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No můžu říct, že sem se fakt vždycky holedbala že nejsem ten typ který hned na všechno naletí. A ejhle, naběhla jsem si na první dobrou....

      Vymazat
  6. Moje vnučka (která je teď v Africe) před nějakým časem málem přišla o dost peněz, v poslední chvíli ji něco do hlavy ťuklo a údaje, které po ní podvodník požadoval neudala a sdělila, že volá na policii. Okamžitě skončil.
    Člověk musí být teď hodně obezřetný ve všech směrech.
    Měj hezkou Květnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Je to fakt na palici. Za chvíli nebudeš vědět komu vlastně máš, kromě sebe, věřit

    OdpovědětVymazat
  8. Je vidět, že už jsem dlouho nic neprodával jinak než z ruky do ruky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém je v tom, že tu nikdo v okolí není kdo by jezdil na motorce. Takže jak dát vědět že tu je něco na prodej? Jedině inzerátem. A to se ti ozvou okamžitě tihle šmejdi....

      Vymazat
  9. Už dávno těmto internetovým bazarům a méně známým prodejcům nevěřím...sousedce díky takovému bazaru, kde chtěla nakupovat , vybrali díky podvodu možná i kvůli její důvěřivosti a neopatrnosti, sporožirový účet včetně kontokorentu. Zbyly jí jen oči pro pláč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já co se týče nákupů žádné problémy nemám a ani jsem nikdy neměla. Problém je u prodeje. Tak vzhledem k tomu, že mám na účtu stále jen minimum peněz tak by si stejně nepomohli

      Vymazat
  10. Anonymní25/3/24 10:45

    Stále prodávám prostřednictvím FB, ALE zásadně požaduji platbu dopředu na můj účet - po připsání odesílám balík . Automaty se mi také ozývají, ale už je poznám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám v inzerátech jasně napsáno OSOBNÍ ODBĚR a platbu předem na účet. To ovšem ty automaty neumí rozlišit či co, takže se stejně stále ozývají. Jak vidno, už si i hledají existující adresy i jména, jak vidno u toho posledního pokusu.

      Vymazat
  11. Taky se mi to stalo, ale já naštěstí zavětřila problém hned u těch slovanských jmen :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono Vendula zrovna slovanské jméno není, a vidíš, taky podvodnice. Teď naposledy už to bylo s tou existující klinikou naprosto sofistikované.

      Vymazat
  12. Dřív jsem hodně prodávala i nakupovala na Aukru. Před 6. lety to byl intenzivní prodej a nikdy jsem nenarazila na podvodníka. Ten systém tam pracoval jinak. Bylo to něco jako aukce. Vlastně jsem pak komunikovala jen s tím, kdo vyhrál aukci. Nakupující i prodávající měli své profily s hodnocením nákupů a prodeje. Nevím, jak to funguje dneska, ale už nic neprodávám. Pokud se chci zbavit něčeho, co by ještě někdo možná užil, stačí to položit u nás v paneláku na topení u vchodu do domu. A zrovna dneska mi syn říkal, že u nás bude, ale neví kdy přesně, fotoburza. Bývá to většinou v některém sále zámku. Takže takové věci je lepší opravdu prodávat nebo vyměňovat na místech s přímým kontaktem. Jinak já jsem s Českou poštou u nás velmi spokojena, a když nějaký e-shop poštu nenabízí jsem zklamaná a hodně zvažuju nákup, protože to co k nám jezdí za hovada PPL nebo Zásilkovna, to se hned tak nevidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Aukru jsem řádila před mnoha lety s dcerou i synem. Nebyl nikdy žádný problém. Ale to bylo dobou.... dneska jsou prostě hajzlové a šmejdi tak rozšířený jak nebyli. Já preferuju Z - box, ten máme tu ve vsi, ale nikdy jsem neměla problém s žádnou dopravní službou. Vždycky zavolají, když není nikdo doma a balíček je placený tak mi ho nechají za barákem, nikdy nic rozbitého nepřišlo, nemám fakt žádný špatný zkušenosti.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....