09 října 2023

Ještě jednou si .....

 


.... dopřejeme nějaké ty kytičky, a pak se zas dáme 
do výletování. Vloni jsem si přečetla že montbrécie se nemusí na zimu vyndavat ze země jak jsem až doposud dělala, ale že v klidu a za určitých podmínek v pohodě přezimují v zemi. Podmínka vlastně byla jen jedna, a to že by se měly na zimu přikrýt. Listím, chvojím, prostě čímkoli co se na podzim na zahradě najde. Tuhle podmínku za mě dokonale splňuje magnólie která svými obřími listy zasype všechny záhony v dosahu plus ještě třetinu vsi. Byla jsem zvědavá jak to ty moje holky ohnivý zvládnou. Že dobře bylo jasné už když jsem na jaře vyhrabávala listí. Ven pod ním už na svět vykukovaly špičky listů. A odměnily se mi množstvím květů v barvě ohně ....










Druhou kráskou exotického vzhledu kterou můžete vídat snad v každém zámeckém skleníku či botanické zahradě která mi letos udělala radost je glorióza. Já se jí se střídavými úspěchy snažím pěstovat už víc jak třicet let. Za tu dobu mi několikrát zašla, znovu se mi podařilo jí sehnat, jednou vykvetla, zase zašla a zase se našla dobrá duše na netu která mi poslala hlízy. Letos se holka pěkně pochlapila. Měla jsem plný květináč rostlin a kvetly jak o závod. Jen tedy narozdíl od těch ve sklenících které se šplhají do výšky až dvou metrů ty moje dorostly jen zhruba do sedmdesáti centimetrů, ale to jim rozhodně na kráse neubralo. A co jsem sklidila ohromných hlíz! Něco jsem rozdala a na příští rok mi ještě zbylo dost pro další kochání. A dokonce květy gloriózy se dají použít i k řezu. Tak jsem se s ní seznámila. Ještě na sídlišti v květinářství kde jí právě měli jako řezanou květinu. A před stěhováním jsem od jednoho souseda získala první hlízy ....









18 komentářů:

  1. Moc krásné fotografie květin.Tu první má sestra na zahradě a ráda ji fotím a tu druhou vůbec neznám.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gloriózu na zahradách moc nepotkáš. Za to jí potkáš v botanických anebo v zámeckých sklenících. Asi proto, že opravdu tuhle kytku málokdo považuje za venkovní a bojí se jejího pěstování. Což je škoda. Montbrécie mám už asi čtyři roky, vždycky jsem je ze země na podzim vytahovala stejně jako mečíky. Pak jsem je zas třeba zapomněla na půdě a přišla na ně dost pozdě, takže mi i pozdě kvetly. To že je nemusím vyndavat je skvělé. Mají své místo, mají ho ohraničené takže se nebudou rozlézat kam mají a ani se nemůže stát že cibule budou mít tendenci sen "zahrabávat" jako to dělají tulipány.

      Vymazat
  2. Krásné fotky, Vendy. Montbrécie měla na zahradě moje mamka, moc se mi líbí, ale právě kvůli tomu vyrývání a ukládání na zimu je já nemám.
    Přeji hezký večer, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám je od mala z venkovských zahrádek, ale nikdy jsem neměla štěstí aby mi rostly. Teď už jsem to dávno vychytala, navíc i vyzkoušela že nemusí na podzim ven takže se podívám i po jiných barvách.

      Vymazat
  3. Vendy, tak nevím, co se mi dnes u tebe víc líbí, jestli vtipný popis, nebo květiny, ty první jsem moc toužila mít na první svatbě , ale tenkrát se nedaly sehnat.Jinak jsem ráda, že nás pomalu seznamuješ se svými mazlíčky ze zahrady. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mazlíčky .... jak se to vezme. Ty minulé jsou všeobecně známé, takže jsem si říkala že sem dám i ty, které až tak moc známé nejsou, nebo jsou pozapomenuté.

      Vymazat
  4. Anonymní9/10/23 20:53

    Lezarts
    To jsou krásky a ty barvy!
    Mě letos montbrécie vůbec nevykvetly, jen udělaly spousty listů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Glorióza je ještě ve žluté barvě, docela bych jí brala taky. Montbrécie v různých odstínech červené až ďábelsky rudé.... To mi udělaly většinou když jsem je zapomněla na jaře na půdě a sázela je pozdě. Takhle na to nemusím myslet a ony si jedou podle svého....

      Vymazat
  5. Vendy ty květy jsou nádherné a Ty jsi úžasná pěstitelka. Moc krásné květy, které pozadí oko a ta radost, když vykvetou. Obdivuji TVOJE pěstitelské umění. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono paradoxně jednoduché kytky na pěstování mi moc nejdou, ale ty složitější jo. :D

      Vymazat
  6. Musela jsi mít radost, když obě dvě krásky vykvetly. Nádherné jsou obě dvě. Jsi prostě pěstitelka na jedničku s hvězdičkou.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, montbrécie už kvetly vloni, ale ne tak hodně. Glorióza z předloňska mi přes zimu shnila a tak jsem tuhle dostala letos na jaře od jedné pěstitelky z kytičkové skupiny na fb.

      Vymazat
  7. Ráda jsem se koukla. Já jsem mizerný zahradník (asi proto, že nemám vztah k hrabání v hlíně), takže se ráda kochám zahradnickými úspěchy jiných.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já na zahrádce a mezi zahrádkama vyrůstala. Můj biootec i můj děda byli nadšení zahrádkáři, takže to mám po nich ;-). Děda mě naučil všechno o kytkách. proto mě to tak baví.

      Vymazat
  8. Nádhera!!! Je snad nějaká kytička, kterou nemáš???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda Jani, těch je :D :D .... vidím teď na záhoně kolik ještě mi jich tam chybí....

      Vymazat
  9. Tak já monbrecii právě ve středu vyryla ze země. Budu si tedy pamatovat, že se s ní zachází jako s pivoňkami. Mám sice bílou, ale to nevadí. Krásné fotky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud myslíš tu bílou květinku s fialovým okem, tak to není montbrécie nýbrž acidantera a ta se pěstuje stejně jako mečíky. Takže ano, vyndat ze země.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....