28 března 2023

I když přání aby už ....

 


.... dala zima pokoj a začalo jaro bylo ve 
vašich komentářích jako hlavní linie, už včera tu byly dopoledne i odpoledne solidní sněhové vánice a ráno mě čekalo nemilé probuzení do bílé. A teď už opět je venku vánice jak na horách. Ale! My se na zimu vykašleme a podíváme se do krásného slunečného (tedy alespoň částečně) desátého března, kdy jsem se před inaugurací courala po městě. Když jsem zjistila že budu mít k dispozici skoro dvě hodiny času, původní plán byl stavit se za kamarádem v obchodě. Jenže ten měl jediný den volna a ten věnoval bohulibé činnosti jakou jsou návštěvy institucí související s daňovým přiznáním. 
No jo, kterým směrem tedy nasměrovat své kroky? Nakonec díky mé poloze bylo rozhodnutí jasné. Směr Jindřišská věž.... A výstup na ní.
Je hanebné, že mě jako Pražáka na tuto možnost navedla až mimopražská blogerka která si tam vyšlápla a tím mi dala tip na jednu z možných návštěv. Ale netušila jsem že se uskuteční už teď, původně jsem jí měla v plánu až na dobu kdy budu na chatě a půjdeme s Padesátkou na jednu z našich pražských Aperol tour. Na věž jsem zcela paďoursky vyjela výtahem, u vědomí, že zatěžovat dopředu nohy výstupem po kolika schodech když mne čekalo bůhví jak dlouhé stání na hradním nádvoří není úplně dobrý nápad.
Výhledy na Prahu byly luxusní, cesta dolů z věže taky a já se tedy mohla vydat spokojeně na metro směr Malostranská kde měla naše výprava sraz před závěrečnou ztečí Pražského hradu ....


Svou cestu jsem zahájila u Jubilejní synagogy v Jeruzalémské ulici. Mnoho let jsem okolo ní chodila, leč nikdy nefotila. Takže zatím jen zvenku, doufám že se podaří někdy v budoucnu zavítat i dovnitř.
Trochu historických dat. Jeruzalémská nebo též Jubilejní synagoga je největší a nejmladší z pražských synagog. Byla postavena v letech1905-06 jako náhrada za tři zbourané synagogy při asanaci židovského ghetta. A to za synagogy Cikánovu, Velkodvorskou a Novou. Je postavena ve směsi maurského a secesního slohu.
Jméno Jeruzalémská odkazuje na stejnojmennou ulici v které stojí a Jubilejní dostala při 50. výročí nástupu císaře Františka Josefa I. na trůn. Dříve byla známá také pod jménem Velká synagoga. Dodnes se v ní konají bohoslužby. Kdo jste někdy okolo šel, víte, že focení je tu dosti obtížné kvůli nedostatku místa, ostatně jako v každém městě. Takže dostat jí do záběru celou je bez ultraširokého skla nemožné  




Obrácen zády, stojí hned naproti synagoze kostel sv. Jindřicha a sv. Kunhuty. Jde o gotický kostel postavený řádem křížovníků s červenou hvězdou (do jejich majetku spadal i zámek v Dobřichovicích) vysvěcený byl v roce 1351Arnoštem z Pardubic. V době svého vzniku byl obklopen největším vnitroměstským hřbitovem (dnes je ta představa naprosto dost zvláštní) který byl užívám intenzivně při morových ranách. Později byla postavena zvonice pro která byla určená pro nové těžké zvony. Dnes jí známe pod jménem Jindřišská věž. V 19. století zde drobnou přestavbu prováděl i Josef Mocker známý hlavně pro kontroverzní přestavbu Karlštejna









Jelikož poslední obrázek je už z vrchu Jindřišské věže je jasné kam se vydáme příště ....

P.S. Nedalo mi to, a vyfotila jsem si dnešní trochu bláznivé počasí. Rozdíl mezi fotkami zhruba 15 minut






33 komentářů:

  1. Vendy, ta synagoga bývá zajímavá uvnitř i sama o sobě, ale mnohdy jsou tam i prima výstavy, a na Jindřišské věži jsem byla taky vícekrát, dvě návštěvy byly ale mimořádné - jednou jsem tam v prosinci vzala vnučky na výstavu betlémů z Třešti a jednou jsme tam doprovázela sestru na její rande naslepo! Výhledy jsou odtud mimořádné, jak i tvé fotky dokazují. Ahojky a poslední dva velikonoční snímky hodně dokazují. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já bych ráda vylezla na všechny přístupné pražské věže. Mám už rozhlednu, zvonici u sv. Mikuláše, Staroměstskou radnici, Jindřišskou věž, kdysi dávno Malostranskou mosteckou, ale to chci dát nově, takže mi jich ještě pár zbývá. Až zas někdy pojedeme s malou do Prahy tak taky některou zkusíme zdolat. Počasí dneska je fakt předzvěst aprílu. Chumelenici střídá jasné sluníčko.

      Vymazat
    2. Taky jsme obráželi s manželem svého času věže v Praze a mnohé ty fotky na blogu u mne byly a někde i jsou, pokud nebyly kdysi a nebyly smazány.Vlastně jsem se zrovna Praze věnovala dost, synagogy a kostely katolické i jiné jsem navštívila, jakož i další památky, to jen posledního půl roku už toho není tolik.Ale jak se znám, zase se oklepu. Přeji hodně štěstí při focení a výběru fotek. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jako malou mne brala babička po pražských kostelích a o každém mi vyprávěla. To byly super hodiny dějepisu a místopisu.... chodit do kostelů ač nejsem věřící má základ právě v těhle vycházkách.

      Vymazat
  2. Každá fotka z Prahy pro mne dobrá. Do matičky Prahy nejezdím často a musím přiznat, že ji znám jen tak povrchně, takže se vždycky ráda na fotky podívám a zajímavosti si přečtu.
    U nás tedy chumelenice nebyla a ani zatím není. Jen jsme se probudili do bílého ráno. Ale začalo svítit slunce a teď momentálně sněhové zbytky jsou jen tam, kde je stín. Ovocné stromy tady u nás ještě nekvetou, horší je to tam, kde jsou už v plném květu.
    Hezké odpoledne !
    Já jdu za psí slečnou, aby nemusela být zavřená v kotci do doby, než se majitel vrátí z práce :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zjišťuju jak se těch víc jak třicet let co jsem z Prahy pryč se projevuje tím, že už tápu kudy kam jít a jet. Co se týče kvetení stromů tak to tady zatím opravdu nehrozí, což jsem ráda protože se budu potřebovat věnovat snížení jabloně. Tedy spíš synátor, ten se tam vyšplhá s velkou el. pilou. Já může jen s tou mou malou aku.

      Vymazat
  3. Ta synagoga vypadá zajímavě. Je taková hodně barevná. Jen že Praha je právě město, kam mám obavy jet kvůli mému strachu z davů lidí a velkého provozu, tak že se na fotografie ráda podívám..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, to mne na ní zaujalo už kdysi dávno.... je to taková hodně velká zvláštnost v té výstavbě, navíc hned vedle dvou nádherných gotických staveb... tak lidí tam je hafo, to je pravda, ale v tom jsem zas já jak ryba ve vodě. ;)

      Vymazat
  4. Vendy, já se musím přiznat, že ač Praha je mým bydlištěm už skoro 60 let, tak všechny uvedené památky znám jen z venku. Šla už jsem kolem nich nesčetněkrát, ale uvnitř jsem ještě nikdy nebyla ani v jedné.
    Tady u nás ráno chumelilo, teď svítí slunce a z okna to vypadá nádherně, ale je tam pěkný fučák. Byla jsem v polední pauze venku a profoukla jsem slušně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsme na tom stejně :D. Já až teď byla v Jindřišské věži a do synagogy jsem nenakoukla taky nikdy. Do kostela jsem chtěla jenže byl zavřený. Což mne docela irituje, protože nikde jinde jsem se s tímhle nesetkala. Německo, Rakousko, Polsko, všude jsou kostely otevřené. Jen tady u nás abys otevřený kostel pohledala. Jo, pokud se v něm neplatí vstupné. Tady taky fučí už od noci....

      Vymazat
  5. Do Jindřišské věže se za týden chystám na koncert. No a možná je malá zajímavost, že Jeruzalémská ulice dostala jméno podle Jeruzalémské kaple, který stála u kostela sv. Jindřicha a Kunhuty a to jediné, co z ní zůstalo, je právě ten název ulice :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se měla stavět synagoga, byl podán podnět k tomu jí nestavět z důvodů malé vzdálenosti od kostela a možného vzájemného rušení bohoslužeb hlasitým zpěvem.... V Jindřišské věži jsou zajímavé prostory, nicméně ten koncert bude asi opravdu velmi komorní, protože jsou dost malé. Leda že by byl až nahoře na půdě, tam je prostor velký dost.

      Vymazat
    2. Je až nahoře na půdě vedle zvonkohry :-).

      Vymazat
    3. To mě napadlo, protože to je jediný větší prostor v té věži. Mimochodem velmi útulný

      Vymazat
  6. Vendy, krásné fotky. 👍👍👍 Přiznám se, že jsem na Jindřišské věži také ještě nebyla. A to v Praze bydlím. Nemám moc ráda výšky, trpím závratí. Nahoru se většinou dostanu v pohodě, ale cesta dolů bývá dost dramatická. Vzpomínám, jak mně v Domažlicích pomáhali dolů hasiči. Ta ostuda.😀 Synagogu znám velmi dobře, kdysi jsem jí fotila z protější budovy, kde býval Tuzex a kde pracoval příbuzný. Ani nevím, zda bych ty fotografie ještě našla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahoru i dolů se dostaneš bezpečně výtahem. Já jela nahoru a vyšlápla si jen jedny schody. Dolů už jsem šla, nicméně ta mezipatra se schody nejsou moc vysoká a schody jsou velmi pohodlné. Takže myslím že bys to dala v pohodě. Je to jak jít po schodech v paneláku

      Vymazat
  7. Skvostné fotky. V Plzni je podobně výstavná synagoga, ale při naší návštěvě byla zavřená, probíhá tam rekonstrukce. Ráda bych se podívala i dovnitř. I u nás se střídá sníh se sluncem a tak se mi jaksi moc nechce ven.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych se ráda podívala dovnitř, tak doufám že to jednou vyjde.

      Vymazat
    2. Maruško, loni byla slavnostně po opravě otevřena a je to, tuším, třetí největší na světě, ta Plzeňská, tato, o které píše Vendy, pod Hlavákem, je otevřená mimo zimu a je uvnitř neuvěřitelně krásná. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Děkuji Jiřinko, za info. Snad se někdy zadaří.

      Vymazat
  8. Byl jsem pted lety ns pude te veze, pripomnela mi pudu v
    v detstvi u slovenske babicky tak jako by byla kusem venkova uprostred Prahy...Zaujala i ta vnitrni zvonkohra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta půda je útulná. Tu zvonkohru si můžeš za deset korun pustit.

      Vymazat
  9. Vidím, jaké mám mezery, na tuto synagogu jsem v Praze nikdy nenarazil. Je krásně barevná a v tomto směru je pestřejší než synagoga v Plzni, která se u nás považuje za největší a nejvýznamnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom jestli, kudy a kam jsi šel z Hlavního nádraží. Jeruzalémská je spojnice mezi ulicí pod parkem před Hlavákem a právě Jindřišskou. Bývalo v Jeruzalémské i muzeum Alfonse Muchy.

      Vymazat
  10. Vendy, krásné fotky. U nás se také včera vrátila zima. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  11. Dneska je to naštěstí bez sněhu ale s nějakými -3°C

    OdpovědětVymazat
  12. Fotky jsou úžasné.Pokud se do Prahy vypravím,tak budu znát aspoň ta nejdůležitější místa z tvých příspěvků,ale i z jiných blogů.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš to brát jako takový malý návod kam zajít ;-)

      Vymazat
  13. Vendy, já jsem na Jindřišské věži byla jako dítě, mám velkou chuť si to zopakovat. Zato synagogu jsem prolezla i uvnitř a je to fakt pecka. Velký zážitek!
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš a já až teď ;-). Do synagogy budu muset zajít ....

      Vymazat
  14. Ahoj Vendy, moc se mi líbí nafocená synagoga. Taky bych byla zvědavá i na vnitřek. Co Tvoje ruka ? Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dolní konec ruky cajk, teď jsem začala s rehabkama horního konce, čili ramene... nějak se mi rozsypala najednou celá...

      Vymazat
  15. Anonymní2/4/23 17:12

    Vija
    Fotit jsem zkoušela, tvé fotky jsou moc hezké, krásná podívaná. A věže bych chtěla navštívit taky, zkusím kolik jich zvládnu.
    Měj se hezky, díky za fotky. J

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....