02 února 2023

Možná to má co do činění .....

 

.... se situací posledních měsíců i let, možná
díky oné známé havlovské "blbé náladě" (u mě tedy fakt je) baví mne čím dál tím víc černobílá fotografie. Obzvlášť když fotím různé  uličky starých měst. A tak letošní letní toulky po Praze jsem fotila už s touhle vizí, že prostě budou čb byť svítilo sluníčko a Praha je ták krásně barevná. Navíc i s určitým úmyslem pro něco co by snad mohlo dopadnout, ale co zatím stále beru jako částečně se plnící sen a jestli se splní úplně, budu vědět až v okamžiku kdy budu stát před hotovou věcí. Zatím to vypadá dobře, ale stále ještě tři měsíce jsou dlouhá doba za kterou se může stát spoustu věcí. Jen se obávám, že té čb tu teď bude mnohem víc, protože bych ráda konečně uzavřela loňský rok. Přece jen už začal druhý měsíc nového roku, mnoho blogerů psalo a píše bilanční články a já se ještě nedokopala k tomu, abych skončila s rokem starým ....



Od Černínské zahrady, která je mimochodem moc hezká, sice ne moc velká, ale příjemná a navíc korunovaná krásným letohrádkem začíná moje zlatá cesta pro focení. Jo, ještě k té zahradě, pokud se do těchto míst dostanete o víkendu po 1.6. do 29.9. nebo o státním svátku mezi 10:00 a 17:00 určitě se do ní zajděte podívat....



Černínskou uličkou se spouštím dolů na Nový svět


Krom nádherné roubenky hotelu U Raka, který jeden čas vlastnil Arnošt Lustig s Otou Pavlem je tu i krásná malá kavárnička Nový Svět, která vypadá jak kdyby sem byla přenesená z Francie ....


.... a má  krásné okno


Pohled na Prahu z vršku Zámeckých schodů


Větrací šachta Strahovského tunelu je zajímavá a krásně se v ní odráží sluníčko a mraky


Na tohle " okno " vedoucí na Hradčany jsem přišla někdy před pěti lety. Ovšem za tu dobu se docela dost přivřelo a za pár let se zavře úplně


A  co nezapomenu nikdy vyfotit je tahle Myší díra 


Následující dva pohledy netřeba představovat



Tím, že fotky vznikly za dvou procházek, první byla s Padesátkou, druhá s dcerou a Bobulí, opět jsme z nábřeží skočili na Hradčany, do podloubí proti Loretánskému náměstí ....


.... a na náměstí Hradčanské, resp. na cestu vedoucí z náměstí do Nerudovky



32 komentářů:

  1. Černobílé fotky se mi líbí. Tvoje fotky jsou krásné, takže se těším na další.
    Hezké odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bude jich pořádná nálož. Jak jsem co kde fotila a přišlo mi že by to bylo lepší v čb tak se toho docela dost nastřádalo....

      Vymazat
  2. Na černobílé fotografii mnohdy vyniknou detaily, které na barevné snadno přehlédneme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, barvy někdy odvádí pozornost.

      Vymazat
  3. Nádhera.Mohla by jsi je hned někde vystavit.Byla jsem minulý týden na výstavě místních nadšených fotografu a téma bylo černobílé město.Tvé fotografie by se tam neztratily.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba to někdy s tou výstavou vyjde. Já tomu pevně věřím.

      Vymazat
  4. Vendy, krásné černobílé fotky.👍👍 Vzpomněla jsem si při jejich prohlížení na fotografie Karla Plicky.
    Na Novém světě bydlí bývalý soused Alexandr Paul ml., jaká to náhoda, je to známý fotograf.
    Měj prima dny a žádnou "blbou náladu". To radím, coby Havlová😀😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, jak se najdou různé i nectěné souvislosti. Ono se to moje milá Havlová řekne, žádnou blbou náladu.... jenže zatím to je takové prapodivné. Nemám práci a když jsem se chtěla na ní jít zeptat tady na vsi, zas mám říznutou ruku a nevím jak dlouho zas nebudu moct něco dělat. A platby jak kráva před sebou. Ten výpadek byť ne velké výplaty je ale citelný. Muž začal ze servisem taky až trochu víc teď, takže občas něco donese. Požádali jsme o příspěvek na bydlení, ale vzhledem k tomu, že jsme nestačili nic moc platit tak nevím jestli se nám vůbec ukáže to dané procento nákladů které je k tomu přiznání nutné. Takže my nemáme na to aby jsme to platili, takže nemáme ty náklady které jsou k přiznání příspěvku nutné.... dost dobrý blbinec. Jsem zvědavá jak to dopadne. Takže se mi nediv že mám blbou náladu.

      Vymazat
  5. Krásné černobílé fotky. Připomnělo mi to staré časy. Myslím, že některé tvé fotky by barevné nebyly ani tak pěkné. V té černobílé lépe vyniknou. Člověka neruší barvy .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, městu asi sluší víc černobílá.

      Vymazat
  6. Anonymní2/2/23 21:20

    Černobílé fotky mají své nostalgické kouzlo, líbí se mi všechny. :)
    Bevíčková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je v tom nostalgie doby kinofilmů, na čb vždycky byly peníze jak na film tak na fotky. Barevné už byly mnohem dražší. Já to měla obzvlášť takové trochu komplikované protože jsem fotila rolleilfexem a tam ten film byl na 18 snímků rozměru 6x6 cm. Ale film zas byl levnější. Pak jsem dostala foťák na kinofilm a to už bylo jiné focení.

      Vymazat
  7. Mi připadá (často i u Petra Vápeníka), že Praze ta černobílá fotografie vyloženě sluší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s Petrovými fotkami se ty moje nedají vůbec srovnávat. Přiznávám, že od něj ale beru inspiraci v mnoha ohledech. Pokud ta měststká architektura není vyloženě hýřící barvami jako je architektura středomořská (takové Santorini focené na čb by nebylo ono) tak jí ta čb sluší.

      Vymazat
  8. Je to zvláštní, černobílý film si dnes ani neumíme představit, ale černobílé fotografie mají své kouzlo. Moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to byly doby když jsem fotila na čb kinofilm.... nebo lépe na film 6x6, měla jsem dvouokou zrcadlovku Rolleiflex po dědovi. Černobílé mne občas vyloženě baví.

      Vymazat
  9. Černobílé fotky, to je velké kouzlo. Nádhera! Kochám se.
    A uzavřít rok se mi tady na blogu taky nějak nedaří... No, uvidíme.
    Přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se ty fotky tak nějak zvláštně naakumovaly k tomu konci roku protože tam byly ty dva výlety, pak se zas vyvrbila Praha, tady ten první a zatím jediný déle ležící sníh.... a teď prostě nestíhám ;-)

      Vymazat
  10. Vendy, to jsi na tom tak špatně, že nemáš na barvy? Doufám, žes to vzala jako vtip.Fotky černobílé jsem naposledy před mnoha lety nafotila v Českém Krumlově a všem se líbily, stejně, jako mně teď ty tvoje, je to hezké se s tebou procházet těmi místy. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo .... jsem. ;-) Já do čb nepřevádím jen Prahu, ale i jiná města, třeba Nisu, nebo Pirnu či Melk. Prostě všude tam, kde jsou ty krásné staré křivolaké uličky.

      Vymazat
  11. Ian Dury3/2/23 16:36

    Pekne fotky...Kdyz jsem pred lety prolezl Jeleni ptikop a octl se na NovemnSvete, mel jsem pocit ze jsem se octl na stare Male Strane..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nový Svět je jedno z nejkouzelnějších míst Starého Města a Hradčan. Jsem zvědavá, jestli opravdu nový prezident dodrží slib a otevře Hrad pro veřejnost. Ráda bych si prošla třeba ten zmiňovaný Jelení příkop Pleskotovým tunelem, podívala se na oranžerii od Evy Jiřičné a na podobné skvosty které nabízí ale nejsou přístupné veřejnosti.

      Vymazat
  12. Vendy, krásné fotky! Dýchá z nich takové kouzlo... ☺ Krásný víkend, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to je těmi místy. Ona sama mají úžasné kouzlo a já se to jen snažím zachytit. I když ono je neuchopitelné a občas nezachytitelné

      Vymazat
  13. Skvostné fotky. Právě pro ty uličky a zákoutí měst se BW hodí. Dostanou punc starobylosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ale jak už bylo několikrát zmiňováno, vyniknou detaily....

      Vymazat
  14. Anonymní5/2/23 06:24

    Vija
    Krásné fotky mě známých míst kudy ráda chodím. Chodím i chodíme tudy od dob randění, a to je už nějaký ten pátek. Stále rádi. Jak píšeš, jsem zvědavá zda a jaká místa budou pro veřejnost otevřená. Měj pohotovou neděli, u nás jak na větrné hůrce. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím, že jsme bydleli tak půl hoďky svižné chůze nebo pět minut autobusem od Hradčan, tak jsme tu bývali každý víkend, s babičkou jsem zas procházela kostely Starého Města. Mě to tu taky nikdy neomrzelo a pokaždé když jsem v Praze na Aperol tour s Padesátkou nebo i sama nějakým záhadným způsobem mne to sem vždycky vcucne.... tady je konečně první den po týdnu neustálých vichrů bezvětří a po měsících hnusného šeda a deště i slunečno.

      Vymazat
  15. Vzhledem k tomu, že posledních pár měsíců vysloveně vyhledávám pražské černobílé motivy, dívám se rád i na to, jak tohle téma zpracovávají ostatní :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezastírám, že velkou inspirací mi je tvůj poslední černobílý pražský seriál, nebo mnoho krásných čb pražských fotek na fb, ale mnohé vzniklo už dávno před tím. A opravdu to nějak kopíruje moje nálady během roku a jejich výkyvy podle situace v mém životě.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....