31 ledna 2023

V posledních letech tu ....

 


.... moc šancí na námrazy a podobné věcičky
které sice netěší řidiče a chodce, ale nás kteří fotí dokáží nadchnout, nemáme. Zimy jsou čím dál tím teplejší, sníh sotva napadne hned zas sleze, a když mrzne, tak je holomráz který nic moc nevytvoří. Tudíž jakmile ráno z okna vidím že se čistě náhodou něco urodilo, tak musím hned vystartovat na zahradu a něco z toho nafotit. Ovšem ani to není jen tak. Jo, stojím a rozhlížím se a kochám se, ale jakmile jdu k vyhlídnutému objektu, najednou se veškerá krása vytratí. Prostě není vidět. Nemá totiž to správné nasvětlení. A když už tedy udělám fotku z větší vzdálenosti, kdy se zas efekt námrazy objeví, nic pořádně na fotce není vidět. Tedy to proč vlastně vznikla. A tak tu všelijak oblejzám, stavím se do těch nejneuvěřitelnějších pozic abych našla to správné protisvětlo i pozadí na kterém ta námraza(ledovka) vynikne ....

Tohle se tu urodilo dva dny před Štědrým dnem










Dostala jsem dotaz jaký je rozdíl mezi hvězdníkem (Hippeastrum) a amarylis (Amaryllis belladona). Sice už jsem to na blogu kdysi psala, ale napíšu to znovu. Rozdíl je jak v místech odkud pochází, tak v době kvetení, i v tvaru květů. Hvězdník pochází z Jižní Ameriky, doba květenství je mezi prosincem až květnem a nevoní. Má velké zvonovité květy různých barev, jednoduché i plné. Výška rostliny je mezi 40 - 60 cm


Amaryllis belladona pochází z Jižní Afriky, kvete v srpnu a září a voní. Najít jí v přírodě lze i třeba na Madeiře nebo v Itálii. Květy jsou růžové nebo růžovobílé  barvy a jednoduché. Výška rostliny je 60-80 cm. Narozdíl od hladké cibule hvězdníku má cibuli šupinatou. 


Obě rostliny pochází ze stejného čeledi amarylkovitých. Jsem ještě patří sněženky, bledule, narcisy, klívie, nerine, okrasné česneky nebo hymenocalisy.





30 komentářů:

  1. Květy hvězdníku i amarylis jsou nádherné a já děkuji za vysvětlení rozdílu. Mám tedy ve sklepě hvězdník, protože má hladké cibule. Díky za vysvětlení. Přeji Ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hvězdník má doma každý, amarylis normálně komerčně v obchodech nekoupíš, leda někde na nějaké květinové akci nebo u pěstitelů či specializovaných zahradnictvích.

      Vymazat
  2. Vendy, krásné zimní fotky růžiček v ledu a travin, které vypadají, jako by na ně někdo navlékl korálky.👍👍👍
    Hvězdník a amarilis si pletu. Nahrávají tomu i prodejci, kteří hvězdník označují jako amarilis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proso a kavyl dělá nádherné efekty. Prodejci sami neví co prodávají nahrává tomu i situace, že leckterý, a to teď myslím květinářství a markety, ani neví že existuje kytka toho jména. Takže všechno šmahem je amarylis . A přitom je to hvězdník....

      Vymazat
  3. To je jak focení nějaké bižuterie ze skleněnek. Nádherné korálky...

    OdpovědětVymazat
  4. Vendy, na focení námrazy teď byl asi ideální lokace Javorník :D - tam podle televizních zpráv mají všechno (včetně elektrického vedení) obalené ledem.
    Moc se mi líbí ty zmrzlé kapky na trávě - to jsou krásné fotky-
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo Brdy. ;-) led na prosu a kavylu někdy kouzlí.

      Vymazat
  5. Jo, jo, ptala jsem se já, vím, že jsi kdysi o tom psala, ale nechtělo se mi to hledat, takže moc děkuji.Taky jsem to mohla pohledat na internetu, ale dotaz na tebe byl snadnější!!! Že jsou s klívií příbuzní jsem spíš tušila, než věděla.Takže, asi mám hvězdník, kdysi ta cibule červeně kvetla a nyní se roky ulejvá.
    Odspodu čtvrtá fotka je pěkný náhrdelník! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě spíš hodně překvapil stejná čeleď se sněženkami, bledulemi, narcisy a okrasnými česneky!

      Vymazat
  6. Nádherné fotky, Vendy. A děkuji za lekci z botaniky, vím, že už tu jednou byla... Pamatuji si to! Tedy tu lekci, obsah jsem si ráda oživila :o)
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, a dokonce myslím že ne jednou, teď se na netu konečně objevují fotky amarylis, dřív bylo strašně těžké nějakou najít.

      Vymazat
  7. Nádherné fotografie.U nás se vůbec námraza zatím nevytvořila a ani jiné zimy.Ty detaily jsou od Jičína.Pokud je sníh,je ho jenom málo a na stromech nezůstane.U nás celé dny prší a přitom zbytek Libereckého kraje je zavalen sněhem.My jsme v nížině.Teď máme tři nad nulou.Ale snad za sněhem vyrazíme do hor.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se nám ty přívaly sněhu nějak vyhýbají zdaleka. Tady lehce nasněží a v noci leje, takže se to zas spláchne. Ovšem nejlepší je rozdíl mezi námi dole a těmi kdo bydlí na kopci, tam ten sníh vždycky je, ale tady na dně údolí jen málo. A to je rozdíl snad jen dvěstě metrů, a ani to snad ne. Když dává známá fotky z rána jak to tam vypadá, tak nestačím zírat! A to na ten její barák koukám z okna!

      Vymazat
  8. U nás jsem žádnou námrazu neobjevila. Dlouho bylo naprosto bez sněhu a pak nějaký ten sníh (teď zrovna za okenm spíš drobně padá), ale takovou krásnou přírodní bižuterii jsem tedy vyfotit( jako Ty) nemohla ani náhodou.
    Ráda jsem se poučila co je co, ale tyto krasavice já doma nemá, takže asi ten rozdíl zapomenu :-).
    Měj klidný den!
    Hanka


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu vládně zimnopodzim. I přes ty veškeré meteorologické výstrahy a varování o mrazech a přívalech sněhu po celé republice. Venku jsou čtyři nad nulou, prší a jediné co tedy bylo, že foukal silný vítr. Já jdu dneska dát do země všechny hvězdníky co mi zbyly a doufám, že už se konečně letos dokopu k tomu si k nim dát všem jmenovky s barvou. Když si chci pořídit nový tak nikdy nevím jestli ho mám nebo ne ;-)

      Vymazat
  9. Nejhezčí jsou ty korálky na stéblech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trávy jsou na tohle naprosto super. Proto je mám tak ráda.

      Vymazat
  10. Čtvrtá je parádní, takové mám nejraději.
    Kouzlo zimy je tu nejsilnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je kavyl krásný v každé roční době. A když ho takhle ozdobí mráz, je to jednička!

      Vymazat
  11. Anonymní1/2/23 22:20

    Lydie
    Pěkné fotky. Ty "korálkové" se mě líbí moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vždycky obcházím to proso a kavyl po dešti, to je nádhera, jen se mi to málokdy podaří nafotit tak aby se ta krása neztratila.

      Vymazat
  12. Vendy, ty se Ti povedly! Hvězdníky mám po baráku všude možně a hezky kvetou, moc se mi líbí. Zdraví Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je včera zasázela zas do hlíny na novou sezónu, a protože je zapomínám přes léto hnojit tak jsem jim letos koupila hnojivo s dlouhodobým účinkem. Tak jsem zvědavá jak jim bude chutnat.

      Vymazat
  13. Vendy, nádherné fotky, je pravda, že teď musí člověk na takové fotky číhat. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej! Dnů kdy letos opravdu mrzlo, tedy kdy bylo pod -5°C by se daly spočítat na prstech. I teď je pořád nad nulou přes den i v noci, prší a fouká vítr. Prostě podzim....

      Vymazat
  14. Ian Dury2/2/23 06:37

    Ja byl o vanocich v Harrachove..I tam to po predchozich mrazech talo jen coz delej...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je letos místo zimy jen o pár stupínků studenější podzim.

      Vymazat
  15. Na té první fotce mi přijde hodně rušivých prvků, ale je mi jasné, o co ti šlo. Možná kdyby bylo pozadí, které jsi potřebovala na zbarvení, více rozmazané a zdánlivě nedůležité. Ty ostatní fotky jsou skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ale opravdu jsem nemohla najít lepší bod na focení. Z druhé strany by to bylo ještě horší s pozadím a jinak jsem se k té růži neměla přes ibišek šanci dostat....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....