01 prosince 2022

K věcem poněkud přízemním ....

 

.... leč nutným se dostaneme v dnešním posledním
zastavení na Karlštejně. Tedy lépe řečeno v podhradí. Ale abychom toto první zastavení které se neslo i v duchu duchovna nekončili úplně přízemně a materialisticky, ještě si uděláme takový malý výlet do historie. Určitě si pamatujete že se pan purkrabí z Vartenberka ve filmu Noc na Karlštejně několikrát zaklínal jménem sv. Palmácia. Já a možná nejen já, si myslela, že jde o postavu fiktivní, ale při výkladu průvodce v Pokladnici hradu mne najednou jeho jméno probralo z určité letargie. Spojovalo se s některou z vystavených monstrancí či jinou památkou kde by měl být jeho ostatek. Takže mi to nedalo, a zapátrala jsem v tetě Wiki a ta na mě vyplivla toto. 
Sv. Palmácius byl údajně! římským politikem narozeným v Trevíru a popraven jako mučedník. Měl být římským politikem a senátorem, ale přímý důkaz o jeho existenci není dostupný. Měl se zúčastnit povstání Thébské legie v Xantenu, kdy se odmítli křešťanští legionáři zúčastnit pohanské bohoslužby. Za to byli popraveni a s nimi právě sv. Palmácius a také už tedy známější svatý sv. Mořic.
V římskokatolické církvi je uctíván jako světec a jeho svátek připadá na 10. května. Takže kdo ví, třeba to opravdu je jen fikce .....
Ale v samotném městysu Karlštejn stojí na hřbitově jeho kostel který nechal postavit zároveň s hradem Karel IV. a v něm byly uloženy právě jeho ostatky. Kostel jsem fotila při naší loňské zářijové návštěvě s dcerou a Bobulí. Při cestě na hrad si ho moc nevšimnete, spíš ho vidíte když jdete na druhé straně řeky


A teď ty věci přízemnější. Při té samé návštěvě z které je fotka kostela, jsme se před náročným dobitím hradu musely posilnit. O vynikající krmi kterou jsem si tam dala jsem se zmiňovala i s fotkami v článku o této návštěvě v minulém roce. Šlo o ohromnou porci kančího na česneku a s překvapivou cenou. Letos jsem doufala, že se menu moc nezměnilo nebo že to z nějakého důvodu majitelé nezabalili. Ono přece jen hospod je tam opravdu jako máku a konkurence těžká, přetěžká. Ale nezabalili a to o něčem svědčí. Však na vlajková jídla jejich restaurace, právě to kančí a játra na roštu se tam lidé z okolí vrací a podle neustále plné terasy je vidět, že se tam stavuje většina návštěvníků. Že velikost porce není náhoda, a že i jejich kuřecí řízek s hranolky je evidentně najednou nesněditelný svědčí i to, že si ho nechávala zabalit sebou paní u stolu uvnitř kam jsem si sedla. Venku už totiž nebylo na terase ani jedno místo volné. 
Nezklamalo mne ani to, že i tentokrát byla porce ohromná, kvalita stejně výborná a cena nezměněná (165 Kč za porci kterou horko těžko dojídáte). K tomu se musí připočítat  příjemný a vtipný majitel který i obsluhuje, a zvládá to sám na jedničku. Na jídlo čekáte max tak čvtrt hodiny a tak deset minut na zaplacení, možná i méně. Odcházíte nejen skvěle najezeni, ale i naladěni a říkáte si že je vlastně takový malý zázrak, že ještě takoví lidé v pohostinství existují. Tak až někdy zavítáte na Karlštejn a budete se chtít opravdu dobře najíst tak tady .....
Na této fotce bych mohla být usvědčena ze lži, říkala jsem vám přece, že venku nebylo ani jedno místo volné a tady je jich volných hned několik. Je to tím, že mezitím než jsem dostala jídlo jedna z mnoha výprav se odebrala k odchodu





Z parkoviště pro návštěvníky si na hrad můžete zajít pěšky, nechat se odvézt taxíkem anebo zvolit sílu dvou koňských sil a nechat se vyvézt povozem. Aspoň si tak trochu připadáte jak páni šlechtici




Ovšem taky můžete narazit na podstatně větší množství koníků, a to pod kapotou tohoto nablýskaného fešáka




Na úplný závěr ještě jedna fotka. Není moje, ale půjčená od známého z fb. Je pilot a Karlštejn z výšky zná jak svoje boty. Určitě víte, že můj letošní výběr dárku, let balónem zkrachoval na nevhodném počasí a přes další aktivity mi udělala čáru přes rozpočet operace ruky. A právě jednou z těch aktivit byla předběžná domluva na vzdušném double. Balón plus právě let nad Brdy. Ani jedno nevyšlo, tak pokud příští rok dovolí počasí a situace, hlavně ta finanční, tak bych mohla i já ten Karlštejn vidět úplně jinak a nově. A proč jsem vybrala právě tuhle fotku z mnoha které jsem od něj už viděla? protože se tak nějak hodí k tomu že je advent ....
 Jo a ten sníh je z doby zcela nedávné 😉











20 komentářů:

  1. Fotka z výšky je moc pěkná - držím palce, ať ti letos přelet vyjde.
    A díky za tip na hospodu, kdybych někdy zavítala do Karlštejna, budu vědět, kam na jídlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On má moc pěkné fotky, a Karlštejn patří k místům nesmírně fotogenickým. Uvidím jak se bude vyvíjet příští rok situace. V téhle chvíli jsem momentálně bez práce. Večeře od dneška skončili, jestli bude i příští rok taková situace jak teď tak nebudu mít kam po uzdravení ruky nastoupit. A to bude citelný zásah do rodinných financí. Zatím mám přislíbené záskoky, ale to mě moc nevytrhne, pokud to není jó na dlouho, tak je to jen pár dní v měsíci a z toho moc výdělek není. Ten balon naštěstí mám prodloužený a zaplacený takže tam není problém, ale v tom letu už to asi bude.

      Vymazat
  2. Hezký článek Vendy. O tom sv. Palmáciovi jsme neměla tušení a tak děkuji za podrobný výklad. Cena za oběd a v těchto frekventovaných místech mě docela překvapila. Jistě se to teď změní, jak se mění všechno...tedy půjde nahoru. Přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si fakt myslela že to byl jen takový Vrchlického výmysl. Ale jak o něm mluvil průvodce tak jsem na něj vyhrkla " On fákt existoval?" a on mi řekla že ano. Byť to tedy jak vidno z wiki potvrzené úplně není. Taky jsme byly s dcerou poprvé docela šokované z ceny a o to víc mne překvapilo, že zůstala stejná i letos. Tak snad přežijí i do příštích sezón.

      Vymazat
  3. To je dobře, že ještě stále existují takoví majitelé restaurací. Jen jich moc není. My měli u nás jednoho, co uměl výborná jídla, ale pokazil to obsluhou. Dlouho se teď čeká na objednání, ještě dýl na jídlo a o placení ani nemluvím. Škoda toho výborného jídla, na nějž tak nějak přejde chuť...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsme tam byly s dcerou, tak obsluhoval majitel, jeho maminka a synek a manželka byla v kuchyni. Klobouk dolů jak to zvládá i sám.

      Vymazat
  4. Vendy, nebudeš tomu věřit, ale jak já bych si teď dala játra na roštu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš že ti to věřím? Taky mám občas na něco šílenou chuť a najednou o tom čtu na nějakém blogu.... :D A když jsem ochutnala od dcery, měli je fákt dobrý

      Vymazat
  5. Ráda jsem se poučila a děkuji za tip na restauraci, V této dobře se to skutečně hodí!
    Vendy, moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, moc takových opravdu není...

      Vymazat
  6. Tak zase trochu poučení, za což děkuji.
    Hezké páteční odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš Palmácia? I pro mě to byla novinka ....

      Vymazat
  7. Taková cena se teď nevidí ani u obyčejných menu se smaženým sýrem.
    Na těch historických událostech mě vždy mrazí, jak málo stačilo, aby byl člověk popraven, život tehdy moc neznamenal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem to říkala našemu šoférovi, tak se pěkně naštval, protože si tam dával někde jídlo který prej za nic nestálo za 250 Kč. A v Praze někde v nějaké čtyřce taky. Nás to mile překvapilo už minule, protože ty porce jsou opravdu hodně velké. Ostatně tu mou mám nafocenou i na blogu právě z loňské zářijové výpravy. Něco vypovídá i to, že je tam pořád plno. A to je hned naproti jiná restaurace a pod další. Ti první křesťané to měli opravdu těžké, byli pronásledováni opravdu krutě. Pak se situace obrátili a stejná zvěrstva páchali sami. Prostě náboženství je zlo. Velké.

      Vymazat
  8. Vendy, pěkný výlet a hezky zachyceno foťákem. Já jsem tam šla loni na podzim sama a hospodu jsem žádnou nevyužila, ale tip od tebe je fajn. Dostala jsem se jen k bráně hradu, právě odešla poslední výprava, ale nevydilo mi to, neb jsem chtěla za světla dojít zpátky k vlaku, abych neklopýtala potmě. A nakoupila jsem v jedné prodejně dárky/sklo pro kamarádky pod stromeček.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dcera si tam koupila pro změnu při naší návštěvě krásný batůžek který jí závidím, a tak jsem koukala letos jestli tam náhodou na něj nenarazím. Nenarazila, ale koupila si jiný, taky praktický ale zároveň i elegantní. Já se moc těšila, že si tam to jídlo dám a říkala si, jestli tedy ještě budou fungovat. Ale je to evidentně rodinný a dobře fungující podnik. Ovšem je otázkou jestli i po momentálních problémech.

      Vymazat
  9. Už jsem myslel, že ses dala na dronění :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nó .... když se teď koukám na National Geopgraphic na dokumenty natáčené z dronů, tak si říkám, že bych to na focení taky docela brala ;-). To je zas úplně něco jiného.

      Vymazat
  10. Pohled z nebes je skvělý. Škoda, té ti nevyšel ten balón. Dobrých restaurací ubývá a myslím, že krachují právě ty, které to dělají jen pro kšeft. Také že jde i rodinný podnik je velké plus. Vše se musí dělat s láskou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Balón bude (doufám) příští rok, poukaz mám prodloužený do konce června. A létá se od dubna, tak sakra snad jeden termín stihnu! Tak tady v té restauraci to vypadá na velkou lásku a přála bych jim, aby to opravdu přestáli bez ztráty kytičky.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....