22 listopadu 2022

Na chvíli jsme .....

 

.... si odpočinuli od cestování a chození, a
tak se můžeme vydat na další výlet. Tentokrát po vlastech českých. Půjdeme nahoru do kopce a půjdeme i dolů s kopce do hlubin země.
A nakonec se pokocháme pohledem na to co za krásu vzniklo z lidské činnosti .....
Jako první na řadě (pro mne po desítkách let, kdy jsem tu nebyla ale během čtyř let jsem tu už potřetí) je hrad Karlštejn. Musím říct, že zájezd jsem si kupovala spíš kvůli jeskyním a návštěvě lomu Amerika na Mořině, takže ten Karlštejn byl takový trochu nechtěný přívažek. Ale zase pokaždé kdy jsem tam byla, prošla jsem jen nádvoří a studniční věž a tím to haslo. Proč ne, když odsud jsou zajímavé pohledy. Na prohlídkový okruh jsem se nehnala protože bylo na několik hodin vyprodáno a já byla buď omezená časem návratu anebo s námi byla vnučka, která ještě na nějakou velkou prohlídku neměla věk. Takže nakonec teď došlo i na tu prohlídku. Kdysi, když jsme tu za blahé paměti školních výletů byli, prošli jsme hrad za jedno vstupné celý. Porevoluční rozdělení hradů a zámků na několik prohlídkových okruhů placených nemalou částkou zvlášť, už tohle neumožňují a tak jsme v rámci zájezdu měli domluvenou  základní prohlídku Císařského paláce a části Mariánské věže.
Prohlídka začíná v Dvořenínském sále, kde je vystavený model hradu v původní podobě, pokračuje přes Rytířský (Manský) sál na Mariánské nádvoří, do interiérů děkanství, Karlovy ložnice, audienční síň, přes Královský sál předků, a hodovní síně. Z Císařského paláce se pak po krytém můstku přejde do spodního podlaží Mariánské věže kde je Hradní pokladnice, Klenotnice s vystavenou replikou Svatováclavské koruny, a hradní vězení. Tam jsme tedy nějak už nedorazili. Z Mariánské věže se vyjde po onom velmi známém můstku z filmu Noc na Karlštejně (určitě si vzpomenete na scénu kdy tu cukruje pan Pešek (Jaromír Hanzlík) s Alenou (Daniela Kolářová) a zdálky je sledují vévoda Bavorský Štěpán (Miloš Kopecký) a král Cyperský (Waldemar Matuška) na hradní ochoz z kterého je přístup do Hodinové věže. A pak zas po schodech na první nádvoří ....
Mnoho lidí (jak jsem slyšela z rozmluv účastníků zájezdu) neustále
překvapuje rozdíl mezi původní a dnešní podobou hradu. Málo kdo asi ví, že nynější podobu hrad dostal "teprve" před 150 lety na popud císaře Františka Josefa I. Do té doby, ač se to může zdát neuvěřitelné, hrad velmi chátral a nebyly peníze na obnovu. Jeho "záchranu" dostal na starost architekt Josef Mocker, který má zásluhu na úpravách dalšího známého hradu a zámku. Křivoklátu a Konopiště. A proč jsem dala slovo záchrana do uvozovek? Protože z jedné strany to sice záchrana byla, ale z druhé strany znamenala brutální, masivní a vlastně neopodstatněné ničení a bourání gotických částí hradu. Celá obnova a přestavba hradu se nesla v podobě už doznívajícího romantismu a purismu. Originální části konstrukce se změnili v hromady suti a byli nahrazeny kopiemi. Vznikaly tu novotvary které jsou nelogické k původní vzájemné funkčnosti hradu. Zbouráno bylo celé purkrabství včetně nejstarší části, sníženy hradby u Studniční věže, její vršek byl taktéž přezděn, na Císařském paláci došlo k přebourání oken a jejich přesunutí, původní podlahy zničeny a nahrazeny jinými. Vnější a vnitřní gotické a renesanční omítky byly otlučeny. Bourání neunikla ani Mariánská věž i Velká věž. Přestavbu kritizovali už ve své době i mnozí čeští architekti.
Díky této přestavbě nebyl třeba Karlštejn zapsán na seznam UNESCO kvůli nepůvodnímu stavu. Byť se nám samozřejmě hrad v jeho nynější podobě líbí, přijde nám majestátní a neuvěřitelně krásný, skrývá se za ní nevyčíslitelná historická škoda. Ostatně co všechno za této "záchrany" vzalo za své se dozvíte v tomto článku. I průvodci na toto de facto barbarství již dnes poukazují. 
Pokud by jste chtěli hrad navšívit a prohlédnout si víc okruhů, tak tady je ceník ať víte na co se připravit 😉





16 komentářů:

  1. Vzpomínám si, že jsi o Karlštejně již psala a že tam byly hrozné davy lidí. A to je to, co mne odrazuje, i když tento hrad mne zároveň hodně přitahuje. Je ostuda, že znám hrad jen z filmu. Kolikrát jsem se na něho dívala jen z vlaku. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, to jsem si tam dělala výlet v rámci dovolené na chatě a trefila jsem se do víkendu kdy bylo vinobraní, takže davy fakt hustý. Když jsme tam byly předloni s dcerou a vnučkou, bylo prázdno. Až strašidelně. Ale teď už za bylo lidí dost, byť ne tolik kolik asi v létě. Bylo přece jen už půlka října a navíc pěkně hnusný počasí.

      Vymazat
    2. Je fakt, že na hrad by se mělo chodit buď když venku teplota přesáhne 35 °C nebo klesne pod 10°C. :-D To jsou lidi raději buď u vody nebo za kamny. V těch vedrech jsem zažila kdysi Helfštýn a byla jsem nadšená.

      Vymazat
  2. Na Karlštejně jsme byli ještě v době, kdy jsme jezdili do Stříbrné Lhoty. Od té doby už ne a prohlídka tehdy byla také celým hradem najednou. To byli kluci ještě školního věku. Koukala jsem na ty úpravy a popravdě mně se víc líbí současný vzhled hradu, než ten původní. Mění se spousta míst a opravují se staré hrady a zámky po dohodě památkářů s architekty se tak zcela změní jejich vnitřní podoba, kde se spojuje původní a současná architektura.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o to, že vlastně kolik generací vyrostlo na téhle podobě, neustále opakují Noc na Karlštejně což ještě tu jeho podobu lidem víc vtisknou do paměti. Dnes už se takové velké zásahy musí opravdu konzultovat se všemi možnými institucemi a neexistuje aby se původními prvky zasypávaly díry jako se to stalo u Karlštejna. Všechno se pečlivě registruje a uchovává.

      Vymazat
  3. Vendy, to jsem nevěděla - o té přestavbě. Mám zakotvený Karlštejn takto a nenapadlo mě, že vlastně mohl být úplně jiný. U prohlídkového okruhu mě zaujala ta "na kafe s kastelánem". :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, no vidíš, takže jseš další kdo se to dozvěděl. Jo, taky jsem se na to koukala a taky by mne to bavilo, neb pan kastelán je velmi vtipný a příjemný člověk. Někdo ho měl v rádiu jako hosta a dobře jsem se pobavila. A vzpomněla jsem si na jeho slova o tom, jak se po každé repríze filmu Noc na Karlštejně zvedne návštěvnost. Krátce před tímhle výletem jsem se zas na něj v televizi dívala a je fakt, že na hradě bylo docela dost lidí. Tak jestli díky tomu filmu nebo jen tak nevím ;-)

      Vymazat
  4. Já jsem na Karlštejně uvnitř byla jako holka se školním výletem. Pak ještě několikrát při různých výletech, ale to už jen na nádvoří. Že je přestavěný, jsem věděla, ale o rozsahu jsem neměla tušení, takže díky za dokaz na článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky právě jen ze školou a pak už jen tak kolem okolo.

      Vymazat
  5. Už jsem tam spoustu let nebyla. Rádi bychom viděli kapli, ale zatím na to nedošlo...
    Vendy, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaple sv. Kříže má velmi omezenou návštěvnost, jen asi 10 lidí tam smí být najednou. Takže asi na tuhle prohlídku se čeká hodně dlouho.

      Vymazat
  6. Ráda jsem si přečetla to, co jsi napsala. Že byl tímto způsobem hrad přestavěn jsem fakt nevěděla, brala jsem ho jako takový. Musím přiznat, že ve vnitř jsem nikdy nebyla. Nějak na to nedošlo.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že byl přestavěn vím dlouho, znala jsem i původní podobu a musím říct, že ač tedy jsou na něm prvky které tam nikdy nebyly, taky se mi líbí takhle víc. Spíš mne překvapilo, že ta nynější podoba je "jen" 150 let stará. Vnitřky, jak uvidíš jsou docela strohé.

      Vymazat
    2. Tedy alespoň ty kterých se týká ten základní okruh

      Vymazat
  7. Na Karlštejně jsem byl jen jednou, asi před 15 až 20 lety, a vzpomínám si hlavně na repliku korunovačních klenotů.
    Jednou jsem ho spatřil i z vlaku a tehdy mě docela překvapilo, na jak malém kopečku stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatováclavská koruna tam je, občas tam je i kopie římské císařské koruny. On je opravdu vidět jen z toho vlaku, jinak ho nevidíš. Pořád nic a hrad nikde až najednou po jedné zatáčce se zjeví v plné kráse. Pak taky zjistíš že ten kopeček zas tak malý není ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....