24 listopadu 2022

Po krátkém výletu do .....

 

.... do novodobé historie hradu Karlštejn 
se v něm začneme porozhlížet. A začneme Císařským palácem, což dává tušit, že budeme mít možnost nahlédnout do soukromí jak jeho strážců a děkanů ale i samotného císaře a krále Karla IV. Prohlídku paláce jsem rozdělila do dvou částí. A začínáme v tzv. Dvořenínské síni, což byla taková určitá předsíň celého císařského paláce. Tady je vystavený velký model hradu v jeho původní podobě jak ho nechal Karel vystavět. Díky svému dlouhodobému pobytu na francouzském královském dvoře si osvojil nejen dvorské mravy, jazyky, politické a vojenské znalosti, ale i francouzskou dvornost, módu i oblibu francouzské zámecké a hradní architektury. Mnoho z toho i přenesl do výstavby Karlštejna .....

V Dvořenínské síni moc věcí nenajdete, vévodí jí model hradu, nádherné deskové obrazy, část původního gotického ostění a busty čtyř Karlových manželek, jeho samého a arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho velkého přítele z dob mládí, rádce a prvního pražského arcibiskupa vůbec.

Císařský palác


Obrazy ve Dvořenínském sále



Hrad ve své původní podobě. 


Detaily z deskových obrazů


Na této části obrazu jsou erby významných českých šlechtických rodů. Vítkovské růže, kančí hlava Valdeků, střela Bavorů ze Strakonic, labuť pánů ze Švamberka ....


A tady máme první dvě Karlovi manželky. Blanku z Valois a Annu Falckou. Podle kronik Karel velmi miloval všechny své ženy, byť každou jiným způsobem. S Blankou byl nejdéle, znali se od dětství. Do Anny Falcké, kterou si sice bral kvůli územním a politickým ziskům se prý bláznivě zamiloval od prvního okamžiku, stejně jako ona do něj. Bohužel její láska vzala za své, když zůstal Karel po velmi těžkém úrazu z turnaje navždy částečně zmrzačený a zohavený. Navíc vztahu neprospěla ani smrt jejich synka dvouletého Václava. Anna, tehdy třiadvacetiletá ho následuje po roce. Její smrt se připisovala žalu z jeho smrti. Některé prameny tomuto stavu připisují její zvláštní a divoké chování, obzvlášť při dlouhých a divokých jízdách na koni, při které prý spadla z koně a smrtelně se zranila.


Mezi svými manželkami ..... sám markrabě moravský, hrabě lucemburský, král český, římsko - německý, lombardský, burgundský (arelatský) a císař římský Karel IV.


Třetí milovanou a navíc prý nejkrásnější první (dámou) královnou Evropy a také první císařovnou byla původně vybraná nevěsta pro Karlova syna Václava, třináctiletá Anna Svídnická. Jenže během roku přišel Karel jak o syna tak o manželku a tak se ve skoro čtyřiceti letech musí oženit znovu. Takže se místo jeho syna s Annou žení sám. Jeho láska k Anně nabyla ještě většího rozměru když mu porodí tolik vytouženého dědice Václava IV. Osudným se jí stal ve 23 letech třetí porod při němž umírá ona i dítě. Pro tuto ženu Karel truchlil nejvíc a nejdéle .... 
A konečně čtvrtá Karlova manželka, ta kterou díky Jaroslavu Vrchlickému známe asi nejvíc a to Alžběta Pomořanská. Rok po smrti Anny Svídnické se proti Karlovi zvedl zatím největší odpor v říši a tak bylo nutné se co nejrychleji  a politicky nejúspěšněji oženit. A tak se vyvolenou stává šestnáctiletá Alžběta Pomořanská. Po křehké a jemné  Anně Svídnické to byl pravý opak. Silná, rázná, cílevědomá a sebevědomá dívka. Karlovi v té době zbývaly do padesátky tři roky, a i přes to ho Alžběta velmi milovala. Byla matkou jeho dalšího syna Zikmunda, příštího římského císaře a uherského krále, Jana Zhořeleckého, který bohužel jako největší adept na císařskou korunu po nevlastním bratru Václavu IV. který takové ambice po smrti Karla neměl, zemřel mladý rukou úkladného vraha snad na popud moravského bratrance Jošta který sám po císařské koruně pošilhával. O lásce Alžběty ke Karlovi vypovídá i to, že když Karel vážně onemocněl tak vykonala pěšky bosa pouť z Karlštejna do Prahy kde se modlila za jeho uzdravení a přispěla mnoha dary. Jediné co nemohla Karlovi odpustit bylo to, že protěžoval na úkor Zikmunda (nakonec se ukázalo, že pro vládu měl mnohem lepší předpoklady než Václav) a Jana, právě syna Anny Václava IV. Vždyť i korunovace českým králem tehdy dvouletého Václava měla přednost před korunovací Alžběty. To že se staly spory mezi bratry pro další vývoj českého království jako velmi negativní se ukázalo záhy po smrti Karla IV. Václav, Zikmund i Jan Zhořelecký umírají bez mužských dědiců a tak se jedinou lucemburskou větví stává moravská větev, založená Karlovým mladším bratrem Janem Jindřichem. Ovšem i ta během jedné generace vymírá čímž končí  Přemyslovsko - Lucemburská vláda v historii českého království. Lucemburkům už zůstalo jen jejich hrabství, kde vládl Václav Lucemburský, nevlastní Karlův bratr, syn Jana Lucemburského a jeho druhé ženy Beatrix Bourbonské.


A tady je Arnošt z Pardubic. Dětství prožil v Kladsku kde byl jeho otec královský purkrabí. Tady získal první vzdělání ve svobodném umění. Následovaly studie v  klášteře v Broumově, v Praze a jelikož zde ještě nebyla žádná univerzita, vypravil se do Itálie. Zde studoval na univerzitách v Bologni a Padově. Překvapivě ne bohosloví, ale práva. Právě na jedné z těchto univerzit se setká a spřátelí s budoucím císařem Karlem IV. Po návratu do Čech přijal kněžské svěcení a působil ve svatovítské kapitule kde byl děkanem. Po smrti Jana IV. z Dražic se na přímluvu moravského markraběte Karla, jehož byl přítelem a důvěrníkem stává pražským biskupem. Navíc ho Karel pověřil úkolem vymoci na papeži povolení ke zřízení metropolitní kapituly a arcibiskupství v Praze. To se podařilo a Arnošt byl jmenován prvním pražským arcibiskupem s právem korunovat české krále. V této funkci pak korunuje Karla IV. a jeho manželku Blanku z Valois. Za přítomnosti Jana Lucemburského a Karla IV. položil taktéž základní kámen budoucí katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Pod jeho pravomoce spadalo biskupství olomoucké a nově založené i litomyšlské. Působil jako diplomat v Karlových službách a v jeho nepřítomnosti ho i zastupoval a spravoval celou zemi. Při plnění diplomatických úkolů se seznámil i s básníkem Petrarcou kterého pozval do Čech. Při té příležitosti se Karel s Petrarcou ( který byl velkým obdivovatelem Karlovi manželky Anny Svídnické) velmi spřátelili a jejich přátelství trvalo až do básníkovi smrti. Arnošt z Pardubic není pohřbený kupodivu v Praze, ale v Kladsku.


Z Dvořenínské síně přecházíme do Rytířského (Manského) sálu. Zde měli své zázemí manové (leníci) z řad nižší šlechty, kteří za služby vojenské či jiné prokazované svému panovníkovi získávali do správy a užívání příslušné majetky - manství. Zde na Karlštejně sloužili k ochraně panovníka.






Tyto skříně sloužily pro úschovu zbraní a součástí výzbroje ....


..... zatímco truhly sloužily k úschově dokumentů a spisů. Takové předchůdkyně dnešních registraček


Rytíři zde měli i k dispozici vlastní domácí kapli, v tomto případě kapli sv. Mikuláše


Přes Mariánské nádvoří se přejde do další části paláce a to do prostor děkanství. Na hradě se sloužili mše nejen pro soukromé účely v soukromé kapli sv. Kateřiny nebo sv. Kříže, ale i veřejné v kapitulním kostele Nanebevzetí Panny Marie. A tak tu své zázemí měli i děkani kapituly.




Včetně i jednoho z mnoha prévetů které na hradě jsou. Ty už jsou ale zazděné. Jediný který je v původní dřevěné podobě je ten na Velké věži


Omlouvám se za trochu delší povídání a výlety do historie





27 komentářů:

  1. Díky za připomínku dávné prohlídky hradu. Podobná plastika Karla IV. je i na hradě Oybin v Sasku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten jsem měla namířeno vloni na advent jenže kvůli kovidu to bylo zrušené. Tak jsem si říkala nechám to na letošek. Jenže mi do toho přišel ten pozdní termín operace a nevěděla jsem jak na tom budu tak jsem to zrušila. No jet bych mohla od hodiny jenže zas je všechno už beznadějně vyprodané jak byli lidi natěšení. Takže snad až za rok, ale to kdoví.... tak Oybin je přemyslovský hrad ;-)

      Vymazat
  2. Vendy nádherný příspěvek.Pořídila jsi úžasné fotografie.I jsem si ráda zopakovala historii.Já jsem měla štěstí,že než jsem šla do důchodu navštívili jsme od práce Karlštejn,bylo to spojené s večerním divadelním představením na Vinohradech.Ale je to už 14 let.Dcera tam byla s rodinou v létě a byli nadšený.Ale lidí moře.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam chytla jak šílenej nátřesk lidí, tak naprosto bez lidí a teď naposledy už s lidmi ale pořád to ještě šlo.

      Vymazat
  3. Povídání se dobře čte. Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda jsem se prošla částí Karlštejna s tebou.

    OdpovědětVymazat
  5. Obrazy jsou nádherné.

    V Brně máme prapodivnou sochu Jošta na koni se žirafíma nohama, i Joštovu ulici, a on to možná byl královrah. Se divím, že ještě nikoho nenapadlo v rámci dnes rozšířeného účtování s pochybnými historickými osobnostmi tyto připomínky odstranit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím že tam ta socha je, ale ještě jsem jí na vlastní kukadlice neviděla. Ono to s tou vraždou Jana Zhořeleckého je takové nejisté. Těch adeptů bylo víc ale Jan Zhořelecký byl horký favorit. Jenže hrozilo nebezpečí že by byl druhý stejně silný císař jako byl Karel IV. a to se nehodilo nikomu. Ani se nikdy nepotvrdilo že to byla vražda, ale je zvláštní že ráno byl naprosto zdravý mladý člověk a večer byl po zvláštních příznacích mrtvý. Nakonec on se Jošt titulu římský král stejně dočkal, ale ne nadlouho. Ze všech zbylých Lucemburků se dědicem hodným svého otce nakonec ukázal v Čechách tak kontroverzní Zikmund.

      Vymazat
  6. Krásná procházka hradem. Díky i za slovní doprovod. Ráda jsem si vše prohlédla i přečetla. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zatím to byla první část, ještě něco je před námi ;-)

      Vymazat
  7. Vendy, zdravím. Ráda jsem se s Tebou znovu prošla Karlštejnem. Nebyla jsem tam už dlouho. Přeju hezký víkend, měj se dobře. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tam nebyla čtyřicet let a teď už tam jsem potřetí :D.

      Vymazat
  8. Tak jsem si s Tebou trochu zopakovala historii. Bezva fotky,bezva slovní doprovod.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší že se ti má virtuální procházky dějinami líbila....

      Vymazat
  9. Vendy, do Svídnice jedu příští sobotu. Na Karlštejně jsem byla naposledy loni na podzim, ale do hradu už jsem nešla, jen k bráně. Krásně jsi to napsala, mohla bys po hradu provázet. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono okolo Svídnice jsem se pohyboval v tom minulém zájezdu do Polska. Já taky dovnitř nechodila, říkala jsem si stejně se tam nebude smět fotit tak dávat tak vysoké vstupné a ještě čekat jak dlouho v těch davech.... no vstupné jsme zaplatili tentokrát a jak vidno, fotit se smí, a to navíc bez příplatku což bylo opravdu velké překvapení. Ještě že jsem ale měla mobil, protože tentokrát mě zradil už foťák definitivně, takže opět jsem celý zájezd odfotila mobilem.

      Vymazat
  10. Vendy, v kostele v Klodzku je krásná socha Arnošta z Pardubic a na tu si pamatuji, když jsme tam kdysi byli na zájezdu.
    Díky tvému článku jsem si to vybavila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se o Arnoštu z Pardubic říká, že byl výborný řezbář a prý je autorem Madony která je v basilice minor na Svaté Hoře v Příbrami. V Příbrami měl svůj letní zámeček Ernestinum. Měla jsem ho taky na blogu když jsem psala o výletu do Příbrami.

      Vymazat
    2. Jo, a ta Madona je zázračná tím, že prý roní slzy. Proto vzniklo tohle mariánské poutní místo.

      Vymazat
    3. Na Sv.Hoře u Příbrami jsem byla vícekrát, ale tohle, pokud nám to tam někdo řekl, jsem úspěšně zapomněla.Dík za info.
      Hezký adventní čas. Jiřina z N.

      Vymazat
    4. O té Madoně jsem to četla na netu když jsem si hledala o Svaté Hoře info. A je i v informacích o Ernestinu.

      Vymazat
  11. Vendy, na Karlštejn jsme jezdili s dětmi každý rok, někdy i víckrát, až do jejich dospělosti. Ale už jsem tam dlouho nebyla, ale zdálky jej vídám dost často. Díky za reportáž. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že jsme měli chalupu docela daleko tak jsme většinu času kdy to bylo možné byli na ní, pak se koupila loď a jezdilo se na loď takže se volný čas dělil mezi tyhle dva koníčky, které popravdě děti milovaly takže ježdění na výlety se odložilo. Pak jsme se přestěhovali a už to bylo zas o tom, že se každý volný čas věnoval rekonstrukci domu. Nějak se v tom letu let vytratila ta ochota vzít nás na výlet. Takže si to dcera v dospělosti vynahradila s přítelem a teď s manželem a syn ten jako workoholik o nic takového jako jsou výlety zájem nemá. Tak si je dělám takhle sama.... je pravda že stejně tak často jak jste asi jezdili na Karlštejn já jsem v Litomyšli. U zámku, okolo i v klášterkách.

      Vymazat
  12. On mezi těmi náboženstvími zas takový rozdíl není. Jen v tom jednom můžeš mít čtyři ženy postupně a v tom druhém najednou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda fakt žádný rozdíl není. Krom budhismu jsou všechna stejně krvelačná...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....