28 listopadu 2022

Mariánská věž ....

 

....  je tou nižší ze dvou karlštejnských věží. 
Do ní se prochází z Císařského paláce krátkým zastřešeným můstkem. V Mariánské věži, tedy v jejím prvním patře se nachází Hradní pokladnice a Klenotnice, v druhém pak kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ten je ovšem přístupný v jiném prohlídkovém okruhu. V Hradní pokladnici je pro změnu velký model Velké věže s umístěním kaple sv. Kříže a vitrína z některými částmi tzv. karlštejnského pokladu a panely z obložení kaple sv. Kříže, v Klenotnici jsou pak originály ostatkových obrazů Mistra Teodorika a replika Svatováclavské koruny ....
Průchod z Císařského paláce do Mariánské věže z Mariánského nádvoří ....


.... a zevnitř


Schodiště do druhého patra věže



Velká věž, jako klenotnice říšských a královských korunovačních klenotů byla postavena jako samostatná pevnost. S Mariánskou věží je propojená dřevěným mostkem který bylo možné při ohrožení zbourat a tím pádem se stala dobře hájitelná a skoro nedobytná


V malém si můžete prohlédnout srdce hradu, kapli sv. Kříže



Vitrína s částí pokladu. Zcela dole je jako jeden z ostatků které Karel IV. soustředil na hradě hlava draka kterého zabil sv. Jiří. Ovšem mi už víme, že to není drak ale hlava krokodýla. Což ovšem nevěděl Karel. V té době totiž nikdo neměl o existenci krokodýlů potuchy. Takže vlastně někdo Karla z našeho hlediska pěkně podfouknul ....





Vypouklé čočky na zlatém podkladu jsou původní benátské čočky ze stropu kaple sv. Kříže kde evokují hvězdnou oblohu


Uchované originály fresek z hradních prostor




A tady jsou čočky v detailu



Kamej (gemma) kterou poslal jako velký obdivovatel básník Francesco Petrarka manželce Karla IV. Anně Svídnické


V Klenotnici jsou originály ostatkových obrazů, které maloval Mistr Teodorik. A jak se pozná ostatkový obraz? Když se dobře podíváte, určitě si všimnete v rámech obrazů různě velkých otvorů. V nich se skrýval ostatek daného svatého na obraze




Panely z obložení kaple sv. Kříže




Všemu tomu vládne ale přesná replika Svatováclavské koruny kterou nechal Karel IV. vytvořit pro korunovaci vlastní i následujících českých králů. Na rozdíl od jiných zemí, kde jsou královny korunovány vlastní korunou, tou Svatováclavskou byly korunovány i české královny. Replika je vytvořená ze stříbra a pozlacená, drahokamy imituje barevné sklo. Horní křížová část koruny která nese hlavní kříž v jehož středu byl trn z Kristovy koruny je v originále vytvořená z opasku Blanky z Valois





Tímto se končí prohlídka interiérů základního prohlídkového okruhu. Ještě se podíváme trochu kolem hradu, a do podhradí a na několik rozdílných koňských sil ...
Ale ještě tu mám pro vás video s kastelánem hradu

20 komentářů:

  1. Vendy to je nádhera.Krásně jsi nás provedla.Repliku Svatováclavské koruny vytvořil turnovský šperkař Jiří Urban.Pracoval na ni šest měsíců.Je to velice šikovný pán.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, o tom jsme viděla kdysi v telce film! A Vendy, tobě díky za procházku s vydatným průvodním slovem. Nemusím běhat po schodech, kterých je na Karlštejně hodně. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Tak to je zajímavé, nevěděla jsem kde kopie vůbec vznikla a ani průvodce to nijak nezmiňoval

      Vymazat
    3. Ani mi nijak nepřišlo při tomhle okruhu že by těch schodů bylo nějak moc, spíš to, že stupně byly na nás nezvykle vysoké, takže se po nich docela blbě chodilo. Asi i to mělo být součástí při obraně hradu.

      Vymazat
  2. Opět moc krásné. Děkuji za hezké fotografie a přeji ti krásný advent

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, díky za pěkné fotky i s výkladem. Mně se kromě obložení kaple sv. Kříže moc líbí i ty modely věže (jsem holt hračička :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty modely jak hradu v původní podobě tak Velké věže jsou opravdu skvěle udělané.

      Vymazat
  4. Ráda jsem se podívala, Vendy! S tebou projdeme hrad opravdu důkladně!
    A jak ruka? Doufám, že se uzdravuje!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za optání, ruka je stále lepší a lepší. Tedy ono s ní šlo hýbat okamžitě a i sílu jsem v ní měla stejnou. Spíš jde o mizení té děsné jizvy, jak kdosi trefně na fb poznamenal, že i na veterině zašijou zviřátka mnohem úhledněji než mě tu ruku! A musím to potvrdit, Bobeš měl kuchnutý bříško nějakých 25 cm a nakonec tam neměl žádnou jizvu. Ale tak snad se vylepší i tohle. Jen musím ruku šetřit ne kvůli bolesti ale kvůli tomu, že to trvá ty tři měsíce než ten kovový kloub zaroste do kosti.

      Vymazat
  5. Hodně jsi mne svými fotkami navnadilo. No jsem zvědavá, kdy se mi návštěva poštěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě podaří, jen už to asi zas bude o davech lidí. S dcerou jsme měly štěstí, že to bylo těsně po všech covidových zákazech a příkazech a lidi byli pořád ještě zblblí a nevěděli pořádně co vlastně se může. Teď už tam těch lidí bylo docela dost, i když pořád stále míň než bývá. Ale od příštího roku si myslím že ten nátřesk tam bude.

      Vymazat
  6. Repliku korunovačních klenotů jsem viděla před léty v Turnově. Tyto Tvoje příspěvky ohledně Karlštejna se mi moc líbí.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je občas na Karlštejně k vidění i replika císařských insignií, občas je tam zapůjčí z Prahy. Jsem ráda, že se ti moje cestovní plky líbí. ;-)

      Vymazat
  7. Díky za krásnou exkurzi! Ta korunu pro královnu vypadá jako z jiné planety, taková mimozemská! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš tu Svatováclavskou? No je to přece naše korunovační klasika! ;-)

      Vymazat
  8. I když drahokamy nahradilo barevné sklo, myslím, že laik to nepozná. Repliky jsou dokonalé.
    Ale docela se divím, že jsou tam originály Mistra Teodorika. V Brně je v Diecézním muzeu uchovávána Madona z Veveří a ta je zabezpečená jak Mona Lisa a také je tam vyloučeno fotografovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, vypadá opravdu majestátně byť jde o kopii. Něco říkal průvodce o tom, že to jsou snesené obrazy z doby renovace hradu. Ovšem nevím které ;-) To že se smí na hradě fotit mne hodně překvapilo, protože na Konopišti to nebylo možné ani za příplatek a původně jsme si kupovali focení i v Koněprusích, ale nakonec se ukázalo, že už to neplatí a je to započítané v ceně vstupenky.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....