29 října 2022

Labutí jezero ....

 

.... tedy spíše jezírko a vůbec nejpřesněji rybník. Ten je 
mimo areál zámku, před ním. A za svůj domov si ho zvolila labutí rodinka. Oražená, samozřejmě, jak oražený bývají labutě v každodenní blízkosti lidí. Jakmile se někdo přiblížil k jednomu ze dvou mol, už se mohly přetrhnout aby tam dopluly dřív než ostatní opeřené obyvatelstvo rybníka a vyzobly ta nejlepší sousta. Mě je přivolal anglicky hovořící pán který na molo přišel přede mnou a nadšeně si je fotil. Nakonec se ukázalo, že jsme si posloužili navzájem, protože když odešel na konec mola a já přišla na začátek v jedné ruce mojí oblíbenou pochoutku kterou v Polsku mají všude, pajdu s mastí, což je ohromný krajíc výborného měkounkého domácího chleba lehce nahřátá a pomazaná sádlem s okurkou, a v druhé foťák, nelenily opeřenci a hned se rozehnali ke mě. Byly natolik voprsklý, že svými dlouhými krky se snažily sebrat mi krajíc z ruky. Což se zas velmi líbilo pánovi a nelenil a fotil můj boj o záchranu svačinky. Nakonec jsem se s rodinkou podělila, byť s úplně ne dobrým svědomím o zbylá sousta a ony mi za
 to pěkně pózovaly ....

















26 komentářů:

  1. Labutě jsou nádherné a koukám, že mají u sebe ještě letošní zcela nevybarvená, mláďata. Hezky jsi je nafotila. Přeji Ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Labutě já ráda. Jsou vděčný objekt k focení.... většinou jsou na lidi zvyklé, takže někdy bývají až nadmíru přítulné :D

      Vymazat
  2. Tady v Plzni na Šídlováku taky žijí labutě. Jednou se na nás velký samec rozběhl z roztaženými křídly a syčel, až z něj šel docela strach. Nelíbila se mu naše psí slečna.Hezké fotoky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou tady byly nějaký čas na řece. Nejdřív ale zmizela jedna a pak druhá. Už se neobjevily.... nám se jednou za jídlem snažil labuťák narvat do lodi. A byl strašně neodbytný. Nakonec na něj musel manžel vzít pádlo a praštit mu s ním před zobákem do vody. To ho nakonec odradilo. Ale byl fákt vlezlý....

      Vymazat
  3. Vendy, labutě mám taky ráda a Ty jsi je hezky zachytila. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jsou dobře fotitelné. Protože jsou zvyklé na lidi.

      Vymazat
  4. Krásně se ti povedlo labutě nafotit.

    OdpovědětVymazat
  5. Labutě jsou to moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Labutě jsou vždycky pěkné... nebo si někdy viděl ošklivou labuť? Tedy neberu Andersenovo Ošklivé kačátko.... ;-)

      Vymazat
  6. Nádherné.Přesně tak mám nafocenou labutí rodinku.Je fakt,jak vidí někoho na břehu jsou tam.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tam kde jsou na lidi zvyklé jsou hned u břehu. Na náplavce v Praze taky. Tam jsou zvyklé na to, že dostávají dlabanec od rána do večera.

      Vymazat
  7. Labutě jsou prostě fotogenické. Bývaly u nás na řece, ale od nějaké doby už nejsou a ani už nejsou na rybníku v blízké obci.
    Hezkou neděli, Vendy !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tu jeden čas byly ale zmizely jedna po druhé a už se tu nikdy neukázaly.... a vlastně si ani neuvědomuji jestli tu někde v okolí vůbec kdy byly. A přitom tu jsou hned tři docela velké rybníky. Jo volavky, černý čáp, bílý čáp to jo, ale labutě ne.

      Vymazat
  8. Jó, chleba se sádlem a okurkou, mňam! Já teď ulítávám na škvarkové pomazánce, jsem zvědavá, kdy se jí přejím :D.
    Labutě, byť oprsklé, jsou krásné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je ale vždycky naprosto luxusní provedení. Poprvé jsem si ho dávala na Ksiaczi, tam sis mohla vybrat ze čtyř druhů pomatlání. No žrádlo to bylo, žrádlo.... domácí teplý chleba, matla, půllitr piva ....

      Vymazat
  9. Jsou to hezká stvoření, ale mám před nima respekt. Jako kluka mi jedna labuť naháněla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě jako malou naháněly na chalupě husy, resp. houseři. Ale s labuťákem taky mám zážitek z doby kdy jsme jezdili na lodi a já i přes varování muže dala labuťákovi kousek chleba. Ovšem on si to vzal jako pozvání k večeři a chtěl se nám k ní nacpat do lodi a nenechal si vymluvit, že to je pro nás a ne pro něj. Když jsme zatáhli střechu, tak do ní začal klofat zobákem a hledal kudy by se protáhnul. Nakonec když už hrozilo že nám jí někde protrhne tak mu manžel musel pádlem jednou fláknout pádlem do vody před zobákem a pak teprve pochopil že opravdu není zván....

      Vymazat
  10. Vendy, to sis zafotila. Labutě jsou vděčné objekty k focení.Ten chleba se sádlem a okurkou prodávají a ne levně i v Adršpachu u skal.
    U nás se vyskytují labutě na tůních ( bývalých ramenech Labe ) a hlízdí tam.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chleba se sádlem ale hlavně! s okurkami je lahůdkou na Sprévě, když se plavíš z Lübenau do Lehde a všude okolo. Při dnešních cenách v Evropě, kde je vidět jak to hodně leze nahoru mi deset zlotých za velký krajíc nepřijde tak moc. Když jsme si kupovaly s dcerou chleba se škvarkovou pomazánkou na Veselém Kopci, a to byl poloviční krajíc proti tomu polskému, platily jsme ještě o dvacet korun víc, čili 80 Kč.

      Vymazat
  11. Vendy, krásné fotky nádherných labutí. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! No je to takové opruzové když se nedá nic moc dělat....

      Vymazat
  12. Hezké - ty sis vyfotila jeho a on tebe :-) Labutě krásné, vznešené, snad jim svačinka chutnala :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak nějak jsme si vypomohli vzájemně :D svačinka jim chutnala nadmíru, měla jsem co dělat abych si jí před nimi uhájila!

    OdpovědětVymazat
  14. Z návštěvníků už mají vytříbené chuti a vědí, kde jsou nejlepší pochoutky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si spíš myslím, že už jsou tak rozežraný že sežerou všechno co jim kdo dá. Viz ten můj chleba se sádlem :D

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....