18 září 2022

Od středy jsou tu ....

 


.... první náznaky podzimu, který nesnáším.
Vlezlý déšť, sluníčko vykoukne jen na chvíli a zase se schová. Ovšem co předvádí počasí od pátku do dneška, tak to je echt hnusný podzim kdy více či méně prší celý den, fouká vítr ( vyšší trávy dostávají pěkně na frak) a je hnusně zima. Dokonce jsem na pokyn muže, který volal z nemocnice zapnula kotel aby se alespoň trochu dům zavlažil. Pravda, letos jsme začali docela pozdě. Byly roky kdy jsme začínali topit prvního září. Trávník je nacucaný jak houba, záhony rozblácené jak dno vypuštěného rybníka a stejně smutně vypadají. Jediné kdo toto počasí kvitují se zdají být fuchsie. Opět jsou některé z nich obsypané květy jak nebyly celé léto. Rajče které jsem měla na záhonu a bylo obsypané plody třetí den tohoto úžasného počasí chytlo plíseň, a dokonce i ta která jsou pod střechou začala taky. Na nich už naštěstí je jen pár plodů, takže se zas tak moc nic neděje. Je prostě, obzvláště dnes, ohavně ohavně. 
A tak ani dnešní fotky nebudou suché ....


Mokro slunečné ....

Jeli jsme takhle jednou brzy po ránu k doktorce, a u sousedky jsem si všimla jak krásně má orosenou růži u plotu. Naštěstí jsme se vrátili včas abych stihla vzít foťák a nafotit co dělalo sluníčko svítící do rosy





Mokro zatažené ....

Jak leje anebo jen mlží a fouká do toho vítr, tak jsou na květech pelargonií drobné kapičky. Díky zataženu ale nejsou tak optimistické jak ty předchozí







Kdysi jsem si v LIDLu koupila ve výprodeji rostlinu jménem Tibouchína (Tibouchina urvilleana) s nádherně modrofialovými velkými květy. Co se týče kvetení, je taková trochu laxní. Jednou je květy obsypaná, jindy stávkuje třeba dva roky aby si napravila reputaci v další sezóně třemi čtyřmi květy. Ovšem letos to vzala holka zas z gruntu a všechny větvičky (vzhledem k tomu, že nemá v přirozenosti být nějak košatá jich zas tolik není) jsou obsypané na koncích hrozny poupat která postupně rozkvétají



A když už byla zmínka o tom, že fuchsie si v mokru libují, tak tady je jedna, která mi vloni rozkvetla poprvé po patnácti letech od koupě. Opravdu, je to tak dlouho. A má štěstí, že já se neumím kytek dokud rostou zbavovat, být u někoho jiného dávno skončila jako zbytečná na kompostu nebo v popelnici. Je to jedna z mála která vydržela když jsem si objednávala v zahradnictví Petro. Tuhle kvůli zvláštnímu čyřbarevnému květu. Sice se množstvím květů nemůže rovnat zatím těm ostatním, doufám že se to bude ale vylepšovat. Asi ne nadarmo byla u ní v katalogu poznámka, že její pěstování je oproti ostatním druhům fuchsií dost složité....




P.S. Mám dotaz. Nevím jestli i vám se to stává, ale mě v poslední době dost štve na blogu jedna věc. V mejlech si přečtu komentář ke svému článku, ale když na něj na blogu chci odpovědět, tak tam není. A neukáže se ani po vypnutí a zapnutí počítače. Snažím se tak odpovídat přes e-mail ale netuším, jestli se k vám ta odpověď dostane. Navíc se mi to stává u některých blogerů víc, u některých jen občas. Takže pokud se k vám nedostane moje odpověď ani via e-mail, není to proto, že bych byla nějak nafoukaná nebo nechtěla odpovědět ale prostě nemám jak.

31 komentářů:

  1. Vendy, já mám zase ten problém, že se k tobě nedostanu přes nabídku blogů, kterou mám u sebe na blogu /Seznam blogů, které sleduji/, ale musím kliknout na tvé jméno v tvém komentáři na můj článek. A to nejsi jediná. Nevím, co se děje. Snad je to jen chvilková záležitost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám sice v liště blogy které sleduji, ale na ty se dostávám v administraci přes Seznam četby. Z titulky blogu jsem to snad ani nedělala

      Vymazat
  2. Když byl déšť potřeba, kde nic, tu nic. A teď leje a leje. Už to pomáhá jen hnilobě. Také mám jednu fuchsii ze zahradnictví Petro Mělník. Letos se jí dařilo super. Ani teď ty deště ji nedeptají. Vendy, také se mi některé komentáře na blogu ztráci, ale nevim proč. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak začal podzim a s tím se holt musíme smířit. Mě to sluníčko čím jsem starší chybí víc a víc. Fuchsie všeobecně jsou vodomilky když se pěstují tam kde je mám já. Tedy na sluníčku. Vím že se v odborných knihách a zahradních časopisech píše, že jsou to květiny do zastíněných míst, jinak že neprospívají, ale já je už víc jak čtyřicet let mám většinou na jižní straně a rostou a kvetou. Jen to prostě chce vodu. A teď jí mají vrchovatě.

      Vymazat
    2. Na hlavním panelu máš i komentáře, tedy i tam , kde píšeš nové příspěvky. U toho je šipečka. klikni na ni a rozbalí se ti i možnost spam s číslem v závorce, kolik tam je komentářů. . Klikni na to a tam najdeš komentáře, které bloger šoupnul do spamu. Jednotlivé pak máš možnost odsouhlasit a publikovat. Už to trvá hodně dlouho.

      Vymazat
    3. Už jsem to všechno našla a vytáhla.

      Vymazat
  3. Vendy,komentáře,které se ti ztrácí najdeš ve spamu.Většina děvčat to už ví a vyzvedává si je tam.
    Ale co dnes blog předvádí je hrůza.Tři blogy se mi vůbec neotevřely,jenom celá stránka písmen.A ještě k tomu to příšerný počasí.A ještě doma zima,protože Teplárenská asi vůbec neví,co a jak.
    Ale tvé fotografie s kapičkami jsou překrásné.Opravdu jsem se pokochala.Aspoň něco v tom dnešním hrozném dnu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že ve spamu není ani ň. Taky je tam hledám a nejsou tam. Nejčastěji to jsou komenty od JaryD, Trvalky a Miloše. Občas to udělá i u ostatních ale tihle tři jsou nejčastější....dneska už zas leje a leje. Tak doufám, že navečer aspoň chvíli přestane abych se mohla dostat do práce. Díky za pochvalu ;-)

      Vymazat
  4. Anonymní18/9/22 18:00

    Lydie
    "Mokré" fotky jsou hezké.
    Počasí si dělá prostě "co chce". Odpoledne se trochu zlepšilo a chvilku se ukázalo sluníčko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ukázalo, ale opravdu jen na krátkou chvilku, stihla jsem tak akorát naskládat vřesy a drátovce do truhlíků, ale na šípky už jsem se nedostala neb zas začalo lejt.

      Vymazat
  5. Anonymní18/9/22 23:13

    Fredy Kruger

    " Klidně si hádejte, kdo za to může,
    když člověku naskočí husí kůže,
    když zcvrkne se člověku přirození ?
    Tohleto určitě od tepla není !
    ... a frňák když zbarví se do červena
    a nudle z něj derou se za nudlema ?

    Toť varovná známka jest podzimu !
    Musím se připravit na zimu !"

    Bobb Tschmoud hledá vhodnou krtinu !
    ... muž strčil nos do díry ! Je prázdná ? Je prd tam ?
    Když je v ní krtek ?
    Tak vyžene krtka !
    Tschmoudu je jedno, že prostor byl ,,něčí" !
    jej pilným hrabáním ještě víc zvětší
    ... co udělá potom ? Nu ? .... Inu....

    pozve tam celou rodinu !
    Celou zimu prochrápají,
    netřeba jim světlo,
    jizbu celou zaprdějí,
    aby měli teplo ,
    které jest nutné pro vyspání !

    Tak energií zdražování,-
    ( tohoto spícího dobytka ),
    se ani v nejmenším netýká !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle je můj sen. Na podzim se zahrabat do kutlochu a zimu prospat a vzbudit se zas až na jaro. Kdyby se mi podařilo vykrást banku a nechytili mne, tak pak volím variantu zima v Karibiku. ;-)

      Vymazat
  6. Ahoj Vendy, moc hezké fotografie s kapičkami. Ohledně blogu - taky občas lovím komentáře ostatních ze spamů, jindy zase padají do spamu ty moje, nebo zmizí úplně. Na některé blogy se nemůžu dostat, špatně se načítají. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nejde o to, že by se mi ztrácely komentu v mejlu, tam je mám úplně normálně, přečtu si je ale když si na něj kliknu a dostanu se na blog, tak tam ten komentář není. Pod článkem. A na blogu snad žádný spamolap není. Ten komentář se tam vůbec nezobrazuje. Občas se stane že kliknu v seznamu četby na blog na článek a ukáže se nápis že hledaná stránka neexistuje. Ale když tam kliknu třeba o den později, už tam je. Což si myslím, že třeba v ten okamžik někdo ještě ten článek upravuje a přidává něco co zapomněl.

      Vymazat
  7. Zase trochu umění ve fotografii. Kapičky jsou vděčné. U nás také pořád prší a navíc topit také musíme, protože venku je 9°C a to je pak doma fakt zima. Chtěla bych vidět ty lidi, kteří vydrží sedět u počítače při 18°C. To je fakt zima i s teplými ponožkami a ve svetru. Také už jsme zapnuli kotel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budou všichni nemocní. Je fakt, že u nás jsme opravdu zvyklí hodně přetápět. Z vlastní zkušenosti vím, jak je v kancelářích státních institucí přetopeno. To samé když jsme bydleli v paneláku, tam jsme měli celý rok kolem 28°C. Zapnutý radiátor byl jen u dětí, jinak všechny byly vypnuté a stejně tam bylo pořád teplo. Tady máme tak kolem 23°C v zimě. No já jsem zimomřivka, tak si tu mikinu beru stejně ;-)

      Vymazat
    2. Vendy, tos mi připomněla, že jsem posledních šest a půl roku před důchodem na úřadu nikdy nezapnula topení, byly tam stoupačky a já v kanclu měla vedro.Taky jsem si tam brala na zimu truhlíky s muškáty a vesele mi kvetly celou zimu.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. No, jen abychom podzim v zájmu urychlení nepřeskočili. Najednou je i bunda málo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej, dopoledne jsem vyrazila v tenkém roláku a vlněném ponču a do p ráce jsem s velkou radostí vytáhla softshellku. Kdyby aspoň furt nelilo!

      Vymazat
  9. Dočista mokrý článek :).
    Komentáře mě zlobily už před dvěma měsíci a teď, když na to koukám, nic se nezměnilo. Pro změnu mi přibyla nemožnost komentovat články oblíbených blogerů, protože se mi u každého druhého blogu nezobrazí políčko ke komentování ani moje údaje. Zkusila jsem jich napsat pár naslepo, ale není to ono :D.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak Vendy, na to jak nepěkně hodnotíš podzim u sebe na blogu sama sebe popíráš svými snímky - které ukazují pěknou tvář tohoro ročního období ( lijáky a chlad neberu, ale jsou potřeba ).
    Fuchsie se zajímavou barevnou kombinací.
    Blog už je po pár dnech zmatků asi v pořádku, A jsem ráda!
    Dobrý večer a při návštěvě zahrady nezapomeň zase na foťák. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  11. Vendy, ani já nemám ráda sychravý podzim a letos to přišlo nějak rychle. Nádherné fotky. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě.... žádné pozvolné přechody. Rovnou do hnusna.

      Vymazat
  12. Podzim také nesnáším, a zimu --- leda tak za pecí ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Chtěla bych být jak medvěd. Na podzim se zakutlošit a vzbudit se na jaře....

      Vymazat
  13. Fotky nádherné, květům to vlhké počasí jde k duhu :).
    Také se těším, až budeme mít podzim za sebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej! Já tohle rozblemcaný počasí absolutně nesnáším

      Vymazat
  14. Nádherné kytky ..

    OdpovědětVymazat
  15. Už jsem na to upozorňovala před časem. 6e mi bloger některé komentáře i od uživatelů háže do spamu. Koukni se v editaci blogu na komentáře a klikni si na spam a tam je najdeš. pak je můžeš odsouhlasit a zveřejnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to jsem nevěděla! Díky za radu, už jsem to všechno provedla. Tak si na to budu dávat pozor.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....