20 května 2022

Definitivně zhasly ....



.... Ohnivé vozy a další ráj už nikdo nedobije.
17. května zemřel další můj oblíbenec z hudební scény. Řecký hudebník a skladatel Evangelos Odyseas Papathanasiu známější pod jménem Vangelis. Když jsem před ne tak dlouhou dobou přispívala do Chudobčiny Hudební abecedy na písmeno V nenapadlo mne, že malý medailonek který jsem psala bude vlastně poslední povídání o tomto průkopníkovi elektronické hudby za jeho života. Vangelisovi bylo 79 let. Jeho hudba nedoprovázela jen špičkové filmy, ale zněla při různých velkých sportovních akcích. V roce 1997 zněla v Řecku jeho hudba při MS světa v atletice, pro fotbalové mistrovství světa v Japonsku a Koreji v roce 2002 napsal hymnu, při OH v roce 2000 v Sydney a 2004 v Aténách zněla jeho tvorba a při zahajovacím ceremoniálu na OH v Londýně v roce 2012 zazněla Oscarem oceněná skladba Ohnivé vozy ze stejnojmenného filmu ....

10 komentářů:

  1. Vangelis byl i mým velkým oblíbencem. Naučil mě ho poslouchat můj manžel a jeho melodie nás provázely i na naší svatbě. Nejvíc asi miluji Vangelisovu hudbu k Blade Runner, díky níž je film nádherný skvost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většiny jeho projektů a filmových soundtracků je skvost!

      Vymazat
  2. Ano, i my doma smutnili a pochopitelně si hráli...
    Vendy, posílám pozdravy. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, také mám jeho krásnou hudbu moc ráda. Ráda si ji pouštím před spaním. Je klidná a pohodová. Věřím, že jeho hudba se bude poslouchat dál a on už ji bude poslouchat v tom vysněném ráji.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Vendy, zdravím. Odcházejí nám ti oblíbenci... Taky mám ráda jeho hudbu, díky za vzpomínku. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel je to tak. Těch oblíbenců už odešlo ....

      Vymazat
  5. Také jsem zaznamenala jeho skon a jak jsem tak rozjitřená, pustila jsem si právě Vangelisovu hudbu z CD; a potom i z DVD, kde byl zážitek mnohem lepší. Mám štěstí, že mi jeho hudba nezmizí, zůstává se mnou a mohu si jí zlepšit náladu. Je ho škoda, určitě bude hrát i těm "za duhou"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám doma spoustu CD a nebo si ho pouštím z YouTube

      Vymazat
  6. Jeho hudba je monumentální a některé filmy by bez ní byly jen poloviční.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....