26 dubna 2022

V posledních dnech ....

 

.... se snažím finišovat co se týče prací na zahradě
pokud mi to ovšem počasí dovolí. Střídám baterky v pilkách (už mám i druhou, na chatu, ale zatím slouží tady) a pílím a pílím až všetko popílím. Hlavně tedy jsem ořezávala jabloně, které jsem vloni nestihla a bylo to sakra na nich vidět, zmlazovala jsem šeřík, který už to potřeboval jak sůl, vyřezávala ze svídy suché větve.... proč to všechno a hned? Protože se 13.5. konečně dozvím jak to bude s tím rok a půl trvajícím čekáním na operaci ruky....  a když jsem nedělala na zahradě, konečně jsem myla okna. Doposud jsem to nehodlala dělat jelikož tu jezdily náklaďáky s bahnem z řeky, to na silnici schlo a stával se z něj vlezlý prach. Takže pokud se umylo okno, za dva dny na něm byla stejná vrstva prachu jak předtím. A jelikož nemám ráda zbytečnou práci a mytí oken není moje znejoblíbenějších, prostě jsem na to kašlala. Náklaďáky zmizely, prach se netvoří, takže už nebylo proč to odkládat. Jenže mezitím začali na druhém konci vsi s opravou silnice přes celou ves kterou tu ty náklaďáky zničily. Takže jak mne potěšil muž, za chvíli nám tu pro změnu budou frézovat.. a bagrovat...
Díky tomu všemu, ale hlavně díky letošnímu echt aprílovému počasí nechodím ani fotit. Obávám se, že mi už uteklo focení  sakur na které jsem se chystala do města, nahoře na kopci zplanělých slivoní, a díky tomu, že jsem z chaty minule utekla a od té doby nebyla šance se tam dostat, tak i mé oblíbené zámecké magnólie. Mám už trochu absťák tak jsem alespoň zas obešla trochu zahradu. Pokud nebude v sobotu pršet, mrznout nebo sněžit, chystám se trochu za kulturou, ale hlavně fotit a ochutnávat. Lázeňské prameny. V sobotu totiž začíná další sezóna Lázní ducha v Litomyšli ....

Po delší době jsem opět vytáhla mezikroužky ....



Sasanky stále kvetou a stále se vesele vysemeňují


A za chvíli začnou po loukách ve velkém kvést tahle zlatá sluníčka




A chlupáči jsou v plném květu. Papageno, ten bude letos cíl co se týče sbírání semínek a jejich výsevu. Potřebovala bych sehnat semínka od někoho kdo má jinou barvu. Je totiž kouzelný ....



.... svými " rozcuchanými " květy






23 komentářů:

  1. Moc krásné fotografie Vendy. Krásně sis hrála s mezikroužky. já je moc nepoužívám, protože jsem zjistila, že mi po nich foťák vždy nějaký čas špatně ostří a musím ostřit ručně. Tak že raději dělám výřezy. Také jsem si dnes koupila dva koniklece, stejné jako máš Ty. Bílý a fialkový. Už je mám na záhonku. Měj se moc hezky a ať se Ti dílo daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já s tím žádný problém nemám. Ani u Nikouše ani u Nexíka. Ten teď slouží jako foťák jen pro starosklíčka, protože mi na něm ostří i na nekonečno. Občas si je dát na Nikouše, ale už moc často ne. Ale když jdu fotit něco na čem mi záleží, beru si Nikona. Přeci jen tam to focení přes hledáček je lepší, NEX má jen displej a to je trochu pro mě problematické protože když potřebuju něco rychle vyfotit, trvá dýl než zaostřím ..... Já mám ještě červený, ten na fotce není, a teď nově z těch semínek fialový a purpurový.

      Vymazat
  2. U tebe, Vendy, bych nic jiného, než krásné fotky a jedovaté doprovodné články ani nečekala, hihi. Chápu to s tím bahnem a nákladními auty, u nás to bylo podobné celý loňský rok.
    Asi u tebe jsem četla, jak rozmnožit ty koniklece, tak zkusím, až budou zralá semena, pár naloupežit po městě na záhonech a pak je dát před dům na záhon.Tady jsou jen vínové barvy.
    Hezké počasí. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když jsem ty okna namočila, tak z nich pěkně teklo bahýnko, hlavně z rámů. Jo, jo, psala jsem, že si je množím ze semínek. Počítej s tím, že to chce je mít tak dva roky v kontejnerkách než je dáš do země, po těch dvou letech budou květuschopné.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Vendy, zdravím. Také teď dávám do pořádku zahrady - tu naši a druhou velkou táty. Ráda jsem si prohlédla Tvoje kytičky a jejich krásné fotografie. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ještě větší pozemek na chatě, takže se taky starám o dvě zahrady. Ale tam mám jen dva záhony a nijak to nechci rozmnožovat, protože tam nejsem pořád a víkend je na jejich pletí hodně krátký. Snažím se je osazovat a osývat trvalkami nebo dvouletkami, takže mi to tam i občas kvete. je tam problém s půdou, je dost kyselá a nevýživná, a strašně kamenitá. Přesejvám sice průběžně komposty a navážím tam hlínu ale je to běh na dlouhou trať.

      Vymazat
  5. No už jsem se tě chtěla dříve zeptat, jak jsi spokojená s tou pilkou a už nemusím. Uvažovala jsem o ní, ale manžel nadává, že pořád kupuju nějaké krámy. Zatím jsem ale vše koupené na zahradě pilně využívala. S pknama to mám podobné. Myjí až po rajonové očistě. Ať se té operace dočkáš a vše dobře dopadne. Koniklece mám jen v barvách jako ty. Fotky jako vždy krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem, je to fajn pomocník, hlavně na ty stromy. Prodlouží to přece jen o něco ruku ;-). Jedině že se dost rychle povoluje řetěz, a musíš ho mazat, protože nemá narozdíl od velkých pil mazničku. Ale s tím řetězem to je asi normální, protože i náš kuchař si na to stěžoval. Navíc si hned ořezané větve naporcuješ a nemusíš čekat až se toho ujme polovice. Na té chatě je toho na vyřezávání taky dost, takže budu moct pracovat do aleluja. Stejně si ještě v budoucnu pořídím další baterku, abych měla dvě na střídání. Teď jsem objevila i aku malou klasickou řetězovku, takže o ní uvažuju a aku nůžky na stříhání. Koniklec mám ještě červený, a teď ze semínek světle fialový a purpurový. Za rok uvidím co jsou zač i ty další ze semen posbíraných vloni.

      Vymazat
    2. Semínka koniklece bych si také ráda posbírala, jen jestli vystihnu ten správný čas.

      Vymazat
    3. Musí být vyzrálá, tedy když už jsou chumáčky suché a pod dotykem se rozpadají. A hned s nimi do květináčku s lehčí půdou. Já vezmu celou tu hlavičku, položím na hlínu a pak jí s tou hlínu rozemnou a zasypu. Přes zimu zapustím s kontejnerkem do hlíny nebo jsem je měla poprvé v té staré výlevce co mám na kůlně.

      Vymazat
  6. Vendy, moc krásné fotky. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  7. Opět velká krása.
    Mám ráda tvé fotky, Vendy.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší a děkuju za pochvalu i přání!

      Vymazat
  8. Krásné fotografie.Mně se v poslední době nějak s mezikroužky fotit nedaří.Ani se stativem.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že já je vytáhla po dlouhé době, vůbec jsem v posledním čase moc nefotila. Tak se to snad změní. Tedy jestli po té operaci foťák udržím, to je zatím velká neznámá.... tak holt budu muset fotit tím prckem Nexíkem.

      Vymazat
  9. Zase moc krásné fotky.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní27/4/22 11:28

    Nádherné fotky jako sen. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní27/4/22 11:28

    Sakra, já jsem nebyla přihlášená. Bevíčková ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Vendy, hezké fotky, ráda si je prohlížím.
    Hezké dny měj. J.

    OdpovědětVymazat
  13. To je tedy gejzír barev - fialová a modrá přímo explodují.

    Operace ruky? Té bych se bál, je nutná?

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....