19 dubna 2022

Na Veselém vršku .....

 


.... ožerem si dr*ku. Tak s tímto poněkud infantilním
heslem, rozhodně se moc nehodícím k partě 60+ podnikatelů, vojska a jednoho emigranta, kde jsme byly s dcerou benjamínky, jsme před nějakými sedmi lety vyrazili  při víkendovém srazu naší pubertální a postpubertální party z chalupy, ve stavu ještě tak trochu ovíněném po předchozí merendě trvající až do čtyř hodin do rána za kulturou ducha. A jelikož jsme to neměli zas tak daleko, volba padla na skanzen na Veselém Kopci u Hlinska. Asi normálně by jsme po malé spací pauze pokračovali v kalbě, a myslím, že lidové tradice moc neříkali nikomu z osazenstva, ale nějak se to schumelilo že jsme tam vyrazili. Díky naším stavům (jediná střízlivá osoba byla dcera která taky řídila) nám ale najednou byly ty tradice tak nějak sympatické. 
Pravda, průvodcům jsme trochu dělali v jejich výkladech guláš, navíc jsme jim motali hlavu tím, že jsme zásadně chodili proti směru prohlídky, ale my jsme si je nevybrali, to oni nám neustále něco chtěli vykládat. Nakonec to vzdali, a věnovali se těm kdo měli o výklad zájem. Díky procházce na čerstvém vzduchu se z nás nakonec stala opět seriózní partička postarších kamarádů a tak jsme si zašli na oběd do zdejší restaurace. To byla na dlouhou dobu poslední návštěva tohoto skanzenu. Ovšem včera, jako útěk před koledníky zvolila dcera opět výlet do těchto míst. Chtěla ukázat Bobuli jak se dřív žilo a jaká se dělala řemesla. Navíc byly celé čtyři velikonoční dny v některých staveních i ukázky toho jak se zdobí kraslice, pečou perníčky nebo jak se drátuje (Bobuli pan dráteník udělal na počkání prstýnek) . Nevěděly jsme jak vlastně bude Bobule reagovat, jestli jí to vůbec bude bavit, ale už u první chaloupky se ukázalo, že volba byla mimořádně šťastná. Lítala od domu k domu s očima navrch hlavy, všechno musela vidět a nad vším se jevila. A když jsme celý skanzen prošli, a měli se vracet, vůbec se jí nechtělo, bývala by to prošla od začátku znovu.... jedině co nám trochu kazilo náladu byla solidní zima, oproti nám kdy bylo sedm stupňů, na Vysočině byly jen tři a k tomu ještě foukal nepříjemný vítr. Jak jsme se dozvěděli při ochutnávce bramborových placek, v sobotu tam ještě prý řádně nachumelilo a zbytky sněhu byly ještě k vidění na některých dvorcích stavení .... 

Fotit bez lidí byl nadlidský úkol, bylo jich tam všude dost







Ačkoli je tento statek z roku 1866, jeho vybavení je z roku 1950, takže asi mnozí z vás si věci z mobiliáře budou určitě pamatovat z chalup a domů babiček a prababiček. Já si je tedy z dětství a návštěv po chalupách na prázdninách pamatuju. Ostatně i my, když jsme koupili tenhle dům jsme spousty z nich tady měli. Tentokrát mi v záběru skončili jen dcera, zeťák a natěšená Bobule






A trochu si zahádáme... tipnete si co je tohle za zařízení? Myslím že po nápovědě na to rychle určitě přijdete. Dnes je v každé domácnosti a bez něj by se nedaly dělat velké nákupy. A když vypnou elektriku, tak to je dost problematické.....


Těch by bylo potřeba .... jéje!


Část pohonu v lisovně oleje. Samozřejmě že byla na vodní náhon. Ta kola a vše okolo byly dřevěná...


Hájenka a její interiér. Venku na zápraží ale neseděl hajný, nýbrž pan dráteník...



Zatím byly všechny stavení a interiéry vcelku na svou dobu luxusní, dá - li se to tak říct. Ale ne každý takové štěstí měl. Tohle je chaloupka tzv. bezzemka. Člověka, který neměl ani kousíček půdy kterou by pro svojí obživu obdělával. Většinou pracovali za malou mzdu u sedláků nebo v továrnách. 


A takhle to vypadalo uvnitř


O tom, jaký vztah měli naši předci ke svým hospodářským zvířatům vypovídá třeba to, že ačkoli sami měli mnohdy ve světnicích na podlaze jen udusanou hlínu, v místech, kde byla zvířata ustájená (dost často to bylo třeba hned vedle obytné světnice) byla většinou dřevěná.
Následující série fotek ukazuje, jak se připravoval Jidáš na tradiční vodění Jidáše, což je zvyk související s Jidášovou zradou Krista. Chlapec představující Jidáše je celý " oblečen " do dlouhých povřísel ze slámy, která se na něm svazují. Nakonec dostane na hlavu vysokou čepici ze slámy ozdobenou pentlemi


Povřísla připravená na oblékání







Celého Jidáše ani jeho vodění jsme už neviděli, ale stáhla jsem obrázek z netu jak to vypadá


Všechny fotky které jsem na Veselém Kopci nafotila najdete v tomto albu

25 komentářů:

  1. Vendy to byl zajímavý výlet. Mnoho typů nábytku si ještě pamatuji z domku u tety v e Stříbrné Lhotě. Mycí stůl se dvěma škopky, kredenc, dřevěné postele a naducanými peřinami, sporák na dřevo na kterém se vařilo a muselo se sladit síla vaření s přikládáním. I tak my jsme tak začínali, než jsme se nastěhovali do bytu, kde už byl plynový sporák...Díky za milé připomenutí časů dávných i nedávných a tak trochu i na mé mládí. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsme to tady koupili, tak tu byl ten myčák, kredenc, postele (bez peřin) ty hodiny, pak takový ten gaučík co stával opřed nastlanými postelemi na poobědový šlofíček a sporák s kamnovcem. A tu rozkládací krabici na šití mám taky. Ale tu jsem si kupovala když mi bylo 21 a vdala jsem se. Ten myčák jsme odsud odvezli na chatu a tam sloužil do doby, kdy maminka před čtyřmi lety umřela a já vyklízela byt a odvezla si část kuchyně.

      Vymazat
  2. Anonymní19/4/22 19:14

    Lydie

    Moc pěkná reportáž. Věci si pamatuji z mého dětství - vlastně už pamatuji nějak hodně....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já taky! Z chalup na vesnici kde jsme měli chalupu my, i odsud, když jsme koupili dům.

      Vymazat
  3. Některé světničky jsou vysloveně malebné. Taky si řadu věcí pamatuji, např. měli jsme úplně stejné židle, jaké jsou na osmém obrázku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady zas byly stejné postele a noční stolky jak na té fotce. Mycí stůl i ty skleněné hodiny. Židle jsme měli podobné, stejně rovné a nepohodlné, jen měli na opěradle šprušle tři.

      Vymazat
  4. Na Veselý kopec jsem jezdila pravidelně, měla jsem to tam moc ráda do doby, než jsem měla při jedné cestě odtud vážnou autonehodu. Vloni jsem se tam po delší pauze rozjela zas... Letos jsme celé Velikonoce strávili na chalupě, na samotě v lese. Vendy, měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak jsem psala, z chalupy jsme to neměli daleko, tak jsme tam taky jezdívali. Anebo do Hlinska do Betléma, to zas když tam manžel servisoval prodané kopírky na gymnáziu. On opravoval a já se courala po Betlémě.

      Vymazat
  5. Veselý kopec je hodně známé místo.Ráda bych se tam podívala.Mám ráda připomínky starých časů.Světničky jsou kouzelné.Jezdíme pravidelně do skanzenu v Přerově nad Labem,je to kousek od mé sestry.Tam je to také moc krásné.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony ty skanzeny jsou de facto skoro stejné, jen je rozdíl v architektuře stavení. Ale vnitřky byly zhruba stejné všude.

      Vymazat
  6. Místo milované, oblíbené. S dětmi jsem tam jezdili na podobné akce, teď spíš mimo sezónu, s Aaronem, za klidem a vzduchem...
    Vendy, děkuji za hezkou reportáž. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hojně navštěvované, to bylo vidět i teď. Navíc tam mají dost často nějaké kulturní akce tak to přiláká ještě víc lidí.

      Vymazat
  7. Že by to byla lednice?
    Jidáš je děsivej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy mě děsivej nepřišel, ale litovali jsme ho, protože ta sláma musela kousat i přes to oblečení a ta váha! V tom se pohybovat někdy celé dopoledne muselo být docela náročné....trefila jsi to, je to lednice.

      Vymazat
  8. Vendy, moc mě potěšila tvá reportáž z tohoto skanzenu, kde jsem byla vícekrát. Hádám lednici.
    Taky se stavujeme v místní restauraci.
    Betlém navštěvujeme hned potom.
    Moje vnučky se tam dívaly na pána, co ukazoval zpracování lnu a nemohly jsme se hnout.
    Krásné místo pro výlet s dětmi. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát jsme do restaurace nešli i když už zdálky na nás mávaly a voněly klobásky opékané na ohni. Ale bylo tam šíleně lidí, venku se sedět nedalo, takže jsme to vzdali. U příjezdu je ještě jedna, ta je tam asi jako novější počinek, nebo jsme si jí minule nevšimli, a tam tolik lidí nebylo. Ale taky nebyly klobásky ;-) Nejdřív jsme do toho Betléma taky chtěli ještě zajet, ale už ani nevím proč to nedopadlo. A máš pravdu, je to lednice.

      Vymazat
    2. Několikrát se u vchodu do skanzenu, až za parkovištěm, nacházely takové jako maringotky se sladkostmi, kokosky, štramberské uši a pod. a tam si manžel nakoupil, co má rád.Ale nebylo to tam vždy.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Stánky tam byly také, jak u parkoviště, tak i uvnitř. Tam se prodávaly většinou výrobky, které se dělali v některých domečcích. Perníčky, vajíčka, dřevěné hračky, píšťalky, ty mimochodem zněly nádherně nostalgicky. Ale takové ty dlouhé, dřevěné. Medovinka, mňam, byla skvělá! Pomlázky .... prostě věci vážící se k lidovým řemeslům a k oslavě velikonoc.

      Vymazat
  9. Byli jsme před lety, ale ráda jsem si připomněla. Byli jsme mimo akce, s většími dětmi, a také je zajímaly různé věci k čemu byly a hlavně když vyprávěli prarodiče. Ale na stolech nebylo tak napečíno. Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co si pamatuji, lidí tam je stále hodně, i mimo akce. Ale i těch tam je přes rok hodně. Napečeno bylo protože se všechno vázalo k velikonocům, tudíž i k tomu jak se na velikonoce peklo a co se peklo.

      Vymazat
  10. Skanzeny mám ráda, ale tady jsme ještě nebyli. Na Velikonoce muselo být barvami. Hádanka již je zodpovězena, vidím že jsem tě se trefila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak máš tip! Barevno tam bylo, i díky stánkům kde se prodávalo to co se vyrábělo v některých těch domečcích.

      Vymazat
  11. Krásné povídání i výlet. Seknička vymalovaná do modra je mimořádně útulná a půvabná, ovšem bezzemek bych být nechtěla a Jidáš taky ne, to je hodně náročná tradice, pro ty, co ho do slámy strojí i pro samotného protagonistu. :D Veselý kopec je od nás kousek, ale byla jsem tam asi jen jednou. Chtělo by to zopakovat výlet, vypadá to tam fakt hezky. A mohu, potvrdit, velikonční svátky byly na Vysočině opravdu hodně studené. Ne že by teda dneska bylo nějak úžasně, ale aspoň nesněží. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tam je stále na co koukat, kulturní program je tam během celého roku. Já bych řekla, že si to Jidáš odtrpí už při tom strojení, to je fakt. Ti ostatní jen drží provázky;-) No zima byla hnusná, hnusná..... tak je pravda, že když jsme jezdili na chalupu na velikonoce, tak jen dvakrát nebo třikrát bylo sluníčko a hezky, jinak buď už tam sníh byl nebo přes noc napadl.... A že jsme tam jezdili každý rok nějakých patnáct let určitě.

      Vymazat
  12. Opravdu pěkné, Valašské muzeum v Rožnově v menším.

    To, co píšeš v úvodu, dobře znám. Průvodce něco vykládá, ale my odbíháme, protože chceme fotku z dostupu, z výkladu máme desetinu a tu ještě hned zapomeneme, ale ve fotkách to zůstává.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....