17 března 2022

Napsal si někdo ....

 


....,na starej kůl, prostinkej nápis Válka je vůl.
Před kůlem stojím, čepici smekám,
v očích mám slzy a pak si klekám, modlím se za ty
kteří ten kůl nevidí a nečtou že Válka je vůl ....




Myslím že když brněnské Synkopy 61 s touhle písničkou vyrukovali, těžko někdo mohl tušit, že se text stane v dnešní době tak strašně aktuální. Bezmoc a nenávist jsou dva nejsilnější pocity když člověk shlédne toto video . Bezmoc a nenávist k jednomu člověku, který je zlo v té nejčistší a nejsilnější podobě. Jeho "speciální cvičení" není válkou mužů proti mužům, ale zhůvěřilým a cíleným vražděním těch nejnevinnějších a nejbezmocnějších. Dětí, žen a starých lidí. Zlo které by mělo být co nejtvrději potrestáno. Škoda, že v tomhle případě se nedá použít i mučení, protože všechno ostatní je pro toho člověka který tohle všechno rozpoutal málo. 

21 komentářů:

  1. Nikdy jsem si nemyslela, že se takové války dožijeme, doufala jsem, že lidi už jsou rozumní. ( jak kdo )...když jsem jela prvně do Chorvatska a viděla vypálené domy a spálená auta u silnice, moji víru v rozum to hodně zasáhlo a což teď? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidé jsou hlavně nepoučitelní! Neberou vážně historii a nepoučí se z ní....

      Vymazat
  2. Mluvíš mi naprosto z duše.Tahle píseň přesně vystihuje to,co se děje.V mládí jsem ji hodně poslouchala,určitě ji máme někde doma.Já více,než bych se klepala o svoji budoucnost jsem plná nenávisti k onomu psychopatovi a nechápu,že se toto děje a jak je to možné.A jak píše Jiřinka,jeli jsme také pár let po válce do Chorvatska a pořád tam byly vidět ty hrůzy války.Štvou mě lidi,kteří myslí jenom na sebe a těch hlasů na diskuzích nějak přibývá.Budoucnost nebude jednoduchá.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je právě ta bezmoc. Nikdo neví co toho psychopata napadne udělat, jestli mu hrábne natolik, že by byl schopen rozpoutat jaderný konflikt. Zatím zkouší co se mu dovolí a právě v tom je ta bezmoc, že nikdo nechce začít jakýkoli boj. Takže je v tom Ukrajina sama. Jediné co se může, pomáhat jí se vším jak jen je možné.

      Vymazat
  3. Nemám co dodat, vše je řečeno - čistá hrůza a konec v nedohlednu...
    Vendy, měj pokud možno klidný večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se snažím to nějak vytěsňovat, občas ale člověk narazí na něco, co ho vyvede z míry.

      Vymazat
  4. Wendy, včera mě napadla stejná myšlenka dát tuto písničku na blog, byla si rychlejší. Ve všem, co si napsala s tebou souhlasím. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mě to vždycky nějak trkne, něco se mi najednou ukáže a sepne mi to s nějakou reakcí. Což byly ty předchozí články s Modlitbou za vodu a Severní nebe. Takže tohle je do třetice....

      Vymazat
    2. Mě nejvíc věcí napadá v noci. Ne že bych nemohla spát, ale proberu se a myšlenka je na světě, hlavně ji do rána nezapomenout😍

      Vymazat
    3. Cha! Tak to znám moc dobře! Já to samozřejmě většinou zapomenu.... ;-)

      Vymazat
  5. Na tuto písničku si dobře pamatuji. K tomuto článku už není co dodat. Jen mám veliké přání, aby už to skončilo. Jen že ti lidé se nebudou mít kam vrátit! Spálená a zničená země a všechno, co celý život budovali, přišli...To je strašné. Bojím se toho, co může ještě přijít ...raději nemyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni sice budou mít zemi rozbitou, ale jak se ukazuje, jejich víra a síla je nezlomná, takže věřím že si znovu vybudují novou a třeba i lepší...

      Vymazat
  6. Vendy, tuhle písničku si občas zazpívám a nenapadlo by mě, že to bude někdy znovu pravda. Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, člověk nikdy neví co ho kdy potká....

      Vymazat
  7. Synkopy 61 byly nejoblíbenější skupinou mého mládí, jejich koncertů jsem viděl nepočítaně a také mám o nich na blogu několik článků.

    Tato píseň je považovaná za protiválečnou, ale ve skutečnosti vznikla trochu jinak. Vysokoškoláci tehdy museli ve 3. a 4. ročníku chodit jednou týdně na tzv. vojenskou přípravu, aby pak měli jednoroční základní vojenskou službu místo dvouleté. A většina členů skupiny s tím měla osobní zkušenost a buzerace jednoho majora či podplukovníka, který se jmenoval Válka, anebo se mu tak říkalo, je přivedla ke složení této písně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, takhle to dává smysl! Jednoho pána se stejným jménem, čili nesklonným Válka, jsem znala taky, měli chalupu ve stejný vsi co mi a s jejich synem jsem dlouho kamarádila. Ovšem na dnešní situaci se hodí ta varianta, o kterou si všichni mysleli že jde, tedy o válku skutečnou.....

      Vymazat
  8. Vendy, souhlas se vším. Nejhorší je ta bezmoc, co bude a co ho napadne teď ??? Písnička od Synkop mi naskakuje často. Vytěsnit z hlavy mi vše moc nejde... Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musí se to holt člověk naučit, jinak by se zbláznil už v půlce svého života....

      Vymazat
  9. Vendy,pořád si říkám, že se stane zázrak a zase bude líp. Ovšem kdy a zda už nebude pozdě. Kdosi tu vzpomínal na Chorvatsko,tak jen dodám, že jsme tam byli,když vše začalo,domů jsme se nemohli dostat,nepřala bych nikomu zažít to co my. Kolem dokola tanky,samopaly a otázky proč chceme najednou domu😱

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pak všude po Evropě ty mámy v otrhaných hadrech s miminy u prsu, seděly na schodech u kostelů a žebraly, bylo mi z toho mdlo. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Co dodat.Doufala jsem, že se stane zázrak a vlády se dohodnou. Už vůbec nemůžu skousnout, že se útočí i v době vyjednání na civilní cíle a humanitární koridory....a co mi hlava nebere je, že jsou prý některé druhy zbraní zakázané, což mám chápat tak, že všechny ostatní jsou prostě povolené??? Za studentských let v době, kdy jsme neměli tak rozsáhlé informace o světě, jsem se ptala jednoho staršího spolužáka, jak mohl napsat tak krasnou báseň o válce, když ji nezažil. A on mi řekl, že válčit se ve světě ještě nepřestalo.... Už si tu báseň nepamatuju, ale začínala slovy Válka je v blátě pohozená hračka... Kdysi dávno se mi zdál živý sen, jak jsem se krčila pod oknem a do oken nám svítily reflektory z nalétávajících helikoptér. Když bydlíme nyní kousek od nemocnice noční rachot helikoptéry už tak nevnímáme, ale myslela jsem na Ukrajince ubytované nedaleko, že je to určitě vyděsí.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....