29 ledna 2022

V pohádkové procházce ....

 


.... dnes mají hlavní slovo stromy. Malé, velké,
husté i řídké. Fotit v lese, zvlášť za takových podmínek jaké byly není zrovna ono. Sluníčko a stín vytvářejí velké kontrasty a i ty stromy přece jen nejsou až tak záživné. Existují určitá pravidla kdy fotit stromy zajímavě, jenže zrovna tentokrát se nedala úplně použít. Nicméně doufám, že vám určitá jednotvárnost pohledů do lesního ticha nebude tak moc vadit ....










Tady jsem se dostala do trochu prekérní situace. Potřebovala jsem se dostat dolů na cestu, která je na fotce skrytá za hustými větvemi mladých smrčků. Jenže projít tou houštinou aniž by člověk dole nebyl promáčený až na kost, o poškrábání nemluvě bylo zhola nemožné, takže jak se tedy dostat na cestu? 


Rada zní: " Jděte po stezkách lesní zvěře! " Sice se dostanete na trochu šikmější plochu, nicméně když budete dávat pozor na to, kudy chodí srnky, zjistíte, že si i na tak šikmé ploše najdou tu nejpohodlnější cestu a vy nakonec dojdete k cíli bez úrazu i pádu!



28 komentářů:

  1. Vendy mám ráda takovéto fotografie z lesa a cesty srnek využívám i v lukách docela často, protože v zimě, kdy jsou mokřady po sněhem přesně vím, že se tam do bahenní lázně nepropadnu. Přeji ti příjemnou sobotu i neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je využívám taky, ale teď mi tedy opravdu zachránili zadek. Jinak jsem se musela vracet dost zpátky abych našla schůdnější cestu. Dokonce mne navedli i na místo, které bylo na sestup k cestě v tom strmým kopci nejvhodnější.

      Vymazat
  2. Vendy, krásné sněhové fotky, a jak se ten sníh místy třpytí. Parádní procházka, až na tu skrytou cestu. :o)
    Měj hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten závěr byla moje chyba, vlezla jsem na blbou cestu. Ale i tak to bylo parádní!

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Někde ještě je, ale na mnoha místech už zmizelo to, co jsem tu tak obdivovala když jsme sem před třiceti lety přišli.... :-(

      Vymazat
  4. Zajímavé jsou kroužky světla, jako kdyby stromy nasvěcovaly reflektory.
    U nás v lese sněhová přikrývka už dávno zmizela, je tam jen námraza, ale meteorologové straší návratem zimy, tak se možná ještě dočkáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kroužky jsou odrazy světla v objektivu, někdy se prostě člověk postaví aniž by to věděl tak, že se tam prostě ukáží. Tady začala mizet už druhý den, a teď je zas jen tu a tam šedý nehezký flek sněhu.

      Vymazat
  5. Fotky z lesa mě vždy potěší.Škoda,že sníh už zmizel.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro mě už by mohlo být jaro. Jen se obávám, že únor ještě něco chystá, co se týče sněhu a zimy....

      Vymazat
  6. Nádhera, Vendy. Občas se cesta vytratí, to známe...
    Přeji hezkou neděli. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady se ty cesty vytrácejí hodně. Nějak to nechápu, jdeš krásnou širokou schůdnou cestou, ta najednou začíná být sice stále široká, ale čím dál tím víc zarostlá, až zjistíš že stojíš před skálou a potok který tekl vedle cesty jí najednou zabírá celou a nejde ho nikam přejít. Jen vyšplhat po čtyřech do příkrého srázu a traverzovat a doufat, že zas na nějakou cestu narazíš. To jde v létě, ale v zimě se člověk musí držet opravdu toho co zná, nebo spíš znal. Protože to kácení ti úplně převrátí tvou GPS :D

      Vymazat
  7. Moc pěkné fotky. U nás napadlo trochu sněhu, ale na stromech nic. V takové pohádce jsem dlouho nebyla. Cestičku srnek jsi využila jako starý zálesák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadalo to pohádkově, to ano. Za to teď je to zas šedá nuda....

      Vymazat
  8. Vendy, díky za výstavu. Krásné fotky. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  9. Fotím les a stromy moc ráda, pro mě je to záživné vždycky, není nic lepšího, než se schovat do lesního ticha. Z tvých fotek to taky cítím, krásná procházka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, to ticho je super. V zimě když sněží, je to ještě mnohem zajímavější, to je to ticho skoro ohlušující. V létě zas krásně bzučí ve stromech hmyz.

      Vymazat
  10. Moc krásné fotky. Taky ráda zimní les fotím, ale u nás jsou teď podzimní dny takové šedivé, tak do lesa, která mám opravdu kousíček, ani nechodím.
    Klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však to byl po kolika dnech jeden jediný slunečný den. Od té doby už jen zataženo, zataženo, zataženo ...

      Vymazat
  11. Mně se nejvíc líbí třetí fotka. Jen bych lokálně stáhnul barevnost zasněžené cesty při levém okraji fotky, aby nebyla modřejší než nebe :-). Kde sakra pořád bereš ten sníh, tady máme od Nového roku s asi jednodenní výjimkou všude jen bláto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, stíny když mrzne jsou mrcha, jsou hodně modré.... milej zlatej, ten sníh je z té jedné jediné procházky. A tady to je stejné. Jen se občas stalo, že v noci překvapivě proti všem očekáváním nasněžilo. Ale pokud jsem nevyrazila hned, tak za pár hodin bylo zas po všem. Letos to je takhle celou zimu. Jeden dva dny pohádka, a pak měsíc hnus. To místo kde jsem to fotila byla taková maličká pasečka u cesty, kde stály ty dva buky. O jeden jsem byla opřená a slunila se a poslouchala a kochala se. Nádherný pocit...

      Vymazat
  12. Krásné fotky ze zimního lesa.

    OdpovědětVymazat
  13. Vendy, krásný, zasněžený a sluncem prozářený les jsi zachytila.
    A že jsi se svěřila, žes byla na šikmé ploše? kdo z nás někdy nebyl?
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....