26 ledna 2022

Minule jsme došli ....

 

.... cestou kolem pole až tam, kde se 
rozděluje na dvě a obě míří do lesa. Už na podzim jsem měla v plánu jít tou, kterou jsem dlouho nešla a jít dál, tam kam zavítám jen občas. Jenže tehdy se začalo počasí kazit, a tak jsem jí zkrátila a otočila to zpět. Ne tak tentokrát, naopak, sluníčko které se na chvíli schovalo za pár mraků se rozsvítilo naplno a tak jsem vyrazila na cestu do neznáma. Tedy to neznámo znám, ale netušila jsem jak se po těch třech nebo čtyřech letech změnilo jak výraznou těžbou dřeva, tak polomů po několika silných větrech které se tu prohnaly ale i dorůstáním nově vysazených stromků. On vlastně hned ten počáteční vstup je už úplně jiný. Stromky, které mi naposledy byly kousek nad pas mi jsou už hodně nad hlavu a tvoří neprostupnou hráz, tam kudy bylo vidět do okolí už člověk zaznamená jen houští větví a kde se do výšky tyčily krásné smrky jsou holiny. A tak jsem si opravdu někdy nebyla úplně jistá jestli jdu stále tou samou cestou kudy jsem chodívala anebo jsem už někde jinde. Ale co, říkala jsem si, cestu domů vždycky nějak najdu. Našla jsem jí, byť jsem se napojila o něco dřív než jsem měla a o kousek jinde ....


Když jsem šla touhle cestou naposledy, dalo se ještě přes koruny stromků pohodlně rozhlížet kolem






Stále bylo vidět, že přede mnou už se někdo do lesa vydal, ale přišly i partie, kde nebylo ani stopy po lidech a ani po zvěři






Ale sem už nikdo nezabrousil



28 komentářů:

  1. Les ma svuj puvab i v zimě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro, léto podzim nebo zima, les je krásný vždy...

      Vymazat
  2. Musela to byt krasná procházka. J.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé fotografie a vycházka s napětím, kam vlastně dojdeš. lesy se hodně mění i u nás spíše v rozrytou zničenou plochu plnou větví. neuklizené paseky a obrovské hromady dřeva. Je to smutný pohled. Hluboké rýhy po těžební technice a mnohdy polámané mladé stromky buků a ostatních listnáčů, které se snažily růst mezi kůrovcem napadenými smrky. Obnovy těchto strašně zničených lesů se už asi nedožijeme. Je mi to líto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, trochu dobrodružné to bylo, hlavně v závěru ;-). Tady jsou ty lesy po těžbě vcelku uklizené, na chatě to bývalo horší, i když teď už se to taky hodně vylepšilo.

      Vymazat
  4. Fotografie jsou moc krásné.Miluji zasněžené cestičky v lese.
    My jsme často na cestách po Českém ráji a některá místa nepoznávám.Vykácené velké plochy tam,kde jsem byli zvyklý na lesy.Těžba dřeva kvůli kůrovci hodně poškodila údolí Plakánek.Chtěla bych se tam zase podívat.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady zatím!!! je od kůrovce pokoj, spíš tu padají stromy kvůli vichřicím. Ale tohle je těžba v soukromých částech, tady zrestituoval kus lesa snad každý...

      Vymazat
  5. Krásná procházka zasněženým lesem. Přiznám se, že sama bych se do lesa bála, že se ztratím a nenajdu cestu domů.
    Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvyklá se v lese pohybovat sama od mala, dostala jsem výcvik jak na chalupě, tak i na chatě.... ale někdy se trochu zamotám a pak se musím na cestu kam potřebuju spouštět z hodně prudkých kopců....

      Vymazat
  6. ... den jako korálek...
    Vendy, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Vendy, se sněhem je zima hned hezčí. Zvlášť v lese to vypadá jako v pohádce. Chodím tam celoročně ráda. Posílám pozdrav, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takováhle zima je pohádková a tu snesu. Já zjistila, že víc jsem toho po lese nachodila v poslední době na chatě, než tady.... tak je pravdou, že tady je víc práce kolem baráku a zahrady.

      Vymazat
  8. Vendy, krásná procházka. Kochám se. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ještě budeš mít dneska jednu příležitost ke kochání ;-)

      Vymazat
  9. Bezva procházka lesem. Zimní les je hodně fotogenický.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zasněžený zimní les se sluníčkem je přímo lahůdka!

      Vymazat
  10. Jako v pohádce. Takto zasněženou krajinou jsem letos ještě nešla. Krajina se mění hodně. Také máme místo, dokonce na vrcholu na skále, kde byl kdysi krásný výhled a dneska pomalu nenajdeš ani tu skálu. Pěkně jsi se prošla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se ty lesy hodně mění, těží se tu o sto šest. No a jak se to otevře, stačí trochu silnější vítr a jdou dolů další stromy....

      Vymazat
  11. Jít sem bez mapy v mobilu by asi znamenalo se snadno ztratit. A perníková chaloupka nikde na dohled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já zas spoléhám na svou mapu v hlavě, já tomu říkám vizuální GPS. S mapou nejsem kamarádka, podle ní se rozhodně spíš ztratím než najdu cestu :D :D :D. Za těch třicet let už to mám přece jen nachozené, takže strach nemám. Ne nadarmo se říká že všechny cesty vedou do Říma. Tady většinou všechny cesty končí na place kam se sváží dřevo. A ta jsou už dole v údolí na hlavní lesní cestě.

      Vymazat
  12. Taková procházka tichým a zasněženým lesem by se mi také líbila. Já se v lese neztrácím, ani nebloudím, ale bojím se divočáků a zlých lidí, tak bych tam bez muže nešla. Z tvých fotek čiší pohoda. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvyklá se v lese pohybovat sama od nějakých pěti let. A i když už jsem na chatě divočáky párkrát potkala, většinou se mne báli víc jak já jich. A ano, pohoda to byla!

      Vymazat
  13. Anonymní27/1/22 22:12

    Lydie

    Pěkné zimní fotky z lesa.

    OdpovědětVymazat
  14. Přece si zvěř nebude ošoupávat nožičky, když země zebe :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano, protože opravdu byly partie kde nebylo po zvěři ani stopička, ale jinde to byly přímo dálnice....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....