16 prosince 2021

Vánoční dekorace ....

 


.... vytvořené samotnou přírodou. To je téma
 dvou následujících článečků. Když se spojí mlha s mrazem, většinou z toho není jen jev zvaný diamantový vzduch (či nějak podobně, už přesně nevím) ale i krásná námraza na všem možném. Tedy pokud jí není moc, a taková že z toho praskají dráty, lámou se větve a nedá se chodit pokud si člověk nechce polámat všechny končetiny. Ale taková ta jemná, trochu proti logice zemské přitažlivosti. Taková byla na všech možných sušinách jak podél cesty kudy jsem šla, tak i vlastně hned tady u nás za lávkou. Ano! Máme fungl novou lávku, přes fungl nový splav na fungl nové řece.... a je to jedním slovem děs. Tedy celá ta revitalizace řeky, která ves uzavřela do masivních betonových hradeb. A přesně podle předpokladu, řekou protéká voda hloubky dvaceti centimetrů. Víc jí nikdy během roku neteče, jen občas na jaře když bylo hodně sněhu a začalo rychlé tání, občas vylezla z břehů a rozlila se na volné plochy. A od roku 97 tu nikdy už žádná velká voda nebyla. I ta byla vinou toho, že se nezačal dříve odpouštět pomalu chovný rybník který je ve vsi za námi. Proti tomu se postavili rybáři a až teprve v okamžiku, kdy začalo hrozit protržení hráze začali s masivním upouštěním vody které logicky zvedlo hladinu řeky nad kritickou mez a proto tu taky místy protékala některými domy které stály těsně u ní. Nikdy už taková situace nenastala i když pršelo intenzivně víc dnů. Pak se navíc zpevnila a zvýšila hráz rybníka, takže stejně jako většina obyvatel ani já nechápu ten děs co se tu postavil. Navíc až po 24 letech od povodní! Za tu dobu si jasně mohlo udělat povodí obrázek o situaci a přizpůsobit tomu i ta opatření. Ostatně až tady definitivně skončí, mám v plánu vzít kolo a projet vsí a tu betonovou hrůzu zdokumentovat. A pokud se mi podaří najít i původní podobu míst, tak je porovnat. Ale zpět k přírodě a jejímu kouzlení, které v mnohém předčí kouzlení lidí ....











16 komentářů:

  1. Vendy to je nádherná námraza, moc pěkné fotografie. U nás byla námraza jen málo, a jen pár dní, ale teď nemáme ani sníh, jen prší nebo mrholí a celé dny je tma taková, že se musí svítit. Ty betonové hráze občas opravdu vypadají děsně. Když jsme jezdili vlakem do Děčína tak tuším že u Malé Veleně, také opravovali hráz u řeky Ploučnice, ale vyzdívali ji kamennými kvádry, tak že vypadá jako původní a je to hezké. Jen kraje před vyzděním zpevňovali betonem. Asi se to tak dělá a třeba to ještě není konečná úprava...Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady už je finální úprava hotová, tedy na většině úseků. Ale i ta je příšerná. Navíc to na některých úsecích "ozdobili" brutálním tlustým železným zábradlím jasně zelené barvy.

      Vymazat
  2. Fotky s námrazou jsou kouzelné.
    V Jihlavě také máme novou lávku pro pěší ve Starých Horách a je to děs, viděla jsem ji dnes v televizi. Takové betonové monstrum. Navíc si lidé stěžovali, že to v tomto počasí klouže. To se jim zase něco povedlo.:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle lávka je úžasná tím, že jí zvedly metr a půl nad původní povrch, je široká na auto, mohutná, ovšem pochozí část je z dřevěnějch lišt! No asi to taky bude pěkně klouzat....

      Vymazat
  3. Vendy, krásné kouzlení, ty mlhy a následná námraza mají něco do sebe.
    Měj hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky s jinovatkou.
    Máš pravdu - ta "úprava" řeky je naprosto šílená. Ještě jsem neslyšela někoho, komu by se to líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to ani nejde aby se to líbilo! je to naprostá šílenost!!

      Vymazat
  5. Ty rostliny pokryté námrazou jsou opravdu moc fotogenické!
    Vendy, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, já si námrazu, když je takováhle nadmíru užívám. Samozřejmě na focení :D

      Vymazat
  6. Ano,nejhezčí dekorace umí příroda a vůbec mráz.Fotografie jsou moc krásné.
    U nás je to samá kapka.Vzpomínám,jak jsem v létě chtěla kapky fotit a tak jsem si je musela nastříkat na kytky.Teď mě to vůbec nenapadne vzít foťák a fotit je.Jsou už nějak dlouho a pohled na ně mě už nebaví.
    Vendy,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady byla mlha čtyři dny neustále. A bylo tak hnusně, že mne to taky vůbec nelákalo jít fotit. Navíc je rozbředlo, cesty samé bláto tak co bych se někam trajdala.

      Vymazat
  7. Jeden z nejhezčích projevů zimy. A ten diamantový prach se ti náhodou podařilo taky zachytit moc pěkně. Obdivuji a závidím, u nás je už zase bláto a počasí jak na dušičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty myslíš že tady je líp? Ani náhodou. Prší nebo mrholí, sníh v tahu a bláta všude habakuk... prostě hnus velebnosti.

      Vymazat
  8. Námraza umí být velice fotogenická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, jen se neukazuje až tak často.... dělá se vzácnou jako každá žena! ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....