16 října 2021

Po výletu do Prahy ....

 


.... jsem na sváteční úterní den hledala
další inspiraci kam se vydat. Prvotní nápad, zajet si opět na Dobříš a tentokrát si projít konečně i zámek, nejen parky, ovšem vzal za své, když jsem zjistila že zrovna na 28.9. mají zavřeno. Ovšem ještě jeden zámek který mám po ruce jsem doposud nenavštívila, což už je také dost ostudné, zvlášť když je otevřený pro veřejnost už od roku 2006. A ten měl otevřeno. Takže bylo rozhodnuto. Jde se na Mníšek a na zámek. Navíc doplňkový program v podobě návštěvy zdejší vyhlášené cukrárny U Jarolímků je prostě neodolatelný. 
Když už jsem tady, tak si koupím všechny tři prohlídkové okruhy, tak jsem byla rozhodnutá, jenže jaksi už není úplně hlavní sezóna, není tolik průvodců a časově by mi to úplně nevycházelo. Stejně jsem měla do další prohlídky ještě skoro hodinu čas, takže doplňkový program nabyl jasnějších obrysů. Káva a zákusek. A lahodně strávená třičtvrtě hodina.
Velkým rozčarováním ale pro mne bylo zjištění, že se zde NESMÍ fotit. Což mi přišlo docela pikantní vzhledem k tomu, že poslední majitelka hraběnka Kastová byla focením přímo posedlá. Její vášeň tak velmi pomohla při znovuobnovení interiérů když se zámek po dlouhé době otvíral opět veřejnosti. Ovšem jak mne asi znáte, jsou zákazy které já prostě nedovedu dodržet. A tak pár fotek jsem přece jen ulovila. Nakonec to dopadlo tak, že díky mé jiné posedlosti, a to historii, kdy jsme si s paní průvodkyní v určitých věcech notovaly, se ona omlouvala mě, že nemůžu fotit, místo abych se omlouvala já, že zákaz porušuji ....

Oblíbenou výletní jídelní fotkou tentokrát netradičně začnu. Výborné a hlavně ohromné zákusky proslavily cukrárnu U Jarolímků po celém širokém okolí. Ani tak známé jméno jako byl Zbyněk Meruňka prostě nemělo šanci v konkurenci obstát...


Jedině kde se dá fotit ofiko, je nádvoří ...






Odsud jsou fotky už ilegální 


Opěradlo dřevěné židle. Protože bylo málo místa a navíc jsem musela fotit opravdu jen potajnu, celé artefakty bohužel nemám v záběru


Detail vnitřní fontánky na chodbě


Při tomhle focení jsem ocenila doposud pro mne neznámou výhodu, výklopný displej na foťáku



Ovšem na dalším prohlídkovém okruhu kterým je půda a hodinová věž se už fotit dá bez problémů. V době mé návštěvy tam probíhala výstava o mobilizaci .... ale k vidění byly i dobové reklamy z první republiky. Třeba pro dnešní dobu naprosto nemyslitelná reklama ne na hubnutí, ale na ztloustnutí!


Potkat tu můžete i vojáka české armády



Vojín české armády, takových byly plné pohraniční pevnosti. Ty které jsme museli po podepsání Mnichovské dohody vyklidit


Nesmí chybět ani filmové plakáty k filmům Vlasty Buriana



Hodinový stroj věžních hodin. Zvláštností je, že je propojený s hodinami na stropě v Hodinovém pokoji. Ty ukazují stejný čas jako ty na věži


Fotka jedné věže z druhé ....


A hodinový stroj ještě jednou


Na závěr ještě několik pohledů z věže na městečko. Druhá jeho dominanta, kostel sv. Václava



Pohled na náměstí


Pohled na mlýnské kolo mlýna pod zámkem. Ten je mimochodem starý 600 let. Původní gotickou podobu vystřídala podoba barokní. Jeho kola (byla dvě, teď už jen jedno) poháněla voda ze soustavy tří rybníků ležících nad sebou, protože jí bylo tolik, mohl mlýn mlít i v zimě, protože náhon nikdy nezamrznul


Něco do sekce De Kly pro Tlusťjocha. Tenhle je krásně vlastenecký....



24 komentářů:

  1. Vendy, krásný výlet. V Mníšku jsme ještě nebyli a je tam moc hezky. "Ulovila" jsi krásné fotky ze zámku. Líbí se mi výstavy o mobilizaci a dobové plakáty mají své kouzlo.
    Včera jsme byli na zámku v Žirovnici a v první části prohlídky se také nesmělo fotit, ve druhé části nám průvodkyně oznámila, že tady už se fotit smí.
    Měj hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No začíná to tu být nějak rozšířené. Dobře, chápu že se nesmí fotit s bleskem, ale když by si to člověk připlatil, tak by to bylo ku prospěchu obou stran....

      Vymazat
  2. Tý jo, ty první fotky vypadají jako namalované obrazy, ne jako fotky!
    Letos jsme byli na Hluboké a tam se taky nesmělo fotit, taky mě to překvapilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nich jsem si trochu pohrála v editoru ;-) No to mi ani neříkej že na Hluboký se nesmí fotit! Já si tam zamluvila adventní výlet! Ani za příplatek? I když mají sakra drahý vstupný, tak by to focení v tom mohlo klidně být zahrnutý.....

      Vymazat
    2. Zkus se tam informovat, třeba to od léta změnili 😀, ale my to měli výslovně zakázáno.

      Vymazat
    3. Počítám, že se tam nic nezměnilo....

      Vymazat
  3. Vendy, udělala jsi si parádní výlet, doplnění i o úlovky. 👍😀👍 To, že je na Mníšku zakázané fotit, vím. Byli jsme tam s vnučkami. To, že zakázané ovoce chutná nejlépe, také vím. Též občas ten zákaz focení poruším. Největším dobrodružstvím pro mně byla Sixtinská kaple ve Vatikánu, kde zákaz hlídají kustodi a neustále na někoho křičí. Občas je nevysoký vzrůst výhodou, takže jsem se mezi vysokými návštěvníky přikrčila a také něco ulovila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já se bohužel neschovám. I když tam byl takový rozměrnější pán za kterého jsem se občas postavila, stejně mne prozradil hlas spouště. Na Nikoušovi jí mám nastavenou na tiché focení, ale na Sonce jsem to nikde nenašla... a tady byly návštěvníci docela tišší takže to bylo slyšet hodně.

      Vymazat
  4. Vendy, potěšila jsi mne nádhernými fotkami. Ráda jsem nakoukla do míst, kam se hned tak asi nedostanu, ... a kde se nesmí z nějakého důvodu fotit. Také to nechápu, ale tvé detaily snad nikoho nepobouří. Super prohlídka.
    Přeji hezkou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona mi pak nakonec paní řekla, až bych třeba přišla příště, že bych se mohla zkusit domluvit u pokladny, většinou tam bývá kastelánka. Mě na tom opravdu přišlo nejvíc zábavné to, že paní hraběnka fotila o sto šest, že se dokonce snažila focení co nejvíc propagovat a nakonec v jejím bývalém domově se fotit nesmí! Jestli se bojí, že by jim ubývali návštěvníci když si někde prohlédnou fotky.... u mne to má opačný účinek, spíš mne to nutí k tomu se tam jet podívat. A tak to má myslím většina lidí.

      Vymazat
  5. Ráda jsem se do Mníšku podívala.
    Děkuji za fotky a přeji hezkou neděli. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla taky ráda že jsem se tam vydala, vždyť už to byla ostuda, jezdím tam znovu od roku 2000, v roce 2006 zámek otevřeli pro veřejnost a já tam nikdy nebyla! Je oravdou, že jsem se tam jednou vydala, ale dostala se do dvouhodinové polední přestávky, takže se mi tam fákt nechtělo čekat. Stejně si tam ještě jednou zajdu na ten druhý okruh. Výhodou je, že mají celoročně otevřeno.

      Vymazat
  6. Krásné pokoukáníčko. Se zakázaným focením nemá problém moje kámoška. Já bývám zdrženlivější, ona ne :-). Všechny fotky jsou krásné, ale ty první dveře ty se mi tedy líbí hodně !!!
    Pěknou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě pochopím zákaz ve známých hradech a zámcích, nebo kostelech (u nás, v zahraničí krom Melku, jsem se s tím nesetkala) ale nechápu to třeba v malé, regionální památce o které ví jen lidé z města kde stojí a dejme tomu přilehlého okolí! Vždyť když jí fotky dostanou do povědomí více lidí, tak je to snad dobře, ne? Já tedy se snažím být poslušná, ovšem nedá mi to, alespoň něco neulovit. A nebo smlouvám. Občas když nechtějí povolit tak řeknu že fotím pro cestovatelský blog kde o těch památkách píšu, navíc s tím mým velkým foťákem, který vypadá docela profesionálně to kolikrát pomůže, anebo jim rovnou řeknu ať mi dají mejl, že jim článek i s fotkama pošlu aby věděli že je nehaním.... i to několikrát zabralo a já se navíc dozvěděla spoustu dalších zajímavostí. Ale více méně se tedy snažím ten zákaz respektovat.

      Vymazat
  7. Děkuji za deklík.
    Moc se mi líbí foto dveří v rudých listech a s tím dítětem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, hned jsem si na tebe vzpomněla s deklíkem, takový krásně národní dekl jsem ještě neviděla! Byť i to je v mnohém takové symbolické, kde vlastně se ta naše zemička ocitla... Na kanálu se splaškama. Ještě že ne v tom kanálu..... ony ty fotky z nádvoří a obzvlášť ta s tím přimotaným prckem byly docela mázlé, jak už jsem psala sluníčko a displej se moc nekamarádí, takže jsem je de facto fotila tak nějak naslepo. Tudíž jsem na ně použila v postprocesu takovouhle úpravu která z nich udělá fotku na pomezí obrazu. I když nejsem úplně příznivcem takových úprav, nakonec se to k těm fotkám i hodilo.

      Vymazat
  8. Moc krásné fotografie a já děkuji za úžasnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, té podívané zas až tak moc nebylo ....

      Vymazat
  9. Pěkné místo. Jen tím zákazem focení by u mě asi ostrouhali :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono se to u nás hodně rozmohlo. Asi se bojí, že by přišli o návštěvníky či co. V Litomyšli to nejdřív bylo za příplatek a teď je to zdarma, jen nesmíš fotit s bleskem. Což mi zas připadá nefér když mobilisti valej fotky s bleskama hlava nehlava. Málokdo umí ten blesk vypnout. Je fakt, že nikde jinde jsem se, krom toho již zmiňovaného Melku, nesetkala se zákazem focení.

      Vymazat
  10. Nádherné fotografie a velká škoda,že se na zámku nedalo fotit.Nechápu,někde se dá a jsou dokonce rádi a jinde zákaz a kolikrát tam ani není tolik k vidění,jako jinde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, tak .... to je přesně případ zdejší rotundy ve městě. Malý varhany, pár obyč židlí a holý zdi. A to se nesmí fotit...

      Vymazat
  11. Na Dobříši jsme se letos stavovali cestou z Karlových Varů, tehdy jedna ze zahrad byla uzavřena, interiér jsme ale navštívili, jen mě trochu zklamal, tedy v porovnání s exteriérem a zahradami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo... francouzský park je od loňského podzimu zase uzavřený, až do konce letošního roku. Probíhají tam nějaké opravné práce po předchozí generálce a dovýmalba Oranžérie. Snad už příští rok bude všechno OK. Tak on je na zámku asi nejhezčí ten Zrcadlový sál. Ovšem exteriér má opravdu krásný a dost je zámek využívaný filmaři.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....