02 října 2021

Po trochu delší ....

 


.... přestávce způsobené pobytem na chatě
a následné deratizaci baráku, kterou musím vždy po hospodaření mé polovičky za mé nepřítomnosti provádět a po stahování fotek se opět hlásím v plné polní. Tentokrát vše klaplo na jedničku, nemusela jsem se po 24 hodinách vracet a dokonce i přes předpověď počasí, která nebyla moc příznivá na poslední tři dny mého pobytu se nakonec všechno krásně vytříbilo. I to počasí...
Sluníčko mne provázelo od začátku do konce, jen jeden den v pozdním odpoledni se zatáhlo a trochu zapršelo, ale do večera se zas vyčasilo a druhý den byl zas jak malovaný. Dokonce jsem se tentokrát i zdržela větší práce, jen jsem ožužlala a to do slova a do písmene trávu, páč už je tak děsně tupý nůž v sekačce, že neseká ale ožužlává a ostříhala odkvetlé trvalky. Jinak jsem se věnovala sladkému nicnedělání, odpoledním u krbovek s konzumací výtečných dortů z mníšecké cukrárny, ale i potěše ducha krásnem. Jak procházkou po Praze, tak i návštěvou mníšeckého zámku, kterou jsem udělala ostudně poprvé za patnáct let, co je zámek otevřený pro veřejnost. 
Bála jsem se, jestli mi vůbec vyjde i obrazová dokumentace, neb jsem konečně vyrazila na opravdu velký výlet s  bezzrcadlovkou a staroskly. Doteď jsem měla jen jednu ne úplně výkonnou baterii, takže na focení se hodila jen doma na zahradě, protože se oproti Nikoušovi dost vybíjí, a nabíječka byla tedy neustále v pohotovosti. Teď mám dvě fungl nové plus tu starší a když je vše nabité, nemusím si dělat starost. Spíš jde o to, že focení přes displej, tedy ještě spíš ostření mi dělá zatím za sluníčka opravdu velké problémy, protože to asi znáte s telefonů, sluníčko a displeje se moc rádi nemají, je na nich za slunečných dní skoro prd vidět.
Ale krom pár fotek nakonec vyšlo všechno docela dobře, něco i výtečně, i přes to, že jsem nucená u staroskel zoomovat nohama. A jsou místa, kde to jde velmi těžko. Prostě jsou to pevná skla a tak i to focení s nimi mi zatím dává co proto. Dokonce se poštěstilo, že mi dorazily před odjezdem i mezikroužky speciálně na SONY a tak jsem měla možnost vyzkoušet focení detailů i s nimi, byť ne takových které bych si přála. Mým cílem byly pavučinky, pavučiny a chmejříčka za vlhka. To sice bylo, ale nebyly pavučiny a když byla krásná mlha, na kterou jsem čekala celých pět dní, vyšla zrovna na den, kdy jsem se vracela domů a nemohla jsem tak jít courat do lesa a hledat příhodné modely, protože jsem byla limitovaná odjezdem vlaku. Tak snad něco najdu tady. Ovšem co jsem celou dobu kvitovala s nadšením je velikost a lehkost foťáčku. A naprosto jsem pochopila co mi fotograf, od kterého jsem ho kupovala naznačil tím, že si mám dát bacha, protože se může že vyzkouším a nebudu už chtít jinak a můžu se stát závislákem 😊 
Na pár článků jsem si tak doplnila archív i něčím jiným než jen kytkami, i když ty samozřejmě také nesmí chybět ....




20 komentářů:

  1. Vendy, je báječné, že sis chatu užila, zrelaxovala (což se ti určitě hodilo po návratu domů a úklidu po hospodaření drahé polovičky) a hlavně, že sis mohla pořádně zafotit. Mít jednu baterii je na prd, něco o tom vím. Došla vždy v ten nejméně vhodný moment Už má dlouho dobu dvě, i když při své skleróze občas mám sebou tu druhou nenabitou. I to se stane. 🤔 Teď to ještě jistím powerbankou, do batohu se vejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já baterky zásadně zapomínám. Nabitý. Na stole. Focení jsem si užila, to jo, i když jak říkám na displej za sluníčka to je prostě pro mě zatím velká neznámá a je to pro mě docela náročné.

      Vymazat
  2. Čím dál víc se mi zdá, že moje fotovýbava je vlastně minimalistická :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, nebýt starosklíček, tak mám jen jeden foťák, jeden objektiv a tři náhradní baterky. Se starosklíčky se to značně rozrostlo, to je pravda... ovšem tvojí minimalistický, ale vysoce kvalitní výbavě se zas ta moje nevyrovná....

      Vymazat
  3. Vendy, jsem ráda, že ti volné dny hezky vyšly a užila sis je.
    Měj pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyšly a hned bych jela zas. Ale teď v říjnu už svátek nevychází tak dobře, a v listopadu asi už bude počasí ne úplně vhodné. Ale doufám, že alespoň nějaký víkend by mohl vyjít.

      Vymazat
  4. Vendy, je prima, že sis odpočinula, fotila a mlsala. Dovolená jak má být. Určitě Ti pak následné uklízení domácnosti nepřipadalo hrozné.
    A já se těším na fotky a zážitky, které nám určitě popíšeš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vždycky po tom úklidu potřebuju dalších pár dní na zrelaxování.

      Vymazat
  5. Takový relax bych si taky nechala líbit! 😊 Moje fotovýbava čítá foťák, dva objektivy, brašnu a náhradní baterku 😀. Pravda, uvažuju ještě o jednom objektivu, ale zatím jsem jen ve fázi okukování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych se nepotkala se starosklíčky, tak bych taky měla asi jen jeden foťák, objektiv a tři baterky. A ten batoh. Ovšem to bych nesměla právě přijít ke starosklům a Aliexpresu a Ebay. Batoh mám tedy taky....a jeden malý stativ. Co okukuješ za objektiv?

      Vymazat
    2. No jo, na stativ jsem úplně zapomněla! Objektiv okukuju ten nejzákladnější, nějak jsem se k němu ještě nepropracovala 😀 - Canon EF 50mm f/1.8 STM.

      Vymazat
    3. Já po pevná padesátce koukala, ale nakonec jich mám díky starosklům šest. Ono vlastně to jsou díky tomu že jsou na digitálu víc jak padesátky. No je to znát protože člověk musí hodně couvat pokud něco chce nafotit aby se to vešlo.... což bývá někdy ve městě problém, není všude místo aby se člověk vešel.

      Vymazat
  6. Je dobře,že pobyt na chatě se Ti vydařil, že sis ty dny užila.
    No a teď už se těším na Tvoje fotky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem natěšená, a měla trochu strach jestli mi to zas něco nepodělá. Bylo krásně a hned bych jela zas....

      Vymazat
  7. Já už bych má výletech neunesla ani ten foťák s objektivy, proto ta moje věrnost ultrazoomu. A jelikož na Panasonicu FZ 200 a FZ 300 je skvělý displej i při sluníčku, fotím raději přes něj, protože je velký. Ale focení mobilem je za sluníčka horor. Tak fotím na zahradě, když nechci tahat foťák. Těším se na tvé fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten malej foťák je parádní co se týče skladnosti a lehkosti. Ona ta Sonka má pěkně velký displej, dokonce výklopný, což se ukázalo jako velká výhoda při tajným focení. Ale prostě je to pro mě zas po dlouhé době co fotím na displej trochu nezvyk. Obzvlášť když už teď vidím
      o hodně hůř.

      Vymazat
  8. Jsem takový zapomínač, že už mám baterky 3 🤣

    OdpovědětVymazat
  9. Já taky. Pravidelně mi dojdou když mám fotit nějakou rodinnou slávu... jak řeknu a jéje, zeťák dodává Došla baterka...protože většinou druhá je doma. :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Vendy hezky sis užívala odpočinku. Vždyť i toho je potřeba. O koupi bezzrcadlovky jsem uvažovala už když mi začal vypovídat službu kompakt NIKON P7800. Synové mi původně bezzrcadlovku doporučovali, ale přece jen to s objektivy vyjde o dost dráž než zrcadlovka a manžel se na to zrovna moc netvářil a zdálo se mu, že to na focení v přírodě je to dost velká investice a tak jsem si nakonec koupila zrcadlovku NIKON i když to také nebyla zrovna laciná záležitost. Tak snad nějaký čas ještě vydrží. Měj se hezky a těším se na fotografie.

    OdpovědětVymazat
  11. Škoda, ony jsou totiž redukce které ti umožní používat původní objektivy z jiných aparátů na těch bezzrcadlech. A co máš za aparát?

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....