19 října 2021

Když už Q .....

 

.... tak jedině? Tak jedině Královna! Královna 
nespoutaných dekadentních večírků dodnes slavných, Královna pódií, Královna skvělé hudby, no prostě QUEEN! Stejně jako u všech rockových a poprockových skupin jsem si k nim našla cestu až kolem třicítky. Jako teenager jsem byla striktně disko. V Praze vymetala diskotéky v Laterně magice nebo na Dobešce, na chalupě jsme sice chodily na klasické vesnické zábavy, leč vždy přísně oblečené dle pravidel diskoték, vždy striktně se držíc pravidel diskotanců. No že jsme byly za exotky, to už je něco jiného ;-). Ovšem když se člověk usadil, měl děti a disko už tak moc nefrčelo, začal v hudbě hledat i něco jiného. Navíc jsme na sídlišti měli možnost chytat i takovou klasiku klasik jako byl svého času Bayern 3 a tím se nám otevřeli naprosto jiné možnosti v poslechu hudby! A s nimi ruku v ruce se neslo pro mne i poznávání právě těch největších hudebních legend. Kiss, Deep Purple, Genesis, Nazareth, Black Sabath, Pink Floyd  Rolling Stone a právě i Queen. Navíc časem už nebylo nutné se pro desky zahraničních intetpretů potápět do nebezpečných vod pražských burz, ale normálně si je koupit v prodejnách Supraphon. Což byl u nás vždycky svátek, když muž přišel z práce, zapnul gramofon řekl zavři oči a hádej. A já hádala. No jasně! Queeni a Kind of Magic! 
Po revoluci u nás většina z těhle skupin koncertovala, dokonce v případě RS vícekrát, ale jen jedna jediná ne. A už ani nikdy nebude. A to právě Queen. Když jsem viděla film Bohemian Rhapsody přišlo mi nesmírně líto, že člověk nezažil a ani nezažije tu neskutečnou atmosféru koncertů právě téhle skupiny.

Pro dnešek, jak je mým zvykem, jsem vybrala zas opět o něco míň známou písničku Mother Love z alba Made in Heaven které vyšlo až čtyři roky po smrti Freddieho Mercuryho a je složené s písní, které byly třeba rozpracované a odložené, či jinak nedodělané a nedostaly se na jiná alba. Takže nejstarší píseň z něj je z roku 1980, ovšem pro toto album dostaly všechny písničky nový kabát. Píseň Mother Love nahrál Freddie jen čtrnáct dní před svou smrtí. I natáčení klipu k ní tím bylo poznamenané. Freddie výrazně zhubl a tak aby to nebylo až tak znatelné měl na sobě vrstvené oblečení o něco větší velikosti než nosil, výrazné líčení které skrývalo tvář pustošenou nemocí a věčné vyčerpání. I přes to znovu a znovu nechával přetáčet již natočené aby bylo vše tak jak si představoval. V šatně se mnohokrát vyčerpáním zhroutil, ale na domluvy členů kapely i přítele Jima Huttona nedal a svou práci prostě musel dokončit ....
Malá poznámka, dům který je vidět na začátku klipu, je dům Duck House ve švýcarském Montreux kde Freddie i s kapelou občas pobýval a kde právě vznikalo i album Made in Heaven. V Montreux stojí na břehu Ženevského jezera i známá Freddieho socha v charakteristické koncertní póze.





16 komentářů:

  1. Vendy, to je hezký článek. Já jsem slupinu Queen poslouchala s našima klukama, navíc syn Pavel, když šel pracovat do Liberce, tak nějaký čas tam hrál na diskotékách a tak jsme doma poslouchali kdeco. Úžasný hlas Freddyho jen tak nahradit nelze, i když skupina Quenia se o to zdárně snaží a když jsem slyšela zpívat toho zpěváka, který je sólistou a je převlečený za Mercuryho, tak to bylo opravdu nádherné. Myslím, že je to jedna z nejlepších revivalových skupin u nás. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Queenie je jednou z nejlepších u nás ale i v Evropě. Brian May z nich byl nadšený a párkrát už na jejich koncertu když někde v Evropě hráli i byl. O to víc mne irituje jejich vlastní nástupce po Fredym. Nic proti gayům, ale Fredy to ze sebe snažil co nejvíc jakoby setřást, OK na jevišti to byl narcis, ale Adam Lambert se mi po jednom zhlédnutí koncertu s ním totálně zhnusil. Navíc i jeho zpěv je na hony vzdálený Frediemu. Víc se mi líbil Paul Rogers který s nimi asi tři sezóny zpíval, jeho hlas byl víc Mercurymu podobný.

      Vymazat
  2. Vendy, úžasný článek a nádherná píseň. 👍👍👍 Queen je moje srdcovka, mám několik jejich CD a jako bonus knihu o Freddie Mercurym. Do hudební abecedy jsem také přispěla s jednou jejich skladbou.
    Film Bohemian Rhapsody jsem viděla dvakrát v kině a pokaždé jsem zažívala ten úžasný pocit, že jsem ve Wembley na koncertu Live Aid. Měla jsem chuť tleskat. Film se opravdu povedl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky máme doma CD, další mám stažené v počítači, máme i nějaké vinyly. Knížku jsem měla půjčenou od zeťáka. A bfilm jsem viděla dvakrát v kině a asi třikrát na tabletu plus jednou v televizi :D :D

      Vymazat
  3. Vendy, zdravím. Já jsem měla ráda rock už jako teenager, diskotéky mě nebavily a nechodila jsem na ně. Queen a F. Merkuryho taky ráda poslouchám. Vybrala jsi hezkou píseň, tu neznám. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě kdysi můj skorobrácha nahrál s velkou radostí na kazetu Pink Floyd Odvrácenou stranu měsíce. Já si to pustila a říkala si proboha! co to je? A hned jsem to nechala přehrát novou deskou od Smokie!!! A vidíš, teď si stahuju všechna CD Floydů a nedám na ně dopustit.... zamilovala jsem si je napořád.

      Vymazat
  4. Děkuji za slova i píseň. Queen je prostě Queen.
    Vendy, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Tvůj výběr je parádní. Tuhle písničku jsem až doteď neznala.

    OdpovědětVymazat
  6. Ono jsem nejdřív chtěla dát něco z alba Miracle, to je takové hodně opomíjené, na něm se velmi líbí Invisible Man, Miracle a Scandal. Ale ty už na blogu mám. Tak jsem hrábla po téhle písničce, protože vlastně i Made in Heaven nepatří úplně k těm známějším albům, i když jsou na něm písničky z pradávna, ale i ty, které nestačili díky nemoci Fredieho dovézt do kompletní podoby. Navíc mi přišlo takové symbolické že o mateřské lásce zpívá někdo čtrnáct dní před smrtí.....

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná píseň. Vendy jsi opravdu hudební znalec a mohla bys psát recenze. Prostě se vyznaš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že tohle psaní mne hodně baví. O Queen se dozvíš cokoli kdekoli, já ještě měla ku pomoci speciální časopis který vyšel krátce po premiéře filmu Bohemian Rhapsody, kde byly zajímavé informace, texty, nej písně podle úspěšnosti, diskografie....ale i věci ze zákulisí.

      Vymazat
  8. Moc toho, co by se dalo pod písmenem vybrat není. Ale i kdyby bylo, vyhráli by Queen, protože tahle kapela je jedna z mých srdcovek. I já přispěla svým kouskem. A vůbec bych se nezlobila, kdyby tohle kolo patřilo jen Queen. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že to tak stejně dopadne! ;-)

      Vymazat
  9. Já jsem také fanda rocku, ale přiznám se, že Queen k oblíbencům nepočítám, mně tam vždy vadilo teatrální vystupování Mercuryho. Ale jednu jejich skladbu mám naopak velmi rád, a sice The Show Must Go On.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče teatrálního vystupovaní Mercuryho, tak nebyl a není sám. Viděla jsem videa s Rogerem Watersem nebo dokument o Depeche Mode a Waters či Gahan si tedy s Mercurym mohli podat ruku. A co se týče pódiového vystupování Micka Jagera, ani to není ukázkou skromnosti. To už je evidentně takový způsob sólových zpěváků různých skupin. Ovšem je jedna výjimka a tou je David Gilmour. Prostě jsou na pódiu zpěváci introverti a zpěváci extroverti.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....