12 srpna 2021

Už podruhé jsem ....

 


.... měla na zahradě vzácnou motýlí návštěvu.
navíc nikdy nepozorovanou. Po Lišaji vrbkovém to tentokrát byl Přástevník medvědí. Našla jsem ho v záhonu když jsem vytrhávala z levandule trávu, a najednou koukám cože to tam je za motýla. Vytáhla jsem si ho do prostoru a nafotila. Akorát ty potvory si vždycky najdou chvíli kdy mám nasazené některé starosklíčko, takže detailnější záběry jsou trochu nanic ....


Jeho signální zbarvení všem predátorům jasně říká Jsem nebezpečný, jsem jedovatý. Slupneš mě a je po tobě....





A když už jsme u těch motýlů, tak se ještě mrkneme co jsem nafotila na chatě....

Okáč luční samec





Soumračník


Okáč luční samice





18 komentářů:

  1. Vendy, nafotila jsi krásné motýly. Včera jsem byla s dětmi na hřišti a u jezírka a když jsme šli domů, tak jsme viděli bělásky, babočku a také modrásky. Bohužel jsem žádné nestihla nafotit, nebyl na to ten správný klid.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já letos moc motýli nefotím. Tohle byla výjimka....

      Vymazat
  2. Překrásné fotky, Vendy. Já měla na floxu Dlouhozobku svízelovou, neměla jsem ani telefon v kapse, a tak jsem se jen koukala...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dlouhozobky tu jsou pravidelnými návštěvníky rok co rok....

      Vymazat
  3. Nikdy jsem neviděl víc motýlů než v květnovém Řecku. Jen je neumím nafotit zajímavě :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty že bys neuměl něco nafotit? Tomu se mi nechce věřit!

      Vymazat
  4. Vendy to máš krásné "úlovky". K nám letos lítá málo druhů motýlů, většinou paví oko a okáč luční sem tam žluťásek a bělásek. Nedávno jsem viděla otakárka ovocného, ale hned odletěl, nestačila jsem ho vyfotit, škoda. Byl u nás jenom jednou a to mi ho donesla Bětka do kuchyně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten otakárek jsem lítal pravidelně rok co rok, ale už vloni a i letos tu nebyl. Taky tu jsou ti klasičtí, babočky, bělásci, okáči. Včera jsem zahlídla i modráska, ale ti jsou tak naspeedovaní že nafotit ho, je děs....

      Vymazat
  5. Vendy, zdravím. Moc hezké motýlí fotky. U nás letos lítá motýlů hodně, teď jsme se vrátily z chalupy a tam byl motýlí keř pořád plně obsazen. Je to krása. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím si sem motýlák a ne jeden taky zasadit. Nemám a moc bych ho brala....

      Vymazat
  6. Nádherné fotografie.Teď už jsem od posledního focení motýlů už žádné téměř neviděla.Stejně nemám čím fotit.Ptáš se na jaký rozměr fotím.Musela jsem se kouknout,ale nejsem technický typ a nedržím pořád mobil v ruce a nekoumám nastavení.Fotila jsem,že jsem jenom mačkala.Rozměry snímku mám 4000x3000.Na mobilu mám čtyři foťáky a mohu si vybrat u nabídky,co chci fotit.Jak píšeš,tak mi to fotilo na starším mobilu,mám teď nový.Víc ti asi neporadím.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to měla naopak, na starým to fotilo normálně a na tom novým na úzko. Taky mám čtyři objektivy, ale mimo jiné i možnost nastavení formátu fotek. Je možné že tím že jsem dala plný, mi to fotilo takhle úzce. Teď jsem dala 1:1 . Ale ještě jsem to nezkoušela co z toho leze. Můžu si tam dát i rozlišení 64mxp, ale z toho pak lezou fotky ve velikosti kolem 9000 x 4000 px.

      Vymazat
  7. Zatím jsem u nás zahlédla okáče, běláska a paví oko. Třeba si k nám najde cestu i někdo další z motýlí říše.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti tady tak lítají, ale strašně moc ubylo motýlů. jestli za to můžou ty dva vcelku studené roky ....

      Vymazat
  8. Vendy, to je opravdu vzácná návštěva. Motýlů ubylo, já jsem letos a mám pocit, že i vloni viděla jen běláska. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu míň motýlů, ale taky to může být dané těmi dvěma posledními roky, kdy bylo dlouho zima a oni se dlouho kuklili a líhli.

      Vymazat
  9. Ti motýli tam asi měli nějaký sněm, je vidět, že tvá zahrada má kouzlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ba ne, je jich tu čím dál míň. Ale částečně si za to můžu já, vyzlikvidovala jsem skoro všechny kopřivy, seká se tráva a směsi pro motýly letos zaseté jich moc nepřilákaly. Snad by se mohli přilákat koupí komulí, ty oni milují, ostatně uvažuji o tom dlouho. Ten lišaj tu byl minulý rok.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....