29 června 2021

S náměstím jsem skončila ...

 


.... a teď hurá ke kapli sv. Jana Sarkandra. K ní se
z náměstí dostane člověk když se vrátí do Michalské uličky a zhruba v půlce odbočí doleva. Kaple stojí v sevření úzkých uliček a domů, na focení opět a zas velmi málo místa. Kaple je neobarokní stavba ze začátku 20. století. Stojí na místě jiné kaple která stála nad místem kde bývalo městské vězení a mučírna, kde byl Jan Sarkander umučen. Vězení sloužilo jako vojenské až do roku 1759. Původní kaple prošla mnoha přestavbami a renovacemi, až nakonec dostala v letech 1908 - 1912 svou nynější novobarokní podobu. Kaple má dvě patra, ve spodním je mučící nástroj kterým byl Jan Sarkander mučen a studna, v horním je oltář a varhany ....





Focení nebylo snadné ani zvenku ani zevnitř. Venku žádné místo a vevnitř zas mříže. Takže jsem musela protahovat objektiv tak nějak aby se něco dalo vůbec nafotit. Zábradlí které je na fotce vidět obkružuje otvor do přízemí









8 komentářů:

  1. Trochu závidím, že ses i tady dostala dovnitř.
    Děkuji za fotky a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krom toho pravoslavného kostela byly všechny otevřené, takže nebyl problém se tam podívat.

      Vymazat
  2. Tenkrát mě tahle stavba zvenčí opravdu zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No není velká, je to opravdu jen kaple, ale zajímavě situovaná. Jak zvenku tak uvnitř.

      Vymazat
  3. Mučící nástroj, z hradu Svojanov si pamatuji, že jeden návštěvnický okruh je věnován sklepení s mučícími nástroji. I tak se dnes dají využívat :).
    Stejně je obdivuhodné, jak jsi kapli do záběru vtěsnala. To chce speciální objektiv, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na Svojanov budu muset muže vytáhnout. Má oblíbená kontroverzní postava českých dějin je s ním pevně spjatá. K jejímu hrobu ve Vyšebrodském klášteře se nedostanu, tak aspoň tady si jí připomenout. No fotilo se v tom Olomouci hodně blbě a máš pravdu, chce to opravdu spešl objektiv, širokoúhlý, ale ten jaksi nemám. Mám sice s nejmenším s ohniskem 18 mm, ale i tak je to málo, na tak málo prostoru to chce tak 10 mm. Nebo přímo rybí oko. Ale tam už je známé jeho optické zkreslení, které sice může dát fotce jinou atmosféru, ale taky nemusí být zrovna žádané. Záleží na tom, co fotíš.

      Vymazat
  4. Moc krásné fotografie. Docela ráda bych se do Oloumouce podívala, ale je to pro nás moc daleko a na ubytování a takových míst, kam bych se chtěla podívat, je opravdu hodně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě chápu, taky je spousta míst kam bych se ráda podívala, ale je to daleko. Navíc jsem se teď ještě namlsala a ještě namlsám při sledování dokumentů Krajinou domova.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....