27 června 2021

Druhý kostel sv. Michala ....

 


.... toho jména, byl druhý kostel kam jsem v Olomouci
vlezla. Ten první, stejného jména býval na Petříně. Říkám býval, neb jak víte vyhořel. Ano, byl to ten krásný dřevěný pravoslavný kostelík. I ten jsem měla na blogu.... mimochodem to taky byl druhý kostel kam jsem vlezla a který se opravoval, stejně jako předchozí Panna Maria Sněžná. Takže ani zde jsem se nedostala dál, než k prvním zadním lavicím. Škoda, protože kopule tohoto kostela mají krásnou výmalbu ....


Pohled na kostel z rozária ...


... od Vily Primavesi



... a z Žerotínova náměstí kde stojí. I tady se hodně špatně kvůli minimu místa fotilo







Když jsem viděla toho restaurátora jak tam kutí něco na opravě obrazu, vzpomněla jsem si, že den předtím jsem v rádiu poslouchala taky restaurátorku - pozlacovačku, která vyprávěla o tom jak to vypadá když se pozlacují památky. Dala jsem se s ním do řeči aon říká No jo, my tu jsme taky dva, já a pozlacovačka, ta teď někam odjela. Možná to byla ta samá paní co byla v rádiu, nevím, nevyptávala jsem se. Chvíli jsem pozorovala tu titěrnou práci a pak raději šla 





Když jsem včera věšela ty svoje fotky do výlohy, ptala se mě paní majitelka jestli nevím jaký mají význam nebo proč se dělali dřív mezi domy takové ty stříšky nebo můstky. Popravdě samotnou by mne to zajímalo, ve starých centrech měst jich vidím mnoho. Jen jsem jaksi nevěděla jak se tomu stavebnímu prvku říká. Nakonec jsem logickou cestou vygůglila že prvek se nazývá PRAMPOUCH a je to rozpěrný oblouk mezi dvěma budovami a slouží k jeho stabilizaci, obzvlášť jsou - li domy v uličce která vede do kopce. Bývají v řadě za sebou, výjímečně i v několika řadách NAD sebou.
Když si tak zpětně promítnu ty fotky a uličky které tam jsou, tak opravdu tam kde jsou většinou ta ulička je do kopce. A vlastně je to i vidět na těch fotkách z města. Tam je jedna i s tou výjímkou několika řad prampouchů nad sebou

18 komentářů:

  1. Krásný kostel. Určitě bylo zajímavé pozorovat restaurátora při práci. Jsem zvědavá, ta bych se také vyptávala. A dnes jsem se díky Tobě dozvěděla zajímavou informaci ohledně prampouchu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, prampouch mi byl taky velkou neznámou. Znala jsem ho vizuálně ale neznala jsem ho názvem ;-)

      Vymazat
    2. Vendy, znám je na mnoha místech v různých městech a funkce mi byla jasná, ale název vím od tebe až teď. Jiřina z N.
      ještě, že tě mám

      Vymazat
    3. Já nevěděla ani proč, i když mne taky napadlo, že to bude mít asi nějaký stabilizační účel, ani jak se ten prvek jmenuje...

      Vymazat
  2. Vendy moc ráda jsem se podívala. Kostelík je krásný a vidět práci restaurátorů je zajímavé. Děkuji ti za objasnění prampouchu.
    Měj krásné léto. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No kostelík .... on je to kostel jak hrom! Já sama jsem si to ráda objasnila co to je za architektonický prvek...

      Vymazat
  3. Vendy, zdravím. Jsem ve skluzu s obíháním blogů, nestíhám to. Kostel je krásný, líbí se mě výzdoba. A co je prampouch jsem vůbec nevěděla...Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky nevěděla, ale nedalo mi to a chtěla jsem zjistit jak se ten prvek jmenuje a proč je tak rozšířený.

      Vymazat
  4. Kostel je krásný a vnitřek je úžasný.Obdivuji práci restaurátorů.Také jsem měla možnost je pozorovat při práce.Nádherně jsi vše zdokumentovala.
    Měj se Vendy hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pro mne to není nic neznámého, když jezdil manžel do Litomyšle do školy restaurování opravovat tiskárny nebo kopírky které tam prodal tak jsem občas jezdila s ním a koukala tam do ateliérů.

      Vymazat
  5. Ani tady jsem uvnitř nebyla, ale ta kulatá věž vmáčknutá do rohu je kouzelná.
    Prampouchy se mi moc libí a jak koukám, v Olomouci je jich dost.
    Vendy, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejen v Olomouci, v Praze jich je taky hafo, ale jak jsem koukala, tak je mám v uličkách i z Melku a jiných míst za hranicemi.

      Vymazat
  6. Vendy, nádhera. V Olomouci jsem byla už strašně dávno, že už si toho moc nepamatuju. Měj klidný nový týden.

    OdpovědětVymazat
  7. Kostel sv. Michala si matně pamatuji, že měl mít druhou nejvyšší věž v ČR po kostelu v Plzni. Teď mě trochu překvapují ty "baňaté" věže, myslel jsem, že vypadá jinak, anebo si to pletu s jiným.
    Výzdoba interiéru je skvostná, zvlášť strop.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sis spletl s dómem sv. Václava. Ten má nádherné a vysoké věže. Mě nesmírně připomíná dóm sv.Štěpána ve Vídni. Ono těch kostelů je v Olomouci na malém úseku docela dost a tak se člověk i splete.

      Vymazat
    2. Ano, ta jižní věž u Dómu je vysoká 100 m a 65 cm a je nejvyšší na Moravě a druhá nejvyšší v republice.
      Tentokrát jsem je viděla bez lešení a to mne potěšilo. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Já měla štěstí spíš na lešení v kostelích než na nich.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....