15 června 2021

Den v Olomouci ....


.... jsem trávila včera. Měla jsem kontrolu
tesáku na zubní klinice, a tak jsem si říkala, že tentokrát to nebude cesta autem, ale pěkně vlakem abych se mohla trochu projít po městě. navíc, autem tam jedem hodinu a půl, protože nemá manžel dálniční známku, neb jí normálně nepotřebuje. Vlakem to mám půl hodiny. Navíc klinika je od nádraží deset minut, navíc bylo po studené a profučené neděli krásně slunečno a teplo, tak bylo rozhodnuto.
Olomouc je městem církve, městem výstavních paláců, městem fontán, městem muzeí, městem zeleným, a to nejen přírodou ale i velkým množstvím elektrokoloběžek a městských kol. Narozdíl od Prahy ovšem slušně zaparkovaných na místech k tomu určených. A v neposlední řadě městem univerzitním, kde jednotlivé fakulty sídlí právě v bývalých církevních objektech či těch krásných palácích. Je to město které má staré centrum plné křivolakých úzkých uliček, ne nepodobné tomu pražskému. Je z něj cítit jeho dlouhá historie a není se čemu divit, vždyť se jednalo o druhé politicky nejvýznamnější město Českého království a druhým městem v království kde sídlil arcibiskup. A v neposlední řadě je spojeno s Přemyslovci. Třeba i tím, že zde byl zavražděn poslední přemyslovský král Václav III.
Z původně plánované " chvíle " bylo pět hodin procházení po velmi zajímavém městě. Měla jsem určitý plán, a to navštívit Botanickou zahradu a rozárium, pak hurá do centra, jenže prostě Chmelařová a mapy si absolutně nerozumí. Tedy, možná by si rozuměly, kdyby ovšem měla některá města řádně označené ulice jmény tak jako to je v Praze, kde má své jméno na začátku, uprostřed i na konci i ta sebekratší ulička. Takže přiznávám, rozárium jsem našla, botanickou ne. Věřím, že teď všichni z vás kdo tam byli si určitě klepou na čelo a říkají si něco o blbé blondýně, ale prostě já a mapa spolu odjakživa nekamarádíme. Nicméně zatím jsem v žádném cizím městě ať už u nás nebo v zahraničí nezabloudila. A možná že ani v pondělí by nebyla otevřená. Ovšem krásy květů jsem si užila i tak dost a dost. V rozáriu to kvetlo, bujelo, vonělo a bylo krásně. Pokud by jste měli zájem, od 18.6. v něm bude probíhat Vyznání růží.
Z rozária jsem prošla do sadu pod hradbami a z něj průchodem do zahrad na hradbách. Odsud už pak uličkami nejdřív do kostela Panny Marie Sněžné, pak na kávu do velmi příjemného prostředí zahrady nádherné secesní Vily Primavesi, odsud do chrámu sv. Michala (oba jmenované jsou shodně opravovány) na Horní náměstí k radnici a morovému sloupu. Pod radnicí jsem si dala obídek, obešla si náměstí a vydala se ke kapli sv. Jana Sankandera. A od ní zpět k Denisově třídě a po ní k dómu sv. Václava a kostelu sv. Anny. Zpět k Denisově třídě a původní plán, dojít k nádraží po ní se změnil jak jsem zahlédla z dálky zlaté cibule na střeše pravoslavného chrámu sv. Gorazda. Ten jediný nebylo bohužel možné navštívit. Od chrámu už jsem pak různými ulicemi a křižovatkami a bez mapy! došla přesně tam kam jsem chtěla. Na nádraží. Vyšla jsem přesně u nádražní budovy. Uchozená, ale plná zážitků a ve foťáku přes třistovky fotek. Ovšem tu ostudu že jsem nenašla tu botanickou prostě musím smýt, třeba i  vlastní krví z puchýřů! Takže další výlet do Olomouce na sebe určitě nedá dlouho čekat ....

31 komentářů:

  1. V Olomouci jsem kdysi jenom projížděla, takže ji znám vlastně jenom z fotografií a nějakých pořadů v televizi. Věřím, že je tam hodně k vidění. Když ono je těch míst tolik :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, u nás je toho tolik k vidění...jen se tam dostat. Což je u mě problém, neb neřídím a muž se k výletu dá přemluvit tak jednou za tři roky. Absolutně na něco takového není, nerad chodí pěšky....

      Vymazat
  2. V Olomouci jsem ještě nikdy nebyla, ale sestra říká, že je to pěkné město. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pěkné, řekla bych že mnohem hezčí než Brno. Tak je taky o dost starší.... a bylo vždycky významnější.

      Vymazat
  3. V Olomouci jsem kdysi dávno byla s mamkou na Flóře a pak jednou se svým mužem, ale to byla jen krátká zastávka. Těším se na Tvoje fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nikdy, nepočítaje ty dvě návštěvy kliniky. A právě proto jsem si říkala když ta kontrola vyšla takhle v červnu, že by mohlo být už počasí na to, projít se městem.

      Vymazat
  4. V Olomouci znám Sv. Kopeček, Floru a nádraží. Jo a dálnici kolem. Možná tam vytáhnu mamku v létě. Těším se na fotky, bude to dobrá inspirace. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já znala jen tu cestu autem ke klinice a zpět. A když jsem viděla to množství kostelních věží kolem dokola tak mi to prostě nedalo a musela jsem to vzít tím vlakem, zvlášť když klinika je od nádraží na dohled. Ono to rozárium je součástí botanické a ta je zas součástí areálu Flóry. Jenže jsem prostě zakufrovala na jinou stranu.... ale zas jsem se dostala rychleji do centra než jsem myslela. Navíc vlastně tam, kam jsem nejvíc chtěla.

      Vymazat
  5. Olomouc je krásná, pro mne taková malá Praha v dostupné vzdálenosti. Těším se na fotky. Ty zahrady na hradbách ještě prochozené nemám. Botanickou také ne. Chtěli by to alespoň 2-3 dny na seznámení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta podobnost asi nebude čistě náhodná, obě města měla v historii svá nezastupitelná místa, Olomouc byla pro moravské markrabství stejně důležitá jako Praha pro České království. Až mnohem později se centrem Moravy stalo Brno. Dokonce i Opavsko bylo svého času důležitější než Brněnsko. To pozvedl až Jan Jindřich Lucemburský.

      Vymazat
  6. Vendy, udělala sis parádní pětihodinovou procházku a to, že jsi nenašla botanickou zahradu ... o důvod víc se vrátit.
    O zakufrování a bloudění také něco vím.😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak návrat je jistý, určitě se tam chci ještě vypravit. Myslím, že to pro mě bude tady v našich končinách něco jako Dobříš na chatě. Místo kam se pořád ráda vracím. Asi v případu Olomouce to je ta podobnost s Prahou.

      Vymazat
  7. Vendy, Olomouc je pro mě taková malá Praha.Spousta krásných, starých budov, zbožňuju kašny, těch tam je hodně. Ten tvůj oběd bych si s chutí dala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom máte s Majkou pravdu. Je opravdu hodně podobná Praze, a proto jsem se tam cítila jako doma. No kašen je tam sakra hodně. Starých i moderních.

      Vymazat
  8. Těším se na fotografie.V Olomouci jsem nikdy nebyla

    OdpovědětVymazat
  9. V Olomouci jsem byla jen párkrát, vždycky jsem si tu návštěvu užila.
    Těším se na fotky.
    Vendy, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Mám to město vepsané v rodném listu, je mé a tak i zemřu. Mé rodné město.
    Mezi dětským pohledem a tím dospělým uteklo mnoho let a když jsem přijela zase znova, šla jsem na jistotu. Procházela jsem uličky a vracela se do dětství, vše zůstalo uložené v srdci.
    A tak jezdím každým rok a stále se opakují ty nádherné chvíle, kdy jsem seděla na hraně kašny, jedla zmrzlinu a svět měl příchuť malin nezralých.
    Botanická je nádherná, když nebyla nyní, bude příště, to není drama.
    Těším se na fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvakrát tu v komentech zaznělo že Olomouc je malá Praha. Je to tak, to centrum je stejně krásné a romantické jak v Praze a proto jsem se tam cítila jak doma a neztratila se. Vidíš, tu zmrzku jsem si za celý den nedala, a že bylo sakra teplo, ale ty kašny jsem obdivovala co jich je. Horní náměstí mi svou podobou připomnělo náměstí v Pirně, i když to olomoucké je mnohem větší, ale dispozice je tam stejná. Radnice uprostřed, na náměstí tři fontány a uličky rozbíhající se do různých částí města. Jen ten hrad nad náměstím chybí. No vrátím se tam určitě. Ještě si chci projít Bezručovy sady, těmi jsem se jen prosmýkla na hradby, samozřejmě tu Botanickou a možná že někdy zajedu až bude Flóra. Rozhodně jsem tam naposledy nebyla....

      Vymazat
  11. Olomouc je krásné město, minulý rok jsme tam taky zavítali. Jen ten den strašně peklo, ale to byl jen takový maličký mráček na úžasné procházce 😊.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je velmi pohledné, a zajímavé. Už jen těch muzeí co má! No a pak samozřejmě spousty hospod, kaváren, zahrádek .... jak tu už zmiňovala Majka i Libby, taková malá Praha. A i proto je mi tak sympatické.

      Vymazat
  12. Vendy, přesně vím, čím tě Olomouc uchvátila, byli jsme tam asi 2x autem a pak jednou vlakem, to jsme ,,udělali,, nejprve Svatý kopeček, pak Hradiště a odtud pěšky po městě, věnovali jsme městu celý den, ovšem bylo to bez těch krásných růží, na které jsi mne nyní nalákala.Zkusím tam některou sobotu
    zajet, beztak to mám v plánu. Závidím, že to tam máš blízko. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama jsem netušila, že to je tak krásně a rychle dostupné. Svatý kopeček už chce buď jet autem nebo si zjistit jak tam jezdí MHD.

      Vymazat
  13. To je tak, když si babka plete Hradiště a Hradisko!ale že je Klášterní, to vím, pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  14. OLomouc je nádherné město, ale byl jsem tam dost málo, na to jak blízko ho mám od Brna. Pravoslavný chrám jsem také zaregistroval, ale jen zdálky, teď je tak trochu fotograficky "sbírám", podobně jako MarijaKes varhany, nebo kdysi Hanka sochy Jana Nepomuckého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí to za to se tam vypravit. Výhoda je, že všechny kostely, tedy krom toho pravoslavného, jsou přístupné. A sv. Václav je nádherný.

      Vymazat
  15. Hele a kterou tu botanickou jsi nenašla? Předpokládám, že tu u rozaria jsi prošla, takže u Čechových sadů?
    Jinak ty páteřní ulice všechny vedou na hlavák, ideální je pak se orientovat podle budovy Centra.
    Super je i vylézt na nějakou vyhlídku, třeba v centru u Mořice, to jsou pěkné výhledy.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony jsou tam dvě? No podle map jsem koukala, že to rozárium je součástí botanické, ale já z něj vylezla na druhou stranu do Bezručových sadů a pak hned nahoru tím parkánem na hradební zahrady u Filozofické fakulty, pak jsem tam prošla takovou myší dírou a vylezla před kanovnickým domem. A pak už dál do centra. Ještě jsem se včera večer dívala do map a zjistila jsem, že kdybych šla dál Michalským stromořadím, tak jsem se trefila kam jsem chtěla. Na Mořice se chystám, stejně jako na Dolní náměstí a Klášterní Hradisko.

      Vymazat
  16. Olomouc je krásné město a že jsi trošku bloudila, tak co...Viděla jsi toho na jednu návštěvu v zubařském křesle docela dost😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se nedá říct že bych přímo bloudila, našla jsem až tedy na tu botanickou, všechno co jsem chtěla, a dostala se k nádraží taky naprosto bez problémů i těmi bočními uličkami. A bez mapy! A napoprvé!! Jen jsem prostě nebyla dost trpělivá, a odbočila jinam než jsem měla.;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....