28 května 2021

Údolí slonů, žirafy a surikaty ....

 


.... ačkoli se stalo, že do ZOO jsme vlezly severním
vchodem, čili tím který je nejblíž výběhu slonů, k nim jsme se dostaly až po shlédnutí předchozích expozic. Protože jsme nekoupily plánek a neměly tak žádnou koncepci, zbytečně jsme brouzdaly sem a tam, a díky tomu nám uteklo spoustu dalších zajímavostí, které bych třeba já osobně ráda viděla. Slony si pamatuju ještě ve spodní části ZOO, ovšem po tom, co se stalo co nikdo nikdy nepředpokládal, a to, že by někdy mohla Vltava vtrhnout až do areálu a řádně ho poničit, a že se bude muset díky tomu obětovat i jeden ze slonů kterého už nebylo možné zachránit, se přestěhovali sloni až nahoru, do jedné z největších venkovních expozic spolu s hrochy a antilopami. Ovšem ta brzy svůj primát ztratí, protože na podzim příštího roku bude (doufejme) otevřený nový unikátní pavilon goril, které budou ze stejných důvodů jako sloni, přestěhované do bezpečí v horní části ZOO. Protože v ZOO najdeme slony indické, je kolem výběhů instalovaná naučná stezka přibližující chov a použití slonů v Indii. Najdete zde i dvě svatyně, budhistickou a hinduistickou, mnoho soch zpodobňujících indické bohy i slony se slavnostními ozdobami. Ale hlavně spoustu výhledů na zdejší stádečko slonů. 
Od nich se pak po lávce přejde přes silnici k expozici Africká savana, kde našly domov žirafy, antilopy, zebry, pštrosy a drobná zvěř, jako jsou surikaty a hrabáči. Ze všech jmenovaných jsme tedy měly štěstí jen na žirafy, jednu nebo dvě antilopy, zebry a pár surikat. Ty nás tedy dost zklamaly, protože jsme se domnívaly, že jich bude víc ....



Tenhle ridgback byl slony přímo fascinovaný, natahoval krk a pozoroval je snad ještě zaujatěji jak okolní lidé. Dceři to připomnělo její návštěvu v ZOO před lety s naším labíkem, ten takhle fascinovaně koukal na terénkozy lezoucí po skalách


Tenhle slon jevil před bránou velkou nervozitu. Přešlapoval a nechtěl se od ní ani hnout. Zůstaly jsme a pozorovaly ho proč. Záhy se ovšem důvod ukázal. Ošetřovatelé totiž chystali slonům oběd a oni to tušili a už na něj netrpělivě čekali. V této části výběhu je jeden slon (řekla bych slonice) a dvě odrostlejší mláďata.



Hurá, a jde se na dlabanec!





Tady je vidět rozestavěný nový pavilon goril, který naváže na momentální expozici, a vše dohromady se propojí v ukázku africké vesnice, savany až po pralesní část. Také zde bude další vchod do ZOO. Celá stavba která je nyní vidět, skončí schovaná pod zemí a bude zatravněná


Tahle potvora zebra se nejdřív vyválela v písku a pak zničeho nic zaútočila na procházející žirafu a začala jí pěkně nakopávat



Ta si ovšem z toho nic nedělala a odkráčela hrdě středem


Troufnu si říci, že surikaty patří mezi jedny z nejoblíbenějších chovanců zoologických zahrad, a proto mne hodně překvapilo, že jich je v Praze tak málo. Nebo jestli byl zbytek někde schovaný ....
Čest tak zachraňovaly dva jedinci. Tedy nevím proč, ale z televize jsem z různých dokumentů získala dojem, že jsou surikaty větší. Nebo že by tohle byla zvědavá mláďata, a rodiče si někde užívali zaslouženého klidu?


20 komentářů:

  1. Nebyla jsem už docela dlouho v ZOO a to ji ve Dvoře Králové nemám až tak daleko.
    Musím to letos napravit. Jen jestli si pán domu dá říci :-)¨.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blíž jak pražskou ZOO mám tři. Dvůr Králové, Brno a Olomouc. A malpu na zámku v Častolovicích. A myslíš že jsem tam někdy byla? Muž výletování nesnáší, a dcera už taky čas nemá. A když jedou, tak jako rodina. Na mě kašlou. Ve Dvoře Králové jsem byla taky jako dítě, takže to už je vůbec pravěk.

      Vymazat
  2. Líbí se mi Tvůj komentář i krásné fotky. Surikaty v jihlavské ZOO taky máme, ony nejsou moc velké. Jednou se dvě dokonce dostaly z výběhu a běhaly po ZOO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, jak televize zkresluje. Nejen co se týče tloušťky herců, ale i velikosti surikat! ;-)

      Vymazat
  3. Vendy, pěkné záběry. To jses vyřádila, viď. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda! Jen škoda, že jsem to nevěděla stopro že pojedem, jinak jsem si vzala delší sklo...nafotila jsem tam celkem 180 fotek

      Vymazat
  4. Vendy, moc pěkně jsi nafotila. Já v ZOO už dlouho nebyla a surikaty miluju. Měj klidnou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za aktuální fotky. Aaron je taky fascinován velkými zvířaty.
    Vendy, měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale on fakt byl úplně zkamenělej a jen zíral! kdyby mohl, tak si protáhl krk do dýlky jak žirafa
      :D

      Vymazat
  6. Miluji slony, jako dítě jsem u nich vydržela stát hodiny. V Liberci nám nedávno uhynula Rání, druhá nejstarší slonice v ČR. Teď už nám tam zbyla jen jedna 😔.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pražské stádečko je docela velké a různých věkových kategorií...

      Vymazat
  7. Nádherné fotografie.Potěšily mě.Ovšem nejvíce zaujaly surikaty.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem vůbec ráda, že jsem nafotila aspoň ty dvě. Víc jich vidět nebylo....

      Vymazat
  8. Ta velká zvířata svým apetitem dávají zoo pěkně zabrat. Sympatické jsou surikaty, jak v přírodě mají vypracovaný systém, kdy jedna vždy hlídkuje, zda nehrozí nějaké nebezpečí, a včas všechny varuje, aby zalezly do nor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsme viděly, kam jsme dohlédly, tak jim byly servírovány větve s listy a sypáno něco na zem... Proto jim děsně fandím, že zatím ZOO přestála tu kovidovou přestávku v kondici a dál běží i výstavba, i když musí mít velký výpadek v příjmech. Surikaty jsou prostě střelci!

      Vymazat
  9. Sloni jsou chytráci a dobře vědí, co dobrého či špatného jim kde kyne :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A stačí jim jen zahlídnout ve sloninci že se tam hejbe větev :D. A už vědí že bude dlabanec...

      Vymazat
  10. Slony ty já opravdu můžu. A gorily taky. Dokážu u nich stát a pozorovat je a zapomenout na zbytek světa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slony jsme si obešly pěkně dokola ale gorilu jsme bohužel viděly jen jednu a hodně zdálky. Byly v uzavřeném pavilonu. Ven je kvůli kovidu asi moc nepouští, a musíš mít u nich opravdu i když tam nebyly, nasazenou roušku. na to tam dbají velmi striktně. Jinak všude po zahradě tolerují i přes hlášení když jí nemáš. Ale u goril ne.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....