20 května 2021

Než na to G zapomenu ....

 


.... protože to by mne ale hodně moc zlobilo.
Na něj jsem se totiž zase moc moc těšila. Už mnohokrát jsem tu zmínila že jsem prostě v hudbě na ty skupiny - dinosaury jako Deep Purple, Queen, Nazareth, Genesis anebo Pink Floyd. A dvě poslední jmenované mezi sebou svedli u mě takový malý souboj. Genesis s Philem Collinsem kontra Pink Floyd s fenomenálním kytaristou Davidem Gilmourem. Jako, jo, Genesis jsou výborní, o tom žádná, ale... prostě když on ten David je ták dobrej! Kdo někdy hrál na kytaru, musí k němu vzhlížet pomalu jako k Bohovi (no a máme tu další G. Jako Gott) . Navíc po skončení kariéry Pink Floyd vystupuje a skládá sám, a tak mi krásně i pasuje do téhle výzvy jako sólista na G. Jako omlouvám se Mistrovi, byl to skvělej profík, ale nikdy nebyl mým šálkem ničeho. Ani kávy ani čaje, byť na nich taky rozjížděl svou mnoho desetiletí trvající kariéru. Tedy na čajích tanečních. 
A když už jsme v našich hudebních vodách neudělím tuto poctu ani Antonínu Gondolánovi a jeho bratrům, ani jeho sestře, skvělé swingařce kterou jsem měla možnost párkrát slyšet zpívat s O.H. a která by si to připomenutí možná i zasloužila, protože to není tak dlouho co zemřela. Ne, pro mne je prostě tou jedničkou 
David Gilmour.

Vybrala jsem pro dnešek úvodní písničku On An Island, ze stejnojmenného sólového alba. A vybrala jsem video, kde doprovodné vokály jedné legendě zpívají legendy hned dvě. 
David Crosby a Graham Nash ze skupiny Crosby, Stills and Nash, jeden čas ještě také s Neilem Youngem.



26 komentářů:

  1. Vendy, parádní skladba a ta kytara je prostě boží. 👍👍👍
    Já Gotta měla ráda, dokonce jsem ve svých třinácti letech, kdy se poprvé u nás objevily placky na oděv, nosila placku s nápisem "Gott je můj ideál". Mám jeho kompletní diskografii, byla jsem na spoustě jeho koncertů. Nicméně. bojím se, že v "Hudební abecedě" bude poněkud "přegottovano".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byť jsem na Gottovi vyrůstala, stejně jako na Chladilovi, Simonové, ale i Neckářovi, Matuškovi, Kubišové a mnoha dalších výborných zpěvácích, nikdy jsem nebyla jeho obdivovatelka. Jo, na základce jsem byla jednou na jeho koncertě, ale jen proto, že mne přemluvila spolužačka která ho žrala, a nikdo s ní nechtěl jít. Jeho písničky třeba z let 68 - 70 se mi hodně líbili, i pár těch pozdnějších, ale že bych z něj šílela a omdlívala to fakt ne. Ano byl to skvělý profík, to mu rozhodně neupírám, jen já osobně měla stokrát radši právě třeba Matušku nebo Neckáře.

      Vymazat
  2. Skladba příjemná na poslech, byť jménem neznám ani ji, ani interprety 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš Crosby, Stills and Nash? No jo, protože jseš mládě! Sólová alba Gilmoura jsou stejně dobrá jako z dob Pink Floyd, popravdě když se díváš na jeho koncert s doprovodnou skupinou, nepoznáš pomalu které písničky jsou už z jeho projektů a které z dob Floydů. Je vidět, že on byl ten vůdčí tip co se týče melodiky.

      Vymazat
  3. Taky interpreta neznám, ale písnička se mi líbí. 🙂
    I já jsem spíš na kapely - někdy je pro mě těžké něco vymyslet, když mě zrovna nenapadá kapela...
    A mezi námi - na Gotta jsem ani nepomyslela, taky není můj šálek kávy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. David Gilmour je zakládající a dlouholetý člen skupiny Pink Floyd. Vlastně od začátku až do konce jejich společného vystupování. Myslím že když se řekne album The Wall, budeš vědět o kom je řeč.

      Vymazat
    2. Pink Floyd znám, album taky, ale přiznám se, že jména členů kapely si nepamatuji.

      Vymazat
  4. Skladba je to hezká, ale já mám spíše raději českou tvorbu, kde k hudbě rozumím i textu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, každý má rád něco. Ale mě prostě napadají jen ti zahraniční interpreti. I když na H budu mít velké dilema mezi českými umělci. Tam mám dvě velké srdcovky.

      Vymazat
  5. Neznám.Ale skladba je příjemná a kytara úžasná.Řekla bych můj šálek čaje,kávu nepiju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neznáš Pink Floyd nebo jméno David Gilmour?

      Vymazat
  6. Píseň vůbec neznám, ale stejně se mně na ní nejvíc líbí kytarové sólo.

    Od G mě z československých interpretů napadá Marika Gombitová a pamětníci si vzpomenou na George and Beatovens. A z cizích v první řadě Genesis (od nich hlavně No Son of Mine s Philem Collinsem, kterou jsem ale myslím kdysi dával u Robky) a pak třeba Guns N' Roses.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou ty jeho sólové projekty jsou stejně kvalitní jako práce v Pink Floyd.

      Vymazat
    2. No jo, George & Beethovens. A nejlepší léta Petra Nováka! Já je i Gombitovou úplně vypustila z hlavy, a přitom Novák je jedním z mých českých nej. Vždyť jeho nejlepší věci vznikly právě s nimi. Než přišel Kahovec a rozeštval je.

      Vymazat
    3. To ani nevím, že Karel Kahovec měl zde negativní vliv. Myslel jsem, že ve Flamengu fungovali hodně nezávisle, každý zpíval písně, které si sám složil, a dobře se doplňovali. Pamatuji si, že i po mnoha letech zase začali spolu vystupovat a jednou Kahovec z radosti, jak se jim koncert povedl, Nováka nadzvedl nad sebe a přitom mu zlomil žebro, protože Novák byl děsně vyhublý, skoro nic nejedl a jen pil a kouřil.
      Kahovcovu píseň Svou lásku jsem rozdal mám z té éry nejradši, Novákovy největší hity Povídej a Náhrobní kámen se mně už hodně "oposlouchaly". Raději si teď poslechnu Dětský oči, Klaunovu zpověď a prvotinu Budu chodit po špičkách, kterou původně nahrál v bytě.

      Vymazat
    4. "Novák s Kahovcem byli dva kohouti na jednom smetišti, které bylo pro jejich talenty příliš malé" . Tak vzpomínal Ivo Plicka v dokumentu o Petru Novákovi v tývý na dobu kdy byli oba v G&B. Každý jeden chtěl být sólistou a neuměli navzájem ustoupit. Kahovec se snažil pro sebe usurpovat co nejvíc pozornosti kterou si tvrdě snažil uplatnit. Takže to došlo až tak daleko že PN odešel a založil si svou doprovodnou skupinu. Mě se moc líbí projekt na LP Kráska a zvíře. Ale stejně nejlepší písničky byly ty které vznikly s Plickou. Prostě ta druhá kariéra PN byla už poznamenaná úlitbou komunistickým bohům. Což věděl i samotný Novák a špatně se s tím srovnával.

      Vymazat
  7. Jak čtu komentáře, tak si pro mnohé právě objevila genialitu Davida Gilmoura.
    To je super, protože on úžasný skutečně je.
    Vendy, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já chápu že PF jsou dinosauři, ale dost mě překvapilo že tedy je jméno Davida Gilmoura tak málo známé.

      Vymazat
  8. Vendy, můj šálek kávy tohle rozhodně je ! Skupiny, které uvádíš v úvodu - Pink Floyd, Queen, Deep Purple, Genesis, Nazareth prostě miluju. V mládí i teď. Na těch jsem s bráchou vyrůstala. Uprosili jsme tehdy taťku, aby nám zakoupil kotoučový magnetofon B 55, brácha to různě posháněl, nahrál a doma jsme to celé večery poslouchali...A David Gilmour - prostě legenda, právem je zařazen mezi sto nejlepších kytaristů všech dob. Ale strašně to letí, vždyť mu je už taky sedmdesátpět let. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice mu je tolik, ale furt mu to zpívá skvěle. Pro mě jsou top kytaristi Santana, Gilmour, May.... A kamarád by ještě dodal B. B. King.

      Vymazat
  9. Oprava- magnetofon B 56 Tesla...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Nu, rocková klasika. To je zvláštní, Gott mě při přemýšlení o možnostech pro písmeno G vůbec nenapadl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To seš ještě lepší než já 😆. Mám problém vzpomenout si na české interprety, ale na Gotta jsem vzpomenout problém neměla.

      Vymazat
  11. No jo, kdo umí, ten umí.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....