25 května 2021

Po uplynulém víkendu ....

 


.... jsem spráskaná jak pes. Byl vyčerpávající
jak fyzicky, tak emočně. Jely jsme holkovou cestu, jak to označila Bobule. Tedy takovou dvou a půl člennou dámskou jízdu na chatu. Hlavní téma bylo prababička a návštěva u ní, aby aspoň jedna viděla svou pravnučku. Prababička je moje bývalá tchyně, která svou vnučku poprvé zas viděla až když jí bylo 35 a svou pravnučku znala jen z fotek. Ostatní dvě se nedožily. Tedy, jedna, moje maminka se narození dočkala, leč už v době kdy demence začala přebírat svou vládu, a příjezd s malou nám zakázala. I druhá prababička měla podobné tendence, nicméně dcera se tentokrát odbít nedala, a tak se razilo. Páteční program byl cesta + úklid po víc jak třičtvrtě roce nepřítomnosti + vytopení dost vychladlé chaty + nákup + procházka po zámecké zahradě + procházka v lese. Sekání trávy, tradiční to zábava při každém příjezdu se odložilo, protože po loňském, prý nejsušším roce, a posledních několika měsících dešťů a zimy čvachtala zahrada jak nikdy. 
V sobotu změna plánu, z původně plánované návštěvy u babičky kvůli bolesti jejích zad sešlo, a tak se jelo do ZOO. Musím uznat, že ač tunel Blanka byl tunel hodně velký, přímo černá díra na peníze, a je tunel vskutku dlouhý, má v pražské dopravní situaci opravdu nezastupitelnou úlohu. Cesta z Mníšku do ZOO nám trvala bratru 30 minut. Já pak nevěděla kdo vlastně je dítě, jestli já, nebo Bobule. V ZOO jsem byla po dlouhých 37 letech a musím říct, že jak u vytržení. A to nejen kvůli tomu, že jsem měla možnost vyřádit se dosyta při focení, ale taky si užívat vejšplechtů a mouder Bobule.
Po návratu nás čekalo sekání trávy a nemilé zjištění, že soused má oslavu narozenin. Poučená z předchozích mnohem menších akcí jsem si říkala, že tentokrát se vážně nevyspíme. A taky že jo. Špunty v uších ani hlava pod polštářem nepomáhaly, milosrdné ticho se rozhostilo až někdy o půl páté, a nevyspalá Bobule už od čtvrt na osm se už dožadovala pozornosti. Že jsme byly s dcerou jak zombie a stejně tak nám to i (ne)myslelo, nemusím ani zdůrazňovat. Aspoň setkání s prababí nás trochu nakoplo, i když to, že zůstala úplně sama (ex zemřel vloni a tchán před čtyřmi lety) nám moc nepřidalo na dobré náladě. Zatím to i ve svých 90 letech zvládá docela dobře, ale jak mne to mrzelo u maminky, že s ní nemůžu být častěji, mrzí mne to i u ní. I proto, že nikdy nebyla tou zlou tchýní a vždycky jsme si dobře rozuměly. 
Po návratu jsme po dalším šoku z nálože aut u souseda a představy další probdělé noci, se ještě vypravily na procházku po areálu Skalky. Tedy nešly jsme celou cestu pěšky, byť by jí Bobule asi zvládla, ale zajely si na parkoviště pod areálem a vyšly si jen kopeček nahoru. I tady byla Bobule ve svém živlu i když zpočátku trochu frfňala. Naštěstí se nakonec další bezesná noc nekonala, všechno spořádaně odtáhlo domů. No a v pondělí nás čekala cesta domů. Bobule překřtila pohotově chatu na perníkový domeček a neustále se ujišťovala u své matky, že se zase brzy do něj vrátí. 
Což doufám se poštěstí i mě, těch restů je tam dost, ale hlavně se už zas těším na nějaký další výlet a setkání s Padesátkou. 
Večer mi neskutečně chybělo to moudré vysvětlování a glosování situace Bobulí, protože ona je silně "návyková". Ostatně prý návrat domů obrečela, že chce zas do perníkového domečku s babičkou.
Co víc si člověk může přát?

22 komentářů:

  1. Hezký a vyčerpávající víkend jsi prožila Vendy. Já jsem v v ZOO v Praze také nebyla víc jek 30 let. Syn tam občas zavítá a říkal, že bych to vůbec nepoznala a že bych hlavně u voliér s papoušky strávila nejvíc času, což má asi pravdu. Tak Ti Vendy přeji, aby se dál vše vyvíjelo podle Tvých plánů, zahrada se dočkala posekání i když při současných deštím by se na zahradách dala spíše pěstovat rýže...alespoň u nás tak mokro teď je. Přeji Ti krásné dny a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K papouchům jsme se ani nedostaly, a to jsem chtěla strašně moc vidět hyacintové ary. Něco je tam stále stejné, něco je tam nové. A další nové roste. Smekám před vedením ZOO, že to všechno co je potkalo úspěšně zvládali a zvládají, i když to musí být strašnej stres. Zahrada na chatě je neustálý boj s trávou, to co se teď posekalo, bude až přijedu někdy příště zas po kolena, takže zas budu sekat jak divá. Jediná výhoda je, že ta tráva je řídká. Kdybych tam jela každý týden, to by bylo jinak, jenže zas dávat 400 Kč za cestu tam a zpátky máš 2000 měsíčně, i víc, protože do toho musím taky počítat jízdné do a z Prahy či jinam.

      Vymazat
  2. No, odpočinkový víkend to asi skutečně nebyl...
    Ale Bobulka je asi fakt super!
    Měj příjemné odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy vážně nebyl, ale to je málokdy i bez takových akcí. Mám na všechnu práci vždycky jen den a půl, a když si ještě chci udělat nějaký výlet, tak moc času nezbývá a tak makám jak šroub. Nejvíc času samozřejmě zabírá pozemek a jeho údržba. Bobule je zlatá, dokáže se zabavit, neprudí, a je s ní sranda.

      Vymazat
  3. Vendy, krásná bilance právě probéhlého víkendu. 👍 A jako bonus v přítomnosti vnučky.
    Tunel Blanka ulevil hodně dopravě, ale ... bydlíme u Karlovarské a od jeho otevření se většina dopravy stáhla právě sem. Takže pravidelně od šesté ranní do deváté až desáté je tu souvislá kolona aut a v podstatě celodenní provoz. Dříve jsme karlovarskou přecházeli, dnes chodíme raději naa přechod, kde je šance, že se dostaneme na druhou stranu. Břevnovská radiála, která je plánovaná asi 50 let se stále nestaví, pořád někdo protestuje.
    Do ZOO chodíme pravidelně s vnoučaty a já si také připadám jako dítě. 😀
    Není nad bezohledné sousedy, to bych opravdu vraždila. Myslím si, že i v chatové osadě by mělo platit pravidlo nočního klidu.
    Prababičce jste udělaly holky radost a já věřím, že si návštěvu Mníšku brzy zase zopakujete. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To že se stahují auta jinam je asi i tím, že prostě není hotový ten městský okruh. Pokud by byl, tak by se ulevilo celému městu i lidem v těhle okrajových čtvrtích kde jsou výpadovky z města. Tak on ten noční klid platí všude, navíc jsou ty chaty na území města Mníšku, tudíž se nedá říct, že by to bylo mimo platnost městské vyhlášky. Jenže to některé lidi prostě nezajímá. Myslím, že teď je řada na tátovi aby mu Bobule ukázala perníkovej domeček. O tom mluvila celou dobu. Takže se ho tam bude snažit nacpat co nejrychleji.

      Vymazat
  4. V perníkovém domečku musí být moc dobře. Jen bych si ho představoval někde na Pardubicku :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vůbec nechápu co jí přimělo k tomu pojmenování. Není ta chata ani barevná, ani nijak zdobená, to by ti potvrdila i Padesátka, je to normální patrová dřevěná chata. A je tam dobře i mě. To já bych si spíš představovala někde blíž náš barák. Kdyby šel i se zahradou přesadit do nějaké klidné pražské čvrti....

      Vymazat
  5. Anonymní25/5/21 23:31

    Nevím jak to nazvat,ale i přes plno překážek dovedly jste si víkend užít,potěšit sebe a pribuznou. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to jsme zvládly skvěle. A skvěle si to užily všechny, včetně prababičky...

      Vymazat
  6. Někdy jsou víkendy náročné,ale i tak jste ho měly hezký.
    Do perníkového domečku bych se také ráda vracela.
    Vendy,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já se na chatu ráda vracím a pobývám si tam. Ovšem kde vzala ten perníkový domeček, to nějak nechápu.

      Vymazat
  7. Vskutku náročný víkend! Perníkový domeček by se líbil i mně a o ZOO ani nemluvě 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsme neprošly všechno! Vnitřní expozice se otevřely až v pondělí když jsme odjížděly a i na další zvířata a hlavně třeba papoušky, vlky, pumy a další taky nedošlo. Ani mezi lemury se nesmělo. To zas až příště. Bylo to taky daný tím, že jsme měly auto na parkovišti nad ZOO, takže jsme se musely zas nahoru do kopce škrábat zpátky. Nejjednodušší by to bylo autobusem, ten tě vyklopí u obou vchodů takže si můžeš pak vybrat a nemusíš se nikam vracet. Jenže to nevím jestli by ještě malá takovou dálku MHD zvládla.

      Vymazat
  8. Vendy, to jste toho zvládly teda opravdu dost. Ona už jen ta Zoo jak je rozsáhlá, občas tam také zavítáme. My máme dost hlučné sousedy i bez oslav, dost tu hulákají, pouští na zahradě rádio na plné pecky...takže v létě jsme hodně na chalupě, v zimě je tady klid. Hlavně, že jsis užila vnučku, perníkovou chaloupku bych tedy brala taky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni jsou na flámování a rachot nějak umanutí. Když tam dělali minule rambajz, tak na ně vlítnul soused. proto jsem se divila, že teď, když to bylo mnohem mnohem hlučnější nikdo neprotestoval. Jo, on nás soused zval, dal mi i pro malou kus dortu, ale zaprvé byly jsme utahané po tom výletu do ZOO, navíc všichni kdo tam byli byli o polovinu mladší než mi s dcerou a na nějaké opíjení už taky nejsme, protože tam o to šlo nejvíc... a co si s takovými lidmi má člověk asi říkat. Nevím proč Bobule dala chatě jméno perníkový domeček, není ani barevná, ani nijak zdobná. Normální dřevěná chata.

      Vymazat
  9. Měla jsi bezvadný i když náročný víkend. Ale být s rodinou za to určitě stálo.
    Já byla v Praze v ZOO jako dítě a to už je..., no raději to nebudu počítat.;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já tam byla naposledy když bylo dceři rok a třičtvrtě. A jestli jsem tam byla jako malá, tak to si vůbec nepamatuju. Ale asi možná byla.

      Vymazat
  10. Tchýni jsme ukazovali pravnučky loni, ale moc z toho neměla, protože si už ani nepamatovala, kolik my máme dětí (jejich vnuků) a jak se jmenují. Když si na taková setkání vzpomenu, říkám si, jak dlouho to ještě bude trvat, než dospějeme do takových konců.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle jediná prababí je na svých devadesát ještě docela čilá, myslí jo to velmi dobře, ráda se dobře obléká, jen ta samota jí hodně trápí. I když občas i zajíždí na návštěvy příbuzných a známých, je to pro ní asi ještě těžší se vracet don prázdného domu.

      Vymazat
  11. Máš pravdu, to je to je to nejkrásnější ocenění, váž si toho

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....