18 května 2021

I když se zdálo F docela ....

 


.... oříškem, a jediná skupina která mne napadla
(a teď se omlouvám jak Ewě Farné, ale její Boky jako skříň mne už neskutečně vytáčí, nevím proč třeba nehrají její velmi dobrou interpretaci písně Skyfall, tak i vcelku oblíbenému Fleretu) byla Frankie goes to Hollywood. No jasně, kdo by taky neznal film Bony a klid, kde byly písničky téhle skupiny zakomponovány. Takže jsem nejdřív uvažovala o tom, že sem dám od této skupiny něco i jiného než notoricky známý Relax. Jenže pak mi po přečtení play listu vytanulo na mysli úplně jiné jméno. Ella Fitzgerald! Královna jazzu a gospelu. Úžasná zpěvačka která si s hlasem dělala co chtěla a vždycky to bylo prostě něco. A navíc tahle dáma nazpívala ještě s jednou legendou další úžasnou píseň, kterou já swingařka miluju, byť je z jazzové opery. Ale on není jazz jako jazz. Já miluju ten neworleánský, ten má v sobě hodně ze swingu anebo má swing hodně z něj? V každém případě, když už jsme u legend, legendou je i tato píseň.... Už víte? Ne? A když řeknu Porgy a Bess. Ještě ne? 
A co takhle Sumertime? Už?

Takže, dvě legendy hrají a zpívají legendární píseň.
 Dámy a pánové, Miss Ella Fitzgerald and Mister Luis Armstrong!!!
Přeji krásný zážitek .....
Vždycky mi u téhle melodie běhá mráz po zádech. Ať je zpívaná nebo v instrumentální podobě.




21 komentářů:

  1. Gershwinova hudba je velmi působivou kombinací hudby vážné a jazzu, na Rhapsody in Blue jsem si musel zvykat a časem se mně se zalíbila natolik, že i několik částí jsem se kdysi naučil na klavír.

    Ale u F mám jasnou volbu - skupinu Futurum s Romanem Dragounem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rhapsody in Blue je hodně dobrá škola pro klavíristu. Stejně jako Ježkův Bugatti step. Mě občas Rhapsody připadá že se tam melodie někam vytratí, aby se po chvíli zas vrátila. je fakt, že to asi není skladba která se zalíbí hned na první poslech. Brněnskou hudební scénu, stejně jako ostravskou moc zmapovanou nemám. Mě z českých skupin a zpěváků vlastně nenapadá nikdy nic. To až když si přečtu play list. Mě prostě napadají zahraniční skupiny a interpreti. Takže zatímco většinu lidí na G napadne jasná volba, Gott, pro mě je No.1 David Gilmour. Gotta uznávám jako skvělého umělce který se udržel na vrcholu velmi dlouho, ale můj šálek kávy nikdy nebyl.

      Vymazat
    2. Tak jim dej hlas, zatím žádný nemají...

      Vymazat
  2. Díky za krásný zážitek.

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, parádní výběr. 👍👍👍
    Mně dalo F tentokrát docela zabrat. Má hlava byla jako vysypaná makovice. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! Fakt mě napadli jen ti Frankie.... a pak jsem se zas chytala za hlavu jakej jsem vůl, když jsem viděla kdo všechno na to F je a já si nevzpomněla! Ale zas z těch kdo posílali Chudobce tipy, tu Ellu neposlal nikdo, ale na Arethu Franklin si vzpomněli, a tím mi to docvaklo.

      Vymazat
  4. Skvělá volba, Vendy!
    Měj krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já tu skladbu mám velmi, velmi ráda...

      Vymazat
  5. Gershwinovy věci se mi moc líbí, dokonce jsem si nedávno jednu drobnost vybral na hraní, sehnal jsem si noty, ale bohužel jsem zjistil, že potřebuje o fous větší ruku, než mám já :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O.H. měl jednu koncertní sezónu jen z Gershwinových skladeb. To bylo v roce výročí jeho narození. Je fakt, že on má skvělýho klavíristu. Hrál Rhapsody in Blue s Českou filharmonií.

      Vymazat
  6. Píseň je to krásná.
    Já měla na F vymyšlenou Arethu Franklin, ale nestihla jsem to sepsat a poslat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo jí tam poslal, a to mne připomnělo tu Ellu....

      Vymazat
  7. Je to hodně zajímavý pár. Nádherná píseň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co je zajímavé? Že Armstrong patří k mým velkým oblíbencům, ale když jelo A, byl to Aerosmith co mne napadlo jako první! písničku mám fakt ráda.

      Vymazat
    2. Myšlenkové pochody jsou občas nevyzpytatelné...

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak když jsem to dopsala, tak jsem si to omylem smazala...Vendy, tuhle skladbu mám taky moc ráda. To je muzika a interpreti opravdu par excellence! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....