12 května 2021

Bylo mi ctí! ....

 


.... tak mi to napsala v komentáři Blondýna. A je mi ctí a plesem
uvítat vás na svém blogu (teď jsem si trochu vypůjčila slova z úst nejvyššího purkrabího v podání Jaroslava Marvana z Noci na Karlštejně) kdykoli a každý dnem. A moc všem kteří jste mi včera i dnes napsali milé komentáře k výročí blogu děkuji (ani nevíte jak jste mi jimi podrbali za ušima mé ego!) a doufám, že dál se budete ke mě rádi vracet. Stejně tak doufám, že i snad přibude těch, s kterými se potkám i osobně. 

Nelze si nevšimnout při každém pohledu z okna, jak se venku všechno začíná zelenat a hrát všemi barvami. Mám strašně moc ráda ten první pohled, když ráno vytáhnu zatemňovačky a ve stráni naproti se víc a víc zelenají stromy, občas mezi nimi zasvítí i kvetoucí třešeň, den ze dne je té zeleně víc a víc, až je celá stráň oděná do různých odstínů zeleně. A pro mne nastává ten pravý hon na květy. A když to je i s novým starosklíčkem, baví mne to ještě víc.

Minule to byly fotky v jedné barvě, dnes to bude barev mnohem víc. A fotek taky ...




Tohle by se asi mohlo zdát monotématické, jenže té barevnosti prostě nelze odolat. Takže se mi nedivte, že jsem měla hrůzu po tom trojnásobném zatopení záhonu i s jedním totálním zamrznutím, že o všechny tyhle krasavce kterých jsou desítky tím přijdu. Naštěstí se tak nestalo a já se můžu kochat do aleluja




Kdysi jsem takových zajímavostí co se týče narcisů měla plno. Lety se někam vytratily a mám jich jen pár. Za to se mi rozmnožily takové ty jednoduché bílé s krátkou korunkou....


Tříbarevný narcis. Předloni koupený pod oficiálním názvem Chameleon hybrid. A je to pravda, mění barvu délkou kvetení. Poupě je žluté, pak rozkvete do této podoby ....


... a končí takhle zbarvený




Crispy tulipánů jsem měla víc barev, krom červených i žluté, růžové a Rembrandt hybridy. Zůstaly jen červené, ze žlutých jsou žlutočerveně žíhané. Růžové zmizely nadobro....


... stejně jako tyhle a jiné plnokvěté. Poslední mohykán který ještě přežívá. Stejně s narcisy jsem kupovala i plnokvěté červenožluté, a růžové. Ty tedy vesele kvetou, ale spíš mi připadají jako by měly v sobě nějakou chorobu. Květy jsou nějak deformované. Tak stejně mne letos čeká opětovné vyrytí  všech a roztřídění cibulí, navíc ty plnokvěté jsou takové nizoučké, tak půjdou zasadit jinak a jinam. Uvidí se jak potom na tom budou s květy


Už si pomalu začínám zaškrtávat cibule jiných barev tulipánů a nové narcisy v katalogu, aby se na podzim udělala objednávka, už mi avizovala velkou objednávací akci i dcera, tak to bude zas pěknej nářez!


31 komentářů:

  1. Takový pohled z okna Ti musí projasnit den hned ráno. To je krása, díky Tobě teď vím, jak se říká těm střapatým tulipánům. Plnokvěté narcisy kdysi pěstoval tchán, jsou také nádherné.
    Jarní zeleň miluji, je svěží a každý den teď sleduji proměny stromů u nás za domem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když ještě svítí sluníčko, je to parádní pokoukáníčko po probuzení. Já měla ty narcisy od bývalé vedoucí z obchodu, měla na stodvacet odrůd, tak mi od nějakých deseti nechala cibulky.

      Vymazat
  2. Vendy, krásné fotky. Jaro je opravdu kouzelné. 🌺🌷👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu. Sice je z něj člověk urvanej jak plakát, ale zas ty barvy a vůně když začnou kvést stromy, do toho se poseká tráva.... božská!

      Vymazat
  3. Nádherné květiny a barvy.Mně se fotit se starosklíčkem moc nedaří,někdy se mi zdá,že vůbec neostří.Teď to ani zkoušet nemohu,jsem ráda,že zmáčknu spoušť,ale pár fotografie,ještě před zlomeným prstem jsem pořídila.Když vidím tvoje,tak ani nemám odvahu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to manuální ostření je dřina, to beru, a navíc když máš nejmenší clonu, tak opravdu nejsou ostré jak břitva (tedy jak které, to vím) ale to je právě jejich kouzlo. Prosím tě, jakou že nemáš odvahu, na to nekoukej, to bych taky nemohla já dávat své fotky když je porovnám s fotkami jiných lidí...

      Vymazat
  4. Vendy, nádherné fotky. Hlavně ten tulipánový záhon.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to není úplně záhon, je to lem velkého záhonu. Ty výsadbové koše v kterých je mám jsou cca 30x30 cm, takže to zdánlivě vypadá jak záhon.

      Vymazat
  5. Je to ples - barev, tvarů, druhů... prostě nádhera! Ten záhon je skutečně skvostný!
    Vendy, kochej se a měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je to spíš lem záhonu, mám je vysázené v koších po okrajích velkého záhonu. A jak jsem je dneska prohlížela, pěkně těmi třemi dny veder dostali na frak. Do víkendu bude po parádě....

      Vymazat
  6. To jaro je prostě úžasné.
    A gratulace k výročí.
    Přeju prima májové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je a každý rok se ho nemůžu nabažit. Ten ohňostroj barev ze dne na den je naprosto fascinující! Díky za gratulaci...

      Vymazat
  7. Tulipány jsou krásné, i když ztrácí barvu, kvůli které je většinou kupujeme. Teď mám zahradu žluto- červenou, taky uvažuji, že je zredukuji a koupím nové. Ale pořád je mi líto ty cibule vyhodit. A navíc jsem ještě nevymyslela, jak si označit ty, které chci nechat -abych je taky nevyhodila. Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Oni se hlavně, stejně jako primulky, vracejí časem k původní barevné formě z které byly vyšlechtěny. V případě tulipánů červené, žluté a snad bílé. Takže taky mám samé žluté, červené, nějaký bílý, červenožluté a červenooranžové. Mě to taky bylo nejdřív líto, vyhazovat tolik cibulek, ale teď to bez milosti třídím, beru jen ty největší a pak ty které mají průměr do 2 centi. Zbytek jde na kompost. Občas se některé ukáží natolik vitální že na tom kompostu vykvetou. A s tím označováním to je vážně problém, taky nevím jak na to. Tedy u těch nových to je jednoduché, každá várka je ve svém koši tak k nim jen píchnu klacek a vím, že ty půjdou zvlášť do pytlíku a pak zvlášť zasadit. Ty ostatní jsou prostě směs. Aspoň to není příští rok fádní. Letos toho vytahování bude sakra hodně!

      Vymazat
  8. Vendy mě se nejvíc líbí ta řada tulipánů, to je krása. Škoda, že to nekvete dýl. U nás už je po tulipánech. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady taky vzaly hodně rychle za svý. Já to vždycky počítám podle toho, kolikrát si stačím nastříhat kytice do vázy. Letos to bylo jen dvakrát a to si vždycky ty první stříhám ještě jako zelená poupata s vybarvenou špičkou.

      Vymazat
  9. Krásné kvetoucí jarní fotky. A ta stráň po ránu musí být kouzelná. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No někdy si říkám, že kdyby tu nebyla, měli by jsme v baráku víc světla. Je to znát vždycky v zimě, když jsou ty stromy holé, jak je hned v půlce baráku světlejc...

      Vymazat
  10. Tulipány budiž požehnány.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ámen! Akorát moc dlouho nevydržely. Nejdřív vedra a slunce, a teď vichr a déšť.... a je po kráse.

      Vymazat
  11. Vendy, miluju tvoje fotky. Zase jsem se po ránu kochala. Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  12. Blahopřeji k výročí blogu a samozřejmě děkuji za jarní květinový příliv barev a tvarů. U nás teď začínají kvést jednoduché narcisky, bude jich nakonec asi tisíc, rozrůstají se a já nemám to srdce je vyhodit. Už jednou jsem to zkusila a ono jich je nakonec na tom kousku víc než dřív. Mám ráda ty jednoduché - vlastně zachraňuji zde všechno původní, prastaré. Staré dobré jabloně už hodně prořezané, pravokořenné broskvičky. Tvoje obrázky jsou už pravým jarem, měj se fajn i s nimi. Vláhy spadlo dost, všechno se bude zelenat a zářit barvami. Fotky zůstanou... ☺ ♥ ♣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už narcisy i tulipány odkvetly. A co nestihlo sluníčko a tepla, tak to dorazil vichr a deště.

      Vymazat
  13. Vendy, s tebou bych jela na zájezd do jižní Anglie, do zámeckých zahrad, když to tam kvete a ani bych nemusela číst ty cedulky.To by byl mazec.
    Tahle vyfocená kvítka tu zůstanou a udělají spoustu radosti hodně lidem. Ať se tvé zahradě a také blogu i nadále daří. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anglické zahrady jsou můj tajný sen. Třeba královská zahrada v Kew ....

      Vymazat
  14. Omlouvám se, výročí blogu jsem prošvihla. Takže opožděně přeju tvému blogu, potažmo tobě, spoustu zajímavých článků, nádherných fotek a spokojených čtenářů. Jsem jedna z nich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro pánajána, nemáš se za co omlouvat! Jsem moc ráda, že jseš spokojená čtenářka!

      Vymazat
  15. Na fotky jsem úplný laik, ale to starosklíčko ve výsledku nemá chybu, fotky jsou něžně krásné.

    OdpovědětVymazat
  16. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881

    ®

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....