08 dubna 2021

Šokézní překvapení....

 


.... mě čekalo dneska ráno, když jsem odtáhla
zatemňovačky. Něco málo mi mělo napovědět už to, že škvírou pod konci nešlo tolik světla kolik normálně jde. Jenže jsem si říkala, aha, je slyšet že auta jezdí po mokré silnici, takže je zataženo. Jenže ne, až když mi spadla na hlavu při otevření okna zas kupa sněhu, došlo mi že je venku nachumeleno. A to vcelku tak nějakými cca čtyřmi až pěti centimetry sněhu. Mokrého sněhu. Těžkého sněhu. Který samozřejmě leží i na střeše altánku. Tudíž dřív než jsem si dala ranní kafe, popadla jsem smeták a valila ten sníh nějak sklepat ze střechy aby se nezačala pod ním trhat. Přece jen, už má za sebou čtyři sezóny (zatím se drží ale nejdýl, první tři střechy vydržely vždy tak jednu a půl sezóny) a jeden neví co s ní ta váha udělá. A vlastně nejen s ní, ale i celou dosti subtilní střešní konstrukcí. Přece jen je to altánek na
LÉTO! a ne na kila sněhu. A když už jsem byla venku, tak jsem udělala i pár snímků. Vzpomněla jsem si, že naposledy, když jsem takovéhle nečekané sněhové nadělení fotila pro velikonoční přání dandíkářům, odnesla jsem to málem přetrženým vazem v kotníku a dvěma měsíci epoxidové podkolenky. Naštěstí tentokrát přežil altánek i já bez úrazu ....












Chudák stellata má po těch posledních nočních mrazech už konce poupat popálená



Další kdo se chystá ke kvetení je okrasná mandloň



Teď venku zas valí sluníčko na plný pecky, takže doufám že ten bílej sajrajt bude do pár hodin fuč. Ale mám dojem, že nás letos po dlouhé době zas čeká takový duben, kterému Indiáni dali jméno Bláznivý měsíc. Tedy že počasí bude ne každý den, ale každou hodinu jiné.

29 komentářů:

  1. Vendy, krásné fotky. 👍👍 Věřím, že z toho bílého nadělení radost nemáš. Po těch krásných dnech z přelomu března a dubna zůstaly jen vzpomínky. Sluníčko už má sílu, takže se sníh rozpustí, ale co chudinky kytky. Cibuloviny to vydrží, ale ty ostatní? Mně je jasné, že ,i opět pomrzly hortenzie a růže.
    Plátěnou střechu na altánu jsme už před více než šesti roky nahradili dřeven a kanadským šindelem. Původní hliníková konstrukce je zpevněná. První plátěná střecha vydržela necelé dvě sezóny, potom se začala trhat v rozích. Reklamovali jsme jí a dostali novou střechu. Nechali nám i tu původní. Tu jsem vyspravila jako rezervní. Druhá vydržela tři roky a na další sezónu jsme použili tu první, opravenou. V květnu přišly kroupy a my místo střechy jsme měli plátěné proužky.
    Bláznivý měsíc je výstižný název pro ty kotrmelce v počasí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S růžemi jsem naštíru už od podzimu, teď po zimě se ukázalo, že mi jich moc nezbylo. Už byly dost staré, navíc asi ty poslední roky bláznivého počasí jim taky nepřidaly. Takže aspoň budu moct předělat letos komplet ten záhon kde je mám. Navíc tam mám i tulipány už mnoho let a pozoruju rok od roku jejich úbytek. Takže se to vezme jedním vrzem. Vytahám tulipány, vytahám růže které zbudou a upravím to. Budu muset tedy nakoupit růže nové, nakoupit výsadbové koše abych ty tulipány nehledala všude možně a bude. Ty rohy u těch střech jsou slabé místo. Taky jsem z té která se roztrhala při té vichřici která nám první altán trochu srolovala a zaparkovala na jabloni používala materiál na nové rohy, jenže pak se další od toho rohu roztrhla jak papír dál a to už i po opravě nedrželo. Tahle se zatím drží, i když jedna ta kapsa na rohu se z půlky teď taky utrhla. uvidíme jak se bude chovat při sundavání na podzim, a když tak se v Hornbachu poptám po nové.

      Vymazat
  2. Co čekat od dubna než být radši na homeofficu za kamny :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já těžko mohu vydávat večeře jako home office ;-) Kdyby to šlo, taky bych tuto činnost vykonávala raději...

      Vymazat
  3. Vendy, tady jsem dnes málem umrzla. Snad bude tepleji! Fotky jsou fakt parádní!
    Měj příjemné odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono sice chumelilo, ale pořád byly teploty nad nulou. Tedy přes den. V noci šly lehce pod. Dneska už je zas nádherně, jako by se a nechumelilo ;-)

      Vymazat
  4. Taky jsme se teď už dvakrát probudili do sněhového rána. Ovšem během dne byl sníh pryč, jenže zima jak na lodi. Už je to otravné. Sníh má být na Vánoce a néééééééééé na Velikonoce :-).
    Ale fotečky jsi pořídila pěkné.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusím sníh vůbec, ovšem touhle dobou mne přímo irituje každá jedna sněhová vločka která spadne! :D

      Vymazat
  5. Vendy, krásné fotky. Také jsme se probudili do bílého rána, ale sníh díky sluníčku brzy roztál. Líbí se mi označení dubna "bláznivý měsíc".:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No trochu jsem to zblbla. Už si to nepamatuju ty názvy přesně. Duben je Měsíc trávy. Měsíc bláznivý je listopad. Únor je třeba Měsíc smrti, nebo hladu, červen Měsíc růží a červenec Měsíc bouří.... ta pojmenování tak nějak vystihují co ty měsíce charakterizuje. Sníh naštěstí zmizel do odpoledne, a dneska už zas svítí krásně sluníčko, nefouká! a je vymetená obloha.

      Vymazat
  6. No jo no, apríl. Horší je, že babička říká, že kolik dní zima před Jiřím, tolik TÝDNŮ zima po Jiřím. Ale třeba to popletla. J

    OdpovědětVymazat
  7. U nás napadlo asi deset a přiznávám, že za dnešní ranní chumelenici by se nemusel stydět ani pan leden. Začíná mi to bílo lézt trochu na nervy, ale víkendové teploty mi dávají malou naději, že už by to konečně mohlo skončit :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bude teplo, v týdnu do středy až zase dvacet, ale pak to zas slítne na čtyři až šest stupňů přes den. Včera mě málem omejvali když jsem viděla předpověď....

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Také jsem byla ráno v šoku,co napadlo sněhu.Čekáme od úterý,kdy nám začnout mýt omítku na baráku a dělat nové balkony.V pátek asi těžkou už začnou.
    Květinek pod sněhem je mi líto.Jinak moc krásné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ten sníh není spojený s nějakými silnými mrazy, tak to těm kytkám neuškodí. Víc je poškodí holomrazy.

      Vymazat
  10. U nás to bylo podobné, ale ne v takovém množství. Naštěstí meruňky mají jen nalité pupeny, ale ještě nerozkvetly. A kytičky jsou z toho přepadlé a naše vypěstované sazeničky rajčat a paprik trůní už třetí den v obýváku a zabírají spousty místa. Samozřejmě, že jedna z koček vyskočila na lísku s květináčky a vše se vysypalo i se sazenicemi na koberec. Bylo veselo.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nic takhle nepěstuju, takže doma mi nic netrůní, jen tedy nahoře na půdě vyseté afrikány. Spíš mám strach o semínka která jsem sela přímo do země. Jestli z nich něco bude. No když nic nevyleze, ještě tu mám v zásobě tři pytlíky na náhradní vysetí, protože se ještě nemůžu rozhodnout jestli je nechat na chatu nebo je někde vysít tady na zahradě....

      Vymazat
  11. Vendy, zima je hezky fotogenická, o tom žádná. Ale dnes ráno jsem potřebovala odjet autem, vstala na poslední chvíli a koukám jako blázen. Rychle jsem odklízela sníh, bylo toho dost...Je mi líto kytiček, jestli to přežijou. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kytky přežívají bez problému, pokud ovšem nejsou mrazy. Ty nebyly a sníh jim neublížil.

      Vymazat
  12. Anonymní8/4/21 23:09

    Takové sněhové překvapení mohlo být na Štědrý den,nyní už sníh nemusím a květiny už vůbec ne. Fotky jsou moc hezké. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc sníh nemusím vůbec, ale pokud padá po prvním březnu, tak ho přímo bytostně nesnáším!

      Vymazat
  13. Vendy, taky jsme měli takové překvapení, ale v dubnu už o sníh opravdu nestojím. Do odpoledne roztál, sice ještě sem tam sněžilo, ale nestačil ani dopadnout na zem. Dnes má být krásně a teplo, jsem zvědavá, včera byl děsně studený vítr, ale sluníčko svítilo nádherně. Měj hezký víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já taky toho sněhu mám plný zuby a to zas v noci chumelilo, a sněží i teď. Naštěstí jsem o víkendu a včera stihla ostříhat a podrtit nějaké větve, ale stále mne čeká velká jabloň oholit a jsem zvědavá kdy to udělám.

      Vymazat
  14. Mně připadá, že žiješ v jiném klimatickém pásmu, u nás sice také poletovaly sněhové vločky, ale žádná sněhová vrstva se nevytvořila.
    Ta kombinace kvítků vykukujících ze sněhu je kouzelná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já říkám pořád, že Rybník je svět sám pro sebe včetně absolutně jiného počasí než po zbytku republiky. Dneska už zas bylo nasněženo a zas sněží.

      Vymazat
  15. U nás naštěstí toho sněhu tolik nebylo. ale myslela jsem na tebe, když jsi psala, že instaluješ altán.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No už mi to štve. Zas sněží a zas se to všechno namočí a prodlouží se doba kdy bude všechno mokrý. Si tak říkám, že jabloň prořežu až v červnu, až přestane definitivně sněžit.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....