03 března 2021

Kam se hrabe ....

 


.... Bittner! Tohle zvolání Mistra Svěráka ze hry Záskok, 
mi prostě vždy naskočí, jakmile slyším slovní spojení Kam se hrabe... a proč se pouštím do vod divadelních, navíc v době kdy do něj nelze jít, leda si pouštět záznamy z archívů. Ono v dnešních fotkách tak trochu o divadlo, ale spíš bych řekla dívadlo (budeme se dívat) jde také. Ale o dívadlo, jaké umí vytvořit sama příroda. Ráno, když jsem odtáhla zatemňovačky na střešních oknech, naskytl se pohled který jsem tu už pár let na oknech neviděla. Ledové květy. Zřejmě nějak nebyly o zimách ty správné podmínky k jejich vzniku, protože takhle krásné jsem viděla naposledy před lety na chatě. Pravidelné, kouzelné a o vzorech o kterých se dá říct Kam se hrabe gotika v architektuře nebo umění starých tkalců a vyšívaček. A protože právě ze všeho nejvíc připomínaly vzory na látkách, trochu jsem je barevností těm látkám připodobnila. Stačilo jen trochu stáhnout expozici do mínusu, posunout zřetelnost na plno, využít služby Mapování tonalizace a použít polarizaci. Vlastně jsem ani nepotřebovala použít některý z mých oblíbených presetů v Zoner studiu ....







Jen se omlouvám za formát fotek, fotila jsem mobilem a ten dělá jen takové široké a úzké formáty. Ale musím se podívat jestli tam není možnost nějakého nastavení jiného.

30 komentářů:

  1. Vendy, příroda umí vykouzlit kouzelné obrazy. Dlouho jsem je také neviděla, ale letos po mnoha letech rampouchy. To bylo radosti.
    Přeji ti hezké odpoledne. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O rampouchy nemáme každou zimu nouzi. Ale tohle jsem vážně viděla po mnoha letech. Takové jemné filigránové vzory....

      Vymazat
  2. Nádherné, ledové květy. Příroda umí neskutečně čarovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, to je nádhera, až se tají dech. 👍👍 Mráz opravdu dokáže vytvořit úchvatné dílo.
    Díky tvému umu, zůstane zachováno.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to opravdu nádhera. Jsi všímavá a pohotová. A ten mobilní formát není na škodu. Krásné fotografie. Připomínají mi vzory na šátku babiček :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměla jsem být líná a dojít si dolu pro foťák, to by se krásně ještě daly fotit detaily. mě spíš než šátky babiček připomínají italskou renesanci a nádherné šaty na obrazech jejích malířů.

      Vymazat
  5. Krása! Tohle nám dělala děravá dřevěná okna ve starém bytě, nikdy jsem už pak takové ledové malování neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, stará dřevěná špaletová okna dokázala divy!

      Vymazat
  6. To je překrásné.Já jsem takovou námrazu asi viděla naposledy jako holka u babičky.Topili v kamnech a ráno,když nás tam maminka vodila,tak měli takto zamrzlá okna.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas je tu občas vídala na výloze obchodu. Ale ne takhle jemné a dokonalé

      Vymazat
  7. Vendy, to je krása. Je to jak namalované od Blanky Matragi! A ty barvy tomu prospěly. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ona má ráda podobné tvary ve své tvorbě, ale ještě víc mi to připomnělo obrazy italských renesančních malířů, kde podobné vzory byly na látkách ať už závěsů, přehozů nebo šatů žen které malovali.

      Vymazat
  8. Opravdu nádherné vzory!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě překvapila ta neskutečná přesnost detailů, mnohotvarost a jemnost. Opravdu velmi dlouho jsem takhle nádherné ledové květy neviděla.

      Vymazat
  9. Nádhera! Tie vzory by som si dokázala predstaviť na šátku 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se podíváš na obrazy italských renesančních malířů, velmi podobné vzory najdeš na látkách šlechtičen které malovali. A spousty toho najdeš v gotických fiálách a klenbách kostelů. Mě až po té úpravě došlo, že na té třetí fotce je krásné paví pero.

      Vymazat
  10. Je to veliká nádhera, mnozí umělci napříč obory se nepochybně přírodou inspirovali.
    A děkuji za připomenutí Záskoku :o)
    Vendy, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některá období měla florální motivy velmi ráda. V látkách, gobelínech i architektuře a stavebnictví. Záskok je výborná věc. Ono se nedá o moc hrách S+S říct že nejsou dobré, ale jsou tak tři, které mne moc nebaví. Lijavec, Švestka a Afrika.

      Vymazat
  11. Vendy, u nás se říkalo, že to malovala Víla Jinovatka. Je to nádhera. A to jak popisuješ proces focení, to všechno dokážeš s mobilem? To všechna čest. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ne.... mobilem jsem jen vyfotila, ale úpravy všech fotek dělám v počítači v Zoner studiu. I když v tom mobilu se také dají rovnou dělat všelijaké úpravy, ba si můžeš nějaký editor do něj taky nahrát. Já to ale raději dělám na počítači, už proto že na displeji mobilu se fotka ukazuje úplně jinak ostrá a kontrastní než pak na počítači. Ale je pravdou, že tentokrát jsem při koupi telefonu už dbala i na kvalitní foťáky v něm.

      Vymazat
  12. Neobyčejná nevídaná nádhera, která mi úplně vyrazila dech. Mně se něco takového povedlo nafotit jej jednou, ale to nebyly takovéto krásné vzory ale spíš větve a větvičky a prříčka, mám to na blogu v části Uloupená krása jako Kouzelná okna. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč myslíš že jsem to honem fotila aspoň mobilem a neletěla pro foťák? bála jsem se, že to teplo z pokoje po odtažení rolet to okamžitě rozpustí. Ale něco tak jemného a precizního jsem opravdu neviděla hodně dlouho.

      Vymazat
  13. Tak to je nádhera. Už dlouho jsem neviděla takové čarování na skle.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Super. Pomíjivé obrazy,

    OdpovědětVymazat
  15. To jsou krásné "krajkové" vzory. Úžasná je ta pravidelnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, to mne na tom nejvíc fascinovalo...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....