16 ledna 2021

Poslední sněhová nadílka ....

 


.... z minulého víkendu v takovém 
pelmelu fotek. Zítra snad přijede dcera s Bobulí, tak bych si zas mohla udělat zásobu fotek na další týden, protože během něj nemám moc na procházení čas a popravdě ani chuť, z práce jsem ulítaná, stačím si dát kafe a něco málo doma uklidit, nebo hupnout do vany a zas frčím do práce z které se po příchodu plynule přesunu do pelechu a koukám na telku a relaxuju. Sněhu tu je ke třiceti centi, a zatím nehodlá ani v nejmenším roztát, naopak během dne jsou občas dost silné přeháňky při kterých vždy nějaký ten centimetřík ještě
 připadne ....






Stráň nad přehradou, která před nějakými osmi lety celá padla za oběť Velké Vichřici už zase zarůstá, a z určitého úhlu už skoro není vidět  ta osamělá chata, a už skoro vůbec nejsou vidět horní chaty







P.S. Několikrát jsem na různých blozích opravovala (a chápu, že jsem tím asi otravná)  autorky když měli psáno u fotky Hvězdníku jméno Amarylis, že to je špatně. Že hvězdník je hvězdník, latinsky Hipeastrum  a amarylis je latinsky Amarylis. Ta dala celé téhle jedné čeledi cibulovin i jméno. Amarylkovité. Dlouho jsem nemohla nikde vyhrabat fotografii té pravé amarylis, až předevčírem moje spolužačka dala na fb do jedné kytičkové skupiny v které se obě pohybujeme fotky svého Amarylisu. Takže teď vám konečně můžu ukázat jaký je rozdíl mezi amarylis a hvězdníkem.

Amarylis (ten bohužel ještě nevlastním)


Hvězdník (těch už vlastním pěknou řádku)


Do stejné čeledi spadají jako další nejznámější představitelé narcisy, sněženky, ozdobné česneky, sprekélie nebo též Svatojakubská lilie, hymenokalis, křín, nerine, klívie, kalokvět, krvokvět, bledule či eucharisy. 


30 komentářů:

  1. Ta první fotka je super. Zimní slámoví smajlíci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já mám pro ty kola trochu slabost...

      Vymazat
  2. Nádhera, opravdu. I ta venkovní i ta vnitřní. Líbí se mi hnedle první foto, které trochu vypadá i jak obraz. Vodní fotky jsou vymrzlé už na pohled! A kytky, které ti kvetou doma - je vidět, že se jim skvěle daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje je jen jedna kytka, ta druhá.... protože bylo zataženo a chybí mi teď barvy, tak jsem si trochu pohrála ;-)

      Vymazat
  3. Abych pravdu řekla, kytičce na druhé fotce jsem do teďka říkala jako asi většina z nás amarylis. Správně tedy hvězdník - krásné to jméno - hvězdník jsem v dávných časech pěstovala, ale musím napsat, že pravý amarylis je opravdu nádherný. Až ho někdy v obchodě potkám - určitě si ho koupím. Wendy tvé zimní fotky jsou krásné a první fotka by byla hezká zarámovaná. Moc zdravím a přeji hezký podvečer. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ono koupit ten amarylis je problém a myslím že na něj hned tak nenarazíš. Protože i v květinářstvích ti pod tím jménem prodají hvězdník, florista ti taky bude vázat kytku ne z amarylisu, ale z hvězdníku. Tady totiž ten pravý amarylis zná jen málokdo. Všichni ti budou cpát hvězdník, ale budou ti říkat že to je amarylis, tak se vžilo to jméno, ale ne podoba květiny. Už jsem se ptala spolužačky kde ho koupila, tak jsem zvědavá co mi řekne.

      Vymazat
  4. Díky, Vendy, za přehled s těmi květinami.
    Ohledně fotek v zimě: moc mám ráda různé barvy proutí a větviček v zimě, jeden by neřekl, co je možné vidět, hlavně, když je vše pod sněhem.A taky mešíky a lyšejníky, v létě si jich tolik člověk nevšimne.
    Tak ahoj a taky trochu odpočívej, človíčku. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska jsem se flákala, to jo. Akorát jsem vytřela a upekla závin. Říkám záměrně upekla, protože těsto jsem měla už dlouho koupené a v lednici. Dopoledne jsme byly s manželem zkouknout rybičky v akvaristikách. Zítra má dorazit dcera s Bobulí, tak bude o ruch a zábavu postaráno, to si odpočinu až večer ve vaně...

      Vymazat
  5. Vendy, krásné zimní fotky. 👍👍❄ Těm balíkům slámy říkáme už strašlivě dlouho "tatanka", v podstatě po shlédnutí filmu Tanec v vlky s Costnerem. A to už je nějaký ten pátek. Připomínají bizony na prérii, i když tady je z nich úhledná hromádka. 😃
    Já hvězdníku také říkala amarylis, ale díky tobě vím, že to není správné označení.
    Měj hezké dny a užij si Bobuli. 💓👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tohle mám po dědovi a otci. Mít všechno co se týče kytek správně pojmenované :D Mě zas vždycky balíky slámy, nebo vlastně dřív kostky, v krajině spíš připomínali váleček na hracím strojku. Jak byly tak porůznu po tom poli tak to zdálky vypadalo jak ty výstupky o které toí drnkalo melodii.

      Vymazat
  6. Je zvláštní jak rozmanitá může být i ta zdánlivě jednotvárná bílá. Každá fotka je jiná, každá má své kouzlo. I mně se moc líbí balíky, ze kterých sníh udělal pěkné pozéry. ;) A pak ty kupy sněhu na větvích, to je hodně zajímavý pohled, je to jako podivné květy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si každou fotku upravila jiným filtrem, byť zimním. Proto má každá jinou atmosféru. Ty kupky mne taky překvapily, jak držely pohromadě. Mě to spíš než květy připomnělo šlehačku ;-)

      Vymazat
  7. Ta první fotka má výborný motiv, se sněhem to vypadá opravdu originálně. Jen se mi zdá ten záběr trochu "přesaturovaný" podle toho namodralého sněhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo zataženo a ten sníh na fotkách šedivý, a i když jsem měla nastavené EV do nejvyšších plusových hodnot, i čas delší, stejně byl na výsledných fotkách pořád šedý. Tak jsem si trochu pohrála s mapováním tonality v editoru. Sníh sice zbělel, ale udělalo to ten modrej nádech sněhu ve stínech. Ale popravdě protože bylo tak nehezky při tom focení, už jsem ty fotky dělala s tím, že si určitě pohraju s barevnejma filtrama.

      Vymazat
  8. Podle Václava Větvičky jsou prscmve amarylky dost jedovaté, trochu jedovatý je ale i ten hvrzdnik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, to jsou všechny rostliny z rodu amarylkovitých. O bledulích to je také známé.

      Vymazat
  9. Jinak pěkně fotky.. Teď už je sníh I u nás...

    OdpovědětVymazat
  10. Vendy, děkuji za nádherně zdokumentovanou bílou zimu a poučení. Mám to nepochybně taky špatně :o)
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono nejde o život, když nevíš co je co, to jen to moje puntičkářství ohledně názvosloví ;-)

      Vymazat
  11. Ta první fotka nemá chybu. Líbí se mi hodně !
    Že amarylis a hvězdník jsou dvě různé kytky, jsem věděla, ale až do teď bych je přesně neurčila.
    A mám dojem, že ve skutečnosti jsem vlastně amarylis u nikoho neviděla. Díky za osvětu.
    Klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono opravdu vidět u někoho Amarylis je či by byl zázrak. je to kytka ač známá jménem, neznámá podobou. A jak říkám, i v květinářství ti budou tvrdit, že to co nabízejí je Amarylis. A když jim řekneš že to je hvězdník, tak ti řeknou ano, hvězdník NEBO - LI amarylis. jenže ono je buď hvězdník nebo amarylis. ;-)

      Vymazat
  12. Krásnou neděli a už se nám dlouží den, je to tak hmatatelné, že mne víc sněhu nerozhodí.
    Zima v tvém podání má krásný kabát a mnoho barevných knoflíčků, které tomu dodávají punc originality.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když v tom buď rozsračkovaným sněhu na silnici nebo hlubokým mimo, jdeš dvakrát až třikrát do a z práce, auta tě tím rozsoleným furt ohazujou, tak ho máš plný zuby hnedle. Jen opravdu to, že se den prodlužuje je asi jediné pozitivum.

      Vymazat
  13. To je zajímavé, vždy jsem si myslel, že míváme amarylis, ale asi to spíš bude hvězdník, protože okvětní lístky jsou široké.

    Mně sníh vyhovuje, chodíváme na procházky do lesa a ve sněhu je to lepší než po zablácených cestách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to bude hvězdník :)... tak když se nemusím prodírat třiceti centimetry prašanu, protože teď je to totálně vymrzlý, tak se budu taky procházet ráda. Včera jsme zrovna s dcerou a Bobulí na takové procházce byly a bylo fajn. Dokonce se na chvilku i ukázalo sluníčko.

      Vymazat
  14. Zajímavě a krásně jsi zachytila zimu.

    OdpovědětVymazat
  15. Prima zimní fotky a díky za ukázku rozdílu mezi amarylis a hvězdníkem. I já jsem svému hvězdníku říkala amarylis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To říká asi každý, podle mne jen ten kdo opravdu má jedno i druhé to říká správně. Anebo takovej puntíčkář jako já :-D

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....