25 prosince 2020

Betlémské světlo ....



.... nebo také Světlo mír, italsky Lucce della Pace da Betlehemme

anglicky Peace Light of Betlehem, francouzsky Lumiere de Betlehéem

je plamínek rozsvěcovaný pravidelně před Vánoci v betlémské jeskyni, v níž se podle tradice narodil Ježíš Kristus a rozvážený skauty po celé Evropě i části Ameriky. Z Betléma se letecky dopraví do Vídně, odkud už dál putuje do jednotlivých zemí po železnici. Ale jak se vůbec toto světlo a proč dostalo do Evropy? 


Na přelomu 11. a 12. století okupovaly turecké kmeny část Malé Asie a Svatou zemi a znemožňovali křesťanům navštěvovat místa spojená s narozením a smrtí Ježíše Krista. Proto byly papežem Urbanem II. vyhlášené křížové cesty na osvobození těchto míst. Nejdříve křižáci osvobodili Betlém a později Jeruzalém. Z osmi křížových výprav jen jedna dorazila až do Jeruzaléma. Jeden mladý rytíř se zavázal, že pokud přežije, donese domů světlo z betlémské baziliky. Nikdo mu však nevěřil protože křížové výpravy přinášely rytířům velké ztráty na životech. Po třech letech těsně před Vánoci roku 1099 dorazili do Florencie tři otrhanci, v jejichž čele stál mladík se zapálenou svící v ruce. Všichni přísahali, že pochází z Betléma a rytíř jej nesl v dobách dobrých i zlých aby splnil svůj slib. Světlo umístili do kostela kam si od něj chodili zapalovat světlo i další obyvatelé. Ve středověku to bylo první a poslední světlo, které doputovalo z Kristova rodiště ...

Novodobá tradice rozšiřování betlémského světla vznikla v roce 1988 na popud rakouského skautského vůdce Herberta Grünwalda. Od roku 1989 pořádá ve Vídni ekumenický obřad, na kterém je skautským delegacím z celého světa předáváno betlémské světlo. K nán dorazila tato tradice poprvé 23.12. 1989 kdy betlémské světlo přivezl do Čech oddíl bratří Revilliodových který působil jako součást Českého a Slovenského exilového skautingu a zároveň jako 43. oddíl Vídeňských skautů a skautek. Světlem zapálili svíčku na hrobě A.B. Svojsíka. Od té doby skauti po českých městech šíří betlémské světlo ....

Nejsem skautka (byť moji rodiče byli, jenže mne doba kdy u nás skauting kvetl prostě míjela) a nejsem ani věřící (byť kostely miluju) a tak mi tato tradice nic moc neříkala. Včera jsme byli u dcery a ta mě upozornila, ať si vezmu nějakou lucerničku, že půjdeme na procházku a stavíme se v kostele sv. Anny pro betlémské světlo. No co, řekla jsem si, a vzala si tedy lucernu. Jsem v mnohém cynik, věci víry mne nechávají absolutně chladnou, ale když jsem chtěla skautce která mi svíčku zapalovala poděkovat, tak se mi zadrhnul hlas, že jsem nebyla sto něco říct. Byla to jen chvilička a vše se vrátilo do normálu. A tak místo tradičního vánočního svícnu nám tentokrát na stole ke štědrovečerní večeři svítilo Betlémské světlo ...



A od něj jsem si zapálila i svíčky v adventním svícnu


No asi vznikla i u nás nová tradice...



30 komentářů:

  1. Pěkná lucernička. Připomnělo mi to Karafiátovy broučky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jsme byly dvě trochu přestárlé berušky, dcera má tu samou jenže stříbrnou...

      Vymazat
  2. I snacha dostala Betlémské světlo od své spolužačky. Zažila jsem to poprvé.

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, děkuji za krásně vyprávěný příběh a moc vám přeji novou tradici.
    Užij si sváteční den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono záleží jak bude mít příští rok dcera v práci směnu, tady ve Třebové nevím jestli rozdávají a přímo u nás v kostele, tak to už vůbec nevím.

      Vymazat
  4. Milá tradice a krásné povídání. Lucerničku mám doma stejnou, jen černou a bez betlémského světla. Dodatečně přeji krásný zbytek svátků vánočních a v novém roce hodně štěstí, zdraví a pohody :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dcera má stříbrnou. Normálně jí mám buď v truhlíku nebo na schodech. Letos z)si holt zahrála hlavní roli na štědrovečerním stole. I tobě krásné dny!

      Vymazat
  5. Na Štědrý den ve dvě odpoledne u nás na náměstí hraje Městská huba koledy. Lidé se scházejí (bývá jich hodně), aby si popřáli hezké Vánoce. Je to taková fakt příjemná třičtvrtěhodinka s kalíškem medoviny či svařáku v ruce. Můžeš si odnést i betlémské světlo, které tam z lucerniček rozdávají skauti. Letos ovšem- vzhledem k současné situaci, nic z toho neproběhlo.Tak snad příští rok bude vše při starém.
    Hezký Druhý svátek vánoční !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a tohle mi letos děsně chybí. A moje tradiční adventní výlety do zahraničí. Tam si totiž, paradoxně spíš než u nás, tu atmosféru užívám. Tady ne.... a ten punčík v krásném hrnečku....

      Vymazat
  6. Přišla jsem popřát krásné a pohodové sváteční chvíle prožité hlavně ve zdraví.🎄🔔

    OdpovědětVymazat
  7. Možná předávání olympijského ohně zde našlo inspiraci. Zvyk je to pěkný, ale přiznám se, že během roku na existenci betlémského světla vždy zapomenu, a tak u nás tato tradice nemůže vzniknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opačně. Olympijské světlo je mnohem starší. Za to, že jsme ho měli může dcera ;-)

      Vymazat
  8. Vendy přeji ti krásný vánoční čas prožitý se svými milými. Mám to s betlémským světlem podobně, ale ještě jsem si ho nikdy nedonesla. Snad příští Vánoce. Věřím, že svícení betlémských světlem je krásné a mimořádné.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já ho měla poprvé, ale jen proto, že jsme byli u dcery na oběd a ona mne tam vytáhla. Chtěla jít s malou, ale ta měla rýmu, tak jí nechala s dědou doma.

      Vymazat
  9. Vendy, já letos betlémské světlo nemám, vloni jsem ho měla. Přeji ti i další dny v klidu a pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na to nebyla, nikdy jsem tuhle tradici nedodržovala, ale věděla jsem o ní. Nebýt toho, že mne tam vytáhla dcera, taky bych ho neměla.

      Vymazat
  10. Betlémské světlo jsem nikdy neměla, přeji uchování počínající tradice. Měj hezký, dnes i sluncem prozářený den, Vendy. J

    OdpovědětVymazat
  11. No vidíš, nikdy neříkej nikdy...

    OdpovědětVymazat
  12. I my jsme přijali tradici skoro před deseti lety a každý rok jsem si stejně jako ty, dojatá šla pro betlémské světlo.
    Letos jsem vynechala, dnes jsem si chtěla alespoň prohlédnout výstavu betlémů, díky dalšímu nařízení tam byla fronta jako na banány, tak jsem odešla.
    No, tak snad příští rok ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem psala několikrát, byla to ohromná náhoda, že zrovna měla dcera volno a že jsme tam jeli na oběd. Normálně to je obráceně. Jak to bude příští rok to se uvidí. Já jak vidím někde stát před obchodem byť jen jednoho člověka, otočím se a jdu. Jsem netrpělivá a stát fronty je pro mne za trest.

      Vymazat
  13. Nádherné betlémské světlo a čtení k němu.
    Měj hezké poslední dny roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidím jestli příští rok nezapomenu. Budu si muset zjistit jestli bude i ve Třebové nebo tady v Rybníku.Ono spoléhat na to, že bude mít dcera zrovna volno a že u nich budeme se nedá.

      Vymazat
  14. Moc moc pěkné. Dcera zavedla opravdu pěknou tradici a tak ti přeji, abys byla zdravá a mohla si pro světlo vždy dojít. Ono, když o tom člověk jenom mluví, není to totéž, když se pak ocitne tváří v tvář tomu aktu předání světla. A věřící by ti řekli, že ten pocit, který jsi v sobě měla, když se ti stáhlo hrdlo, byl dotek Boha samého. Také nejsem věřící, ale v kostelích cítím vždy pokoru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já mám ke kostelům velkou úctu. To zas jo ;)

      Vymazat
  15. Je to pěkná tradice.
    Tuším, že na stránkách farnosti Č.T. jsem četla, že i u vás v kostele bylo toto světlo k dostání
    Také jsem nikdy toto světlo neměla, ale je to zajímavé.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....