30 srpna 2020

Probrání z kómatu ....

 

.... číslo jedna byl výlet na Dobříš.

Nesmírně jsem se těšila na to, jak dopadla rekonstrukce francouzského parku a hlavně na to, jak vypadá Oranžerie, které se týká největší část revitalizace. Tady jsem sice byla trochu zklamaná, ale je pravdou, že namalovat fresky na budovu vysokou cca pět metrů a dlouhou třicet je pěkná fuška. Jak jsem se dozvěděla od pána, který to tam má na starost, hotovo bude koncem roku. Zatím není úplně jisté co vlastně bude v Oranžerii za expozice, původní idea bylo zámecké zahradničení a zahradní architektura, teď momentálně to je muzeum vody a muzeum Krtečka. To by ostatně šlo, protože na zámku je muzeum hraček. A pak kavárnička. No nechám se překvapit, určitě se tam vydám zas na podzim, teď v září je velmi výhodný termín svátku. A pokud ještě nebudou stromy zbarvené dle mého gusta některý říjnový víkend by to mohl napravit.

V zahradě určité změny jsou, hlavně je to vidět na všech sochách které jsou vyčištěné, stejně tak fontány, ze dvou záhonů ve středním parteru zahrady vznikly taktéž vodní plochy, staré jilmy vykácené a místo nich zasázené nové, obnovená je i buxusová výsadba kterou totálně zlikvidoval zavíječ. Suma sumárum, ty dva roky obnovy jsou hodně znát. A až bude dotažená do konce, bude to opravdu krása....




První část znovuobnovené iluzorní freskové výzdoby Oranžerie. Byla obehnaná páskou se zákazem vstupu, jenže takové zákazy pro mě prostě nejsou a tak jsem si tam šla fotit. Ovšem neunikla jsem bystrému oku kastelána. Omluvila jsem se a řekla že tuhle stavbu a její znovuzrození sleduji už nějakých pět let, tudíž mi to nedalo a musela jsem si to nafotit. Je zajímavé, jak lidé reagují na trochu větší foťák, pronesl něco v tom smyslu že podle výbavy asi někam píšu. Nevyvracela jsem mu to a díky tomu se dozvěděla spousty zajímavostí (ostatně zas tak daleko od pravdy nebyl s tím psaním)


I z toho mála je vidět, že to bude opravdu úchvatné dílo





Huťský rybník byl značně nevábně zelený


Další novinka, místo záhonu jezírko


Moje dvě oblíbené sošky, tady můžete posoudit jak je vyhezkalo čištění i jak se změnilo pozadí vykácením starých stromů







24 komentářů:

  1. Tož se tam budu muset zase vypravit.
    Líbí se mi ta fotka rybníka.
    Ale na krtečka jsem poslední dobou alergický.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě? Já taky. Jsou to bestie který mi likvidujou záhony a trávník.... prokoukla hlavně ta sochařská výzdoba, a dokonce teče voda i tam, kde netekla, ale já to tak tipovala, že kdysi tekla. I když mě by se líbilo kdyby tam teklo víno, ó, to by byla nádhera. A vychází to akorát dvě napáječky na červené, dvě na bílé a dvě na růžové :-D :-D

      Vymazat
  2. Nádhera. Také kolikrát lezu, kam nemám. Ale stačí při přichycení být trošku pokorný a ono to pak jde A člověk si pěkně popovídá. Kdybys mi to neukázala,ani bych nevěřila, že jde kamenná socha tak krásně vyčistit. Prokouklo to tam moc pěkně. Osobně se tam asi nikdy nedostanu, Ale víme, jak je to s slovíčkem nikdy... Pěkná reportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem tu pokoru použila ;-) a vyplatilo se. Pískovec se velmi rychle zašpiní, nicméně i dost dobře zas vyčistí.

      Vymazat
  3. Na Dobříši jsem nikdy nebyla, tak nemohu posoudit změny, ale věřím, že jsou k lepšímu. Vyčištěné sochy prokoukly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já už to tam mapuju několik let, takže ty změny jsou hodně viditelné, pro mě určitě.

      Vymazat
  4. Krásné fotografie. V Dobříši u zámku jsme byli naposledy ještě za minulého režimu, kdy jsme jezdili na dovolenou k Mníšku pod Brdy k tetě do Stříbrné Lhoty. Tehdy byl zámek pro veřejnost zavřený a sloužil pouze tuším, Svazu spisovatelů nebo něco takového. Nahlédnout jsme mohli přes plot do zahrad a to bylo vše. Docela bych se tam do toho kraje zase ráda podívala i když teta už roky nežije a dům, kam jsme jezdili, už také bohužel nestojí, protože přímí dědicové jen nechali spadnout. Je to škoda. Přeji Ti krásné a klidné poslední srpnové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo... byl to Domov spisovatelů. Proto taky zámek zůstal vcelku nedotčený, což byla ohromná výhoda. Navíc proto, že se s tím komouši chlubili ve světě se do něj investovalo.Stříbrná Lhota je dneska plná miliónových domů. Je to takový ten satelit které jsou kolem Prahy. Ostatně i na Mníšku je taková rezidenční čtvrt.

      Vymazat
  5. Taky se mi líbí ty fotky rybníka. Bylo moc horko a to pak řasy bují a makají.
    Vidíš, pěkně se dokážeš potěšit okem, je tam krásně.
    Ať máš vstup do práce trochu v klidu a na pohodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takhle zelený jsem ho viděla za ty roky co tam jezdím poprvé. Vždycky byl prostě rybníkový, taková ta klasická zelenohnědá rybničná nebo říční barva, jestli víš co myslím. Ale zblízka voda čistá. Teď to bylo jedovatě zelený a neprůhledný. No klidný nevím, ještě zítra jdu sama, a jak to bude dál jsem sama zvědavá, ta holčina co se mnou chodí zas chce skončit a náhrada není. No a já se chystám taky rovnou říct že sama chodit už nebudu. Za těch pár šušní si odrovnat páteř a nervy tedy fákt nechci. Ať se šéfka postará o novou sílu. Ví že tahle situace trvá už rok a půl a nic se neděje, tedy děje, ale vždycky to byly cikánky který přišly z pracáku na dva dny, aby je nevyřadili kvůli odmítnutí z evidence, protože na dávkách mají víc než kdyby tam dělaly... tak je to bohužel u nás nastavené....

      Vymazat
  6. Těším se, až bude freska hotová a ty ji zdokumentuješ a nám, čtenářům, naservíruješ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš jak se na to těším já? Od první chvíle kdy jsem tam přišla a viděla jak vypadalo původně jsem si říkala, bože taková nádhera, to by chtělo obnovit. A když jsem četla že tomu tak bude, měla jsem takovou radost, jako by to bylo moje.

      Vymazat
  7. Na Dobříši jsem byli před pár lety, park mě nadchnul už tenkrát, a jak čtu, ještě ho vylepšují.
    Je pravda, že jsem se tam poprve setkala s ožranými buxusy...
    Děkuji za aktuální fotky a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty buxusy tam byly nádherné, lemovaly záhony v krásných ornamentech. Teď už tam jsou jen v nejnižším parteru nově vysázené. Ze záhonů které původně lemovaly jsou jezírka.

      Vymazat
  8. Zámek neznám a tak děkuji za seznámení.Hlavně jsem vždy ráda,když vidím,že se něco vylepšuje.
    Krásné fotky.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan hrabě se o zámek stará přímo ukázkově. Stále se tam něco zlepšuje.

      Vymazat
  9. Anonymní31/8/20 09:42

    Dobříš... tam jsem taky nebyl :-). Ale chystám se. Nerad prudím, ale Vendy, ten font si volíš sama? Vypadá hezky, ale mě se teda o dost hůř čte. Kvůli obsahu se ale přemůžu. Martin V

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej si na příští rok, to už bude hotovo. Anebo tam vyraž na podzim kdy je park celý zlatobronzový. To je tam nejkrásněji. Anglický park jsou samé buky a duby a do toho sem tam nějaký ten jehličnan. Font jsem si vybrala sama, už mne nebavil ten normální.... ale kvůli tomu aby to bylo k přečtení volím písmo velké. Dát to největší, to by už bylo za hranou... tak to se mnou ještě vydrž. Hele víš že víc je fotek a těch pár canců jen trochu ...

      Vymazat
  10. Jestlipak ten zámek není v záplavové oblasti. Je to ale skvost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není, Huťský rybník je hluboko pod ním...

      Vymazat
  11. Vendy, Dobříší jsem několikrát projížděla, ale na zámku jsem nebyla. Díky za reportáž. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zkus napravit. Až tam někdy pojedeš, zastav se tam ....

      Vymazat
  12. Netušila jsem, že i sochy se dají čistit. Prospělo jim to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čistí se zcela normálně. Pískovec rychle přijímá veškeré nečistoty z ovzduší a tím pádem se pokrývá různými řasami, černá a tím se narušuje. Svatoštěpánský dóm ve Vídni je zahalený skoro pořád lešením, protože se čistí ten labský pískovec který je obzvlášť na to černání náchylný. A protože to je tak ohromná stavba, na jednom konci skončí a na druhém zas můžou znovu začít. ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....