18 června 2020

Někdy si prostě ...





.... člověk musí udělat radost, i když rozum mu říká, že by se měl držet zpátky a zbytečně neutrácet. Ten hlas který říká varovně " Drž se zpátky! Víš jak to s tebou vypadá, a jak to vypadalo během posledních pár měsíců! " určitě slyšel každý. Jenže pak tu je hlas opačný, který okamžitě oponuje: " Jaký by to byl život bez drobných radostí, po těch blbejch měsících to je potřeba! Peníze budou, my nebudem ..."
A věřím, že mnoho z nás dá na ten druhý a tu radost si prostě dopřejeme. Obzvlášť když to zas není až tak velká suma a navíc jsou na obzoru zcela nečekané finance. No a jakou radost si udělá člověk který fotí? Samo že něčím k foťáku! V mém případě posedlosti starými skly je to zas jeden objektiv z této kategorie. Takže moje nová hračka je PENTACON auto 1,8 f /50 mm. Jak jsem zjistila, mezi milovníky starých skel je to objektiv přímo ikonický. Přišel mi včera a od té doby nedělám nic jiného než zkouším. Zatím mi hlavně dělá problém ta velká světelnost, musím hodně zkracovat čas, protože byť má v názvu "auto" jako u všech starých skel se s ním pracuje v čistě manuálním režimu. Navíc u těhle skel se jejich vlastnosti, tedy něčím hodně zajímavý bokeh, projevuje právě na tu nejnižší clonu a pokud možno v protisvětle. To jsem zatím neměla možnost vyzkoušet, protože sluníčko nesvítilo a nesvítí, nicméně líbí se mi ostrá kresba jak při focení s mezikroužkem, tak i bez. 
A jako u většiny starých skel, než která jsou primárně určená pro danou značku aparátu, ostří max do jednoho a půl metru. Jenže já je mám stejně právě na to focení detailů a s mezikroužky. Takže dneska vám pár snímky mou novou akvizicí tohle moje nové starosklíčko představím ....



















20 komentářů:

  1. Vendy, udělala jsi dobře,že sis dopřála takovou radost.Ten stejný objektiv mám já.Jsem veliký fanda focení starým sklem.Mám ráda,když jsou fotografie jiné.A tak nemohu nic jiného než napsat,tvé fotografie jsou úžasné.Také jsem včera trochu fotila starosklíčky, mám ještě objektiv Helios,přesto jednoznačně vede Pentacon kvůli barvám.Bokeh se mi moc nedaří.Ale,jak píšeš chce to fotit v protisvětle.Měla jsem dost problém se zaostřením,možná také proto,že poslední roky nosím brýle multifokály a možná to v hledáčku zkresluje a včera jsem fotila jenom s brýlema na blízko a bylo to lepší.Moc se těším na další.Hezké odpoledne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná proto, že helda bylo první starosklíčko, mám pro něj velkou slabost. Má zajímavý bokeh i když není protisvětlo. Podání barev mi připadá u starosklíček perfektní u všech, nejen u toho penťáku. Já neumím fotit s brejlema, nějak to nemůžu vychytat i dyž by to bylo mnohem pro mne lepší, i s dioptrickou korekcí na hledáčku to mám s ostřením dost blbý. Když to tak vezmu, tak už tři nebo čtyři měsíce fotím jen staroskjlíčky, seťák zatím leží ladem....

      Vymazat
  2. blondýna18/6/20 13:40

    Čiň se, víš, že jsem ti na 2030 prorokovala výroční výstavu, ať máš z čeho vybírat !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leda jak už jsem říkala. Výroční PRVNÍ výstava....;-)

      Vymazat
  3. Tomu o čem píšeš nerozumím, ale výsledkem jsou nádherné fotografie, hlavně ty s kapkami deště jsou úžasné. Máme si dělat radost, byť jen maličkostmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já proto právě dávám i ty fotografie, aby se ti kdo nerozumí mohli aspoň podívat!

      Vymazat
  4. Vůbec nerozumím, o čem tu je řeč, to je jako kdyby si na mě mluvila čínsky s kantonským dialektem! :D Ale detaily květin jsou úžasný, to zase jo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. proto dávám i ty fotografie. Pro ty kdo si myslí že píšu čínsky ;-)

      Vymazat
  5. Moc hezké a zajímavé fotografie. Tak teď ještě to přesné protisvětlo a doufám, že se zadaří stejně, jako u těchto fotografií.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No chce to aby už svítilo sluníčko. Zatím furt jen prší a prší.....

      Vymazat
  6. Myslím, že prostřednictvím tvých fotek si tu tvou vášeň a posedlost, jak píšeš, užijeme taky.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Tenhle objektiv jsem měl kdysi na půjčené Praktice, fotil jsem s ním v Roháčích, jenže to už je tak dvacet let. Tak ať vám spolu vznikají báječné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo.... oni byli na Praktikách stejně rozšířené jako Helios na Zenitech. Uvidím jak nám to spolu půjde.

      Vymazat
  8. Vendy, proboha, už udělej výstavu fotek! Je to krása a pohlazení po duši. A člověk si musí dělat radost a tohle jsou přece dobře investované peníze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá zlatá, to není jen tak, to chce buď sponzora kterej by za mě zaplatil pronájem prostor, výrobu zvětšenin a rámy. Nebo mít v záloze tak 50000 Kč. No a já nemám ani jedno...o tom co to obnáší by ti mohl vyprávět Čerf. To už je ostřílenej vystavovatel. Navíc i občas prodá nějakou fotku. O něčem takovém si já můžu nechat akorát zdát....

      Vymazat
  9. Krásné fotky- jako z jiného kouzelného světa.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Starosklíčka s mezikroužkem opravdu dělají takové fotky, obzvlášť při té nejnižší cloně.

      Vymazat
  10. Zdá se mně, že objektiv těchto (anebo podobných) parametrů jsem si kdysi dávno koupil k foťáku Practica MTL 5, ale to se ještě fotilo na film. Kde je mu konec?
    Tehdy to ani nemělo velký význam, když vše záleželo na vyvolání.
    Ale ty s ním umíš kouzla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se ti to dobře, tenhle objektiv byl na Praktikách....ta kouzla dělá sám. Jen mu člověk musí dát příležitost. ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....