20 dubna 2020

Když se zamiluje ...







.... Smrt. Zajímavá myšlenka, že? Pokud si myslíte, že to nejde, tak se podívejte na film " Seznamte se. Joe Black "...

Téma určitého kamarádství Smrťáka se smrtelníkem je nám Čechům velmi dobře známo z filmu Dařbuján a Pandrhola. Byť se pan Lohniský zhostil role více než dobře, s ním opravdu nerad člověk odcházel. Režisér Brest ale šel jinou cestou. Smrti dal tvář krásného mladého muže s úsměvem za kterým by šel člověk světa kraj a očí modrých jak letní obloha.

Pár dní před svými šedesátými pátými narozeninami začne slýchat do té doby život si užívající mediální magnát Bill Parrish (Anthony Hopkins) divný hlas. Opakuje jeho myšlenky, jeho slova a ozývá se v tu nejméně vhodnou dobu. Jeho starší dcera Allison (Marcia Gay Harden) mu chystá obrovskou oslavu narozenin, jeho spolupracovníci ho tlačí do něčeho co on nechce a do toho začne mít velké problémy se srdcem. A hlas se ozývá dál a chce od Billa jednu jedinou odpověď, aby Bill poznal kdo je.
Mladší Billova dcera Susan (Clair Forlani), lékařka, která má velmi nudný vztah s jedním s otcových spolupracovníků potká v kavárně neznámého sympatického mladíka (Brad Pitt) s kterým se dá do řeči a po společně vypité kávě a hodinách povídání zjistí, že si oba jsou nesmírně sympatičtí. Nicméně oba se rozejdou jako cizí lidé s tím, že už se snad někdy zas potkají. Jenže co Susan netuší je to, že v zápětí po jejich rozloučení mladíka srazí auto.

Bill ve svém newyorském bytě pořádá pro rodinu večeři, když náhle zas zaslechne ten hlas který mu říká, že stojí před dveřmi a che aby ho pustil dál. Pošle tedy služebnou otevřít a ta s překvapením přijde ohlásit, že venku na něj čeká nějaký mladý muž. Bill ho nechá uvést do knihovny a jde za ním. Nikde však nikoho nevidí. Ale začne s ním rozmlouvat ten hlas. Najednou ovšem začíná Bill chápat kdo a co to je. Z hloubi knihovny se tedy vynoří Smrt. Má podobu onoho mladíka z kavárny, od kterého, jak říká si potřeboval půjčit tělo a udělá Billovi nabídku. Za to, že ho provede světem živých, ukáže mu jak to v něm chodí, a pomůže mu poznat lidi dostane odklad. Bude si moci užít svou oslavu, rozloučit se s dcerami a uspořádat svoje záležitosti a až řekne, mohou odejít. Má to však jeden háček, Smrt s ním bude neustále, bude s ním všude chodit a on ho musí všude sebou brát. Tudíž i na tuto rodinou večeři. 

Bill tedy představí překvapené rodině neznámého mladíka který působí velice nezvyklým dojmem jak svého nového a velmi důležitého spolupracovníka jako Joea Blacka. Když dorazí na večeři Susan, je velmi překvapená, že u stolu vidí onoho mladíka z rána. A od té doby se začíná rozvíjet úžasná zápletka o tom jak to vypadá, když se Smrt zamiluje .... jak to dopadne, to vám neřeknu. Kdo viděl ví, kdo ne a koho to zaujalo může si film stáhnout nebo se podívat do archivu na Nova Cinema. Film byl zařazen do žánru drama, ale podle mne spíš si zaslouží označení romantický. Ale je v něm i něco veselého a laskavého. 

Výkony Anthonyho Hopkinse i Brada Pitta jsou špičkové, však jsou oba také špičkoví herci a nejednou to dokázali, ovšem musím za sebe říct, že Brad si střihnul svou roli opravdu virtuózně. Jeho Smrt je totiž nejen k sežrání, ale zároveň v sobě nese komično i smutek, údiv i zlo, laskavost i určitou pomstychtivost. A stoický klid. Dokáže skvěle kouzlit výrazy ve tváři. Jednou je to rozpačitý mladík, podruhé velké radostné dítě, pak neskonale překvapený a uchvácený muž nebo tvrdý byznysmen. V závěru filmu vlastně zjistíte, že tentokrát není Smrt vítězem, ale poraženým. Byť si svého člověka sebou odvádí. Když totiž Bill položí Smrti otázku " Je strašně těžké tohle všechno opustit, že? " Smrt po chvíli zaváhání odpoví "Ano, je to velmi těžké " ...

SEZNAMTE SE, JOE BLACK
Meet Joe Black
USA, 1998
Režie: Martin Brest
Kamera: Emmanuel Lubezki
Scénář: Bo Goldman, Kevin Wade, Maxwell Anderson
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Anthony Hopkins, Brad Pitt, Claire Forlani, Jack Weber ...






26 komentářů:

  1. Film jsem zatím neviděla..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus mrknout buď na ten archív nebo na Ulož.to a stáhni si ho.

      Vymazat
  2. Viděla jsem to už hodně dávno a film ve mně zanechal hluboký dojem. Kolikrát jsem si na něj vzpomněla. Zkusím ho někde pohledat. Kouknu na HBO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jednou stihla zhruba půlku, a tak se mi to líbilo, že jsem číhala, kdy bude abych ho viděla celý. A od té doby už jsem ho sledovala několikrát.

      Vymazat
  3. Film jsem nikdy neviděla, ale několikrát jsem ho zaregistrovala. Díky za tip :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to romantika jak hrom, ale ne taková ta lepkavá, cukrová vata. myslím že do téhle nablblé situace film tak akorát...

      Vymazat
    2. Zkus si ho někdy pustit. Romantický, ale ne sentimentální. Výborné dialogy, krásná hudba, a zamilovanýho smrťáka fakt jen tak neuvidíš...

      Vymazat
    3. A ještě takovýho roztomilýho... 😉

      Vymazat
  4. Film jsem viděla a zaujal.Myslím,že ho dávali nedávno opět v televizi,ale už jsem nekoukala.Některé zážitky mně stačí jen jednou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V sobotu ho dávali. Je to film akorát do téhle doby. I s happyendem... Já si ho tedy nenechám nikdy ujít. 😉

      Vymazat
  5. Tenhle film mě hodně zaujal. Viděl jsem ho víc jak desetkrát a pokaždé v něm najdu něco nového.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jó, tak to před tebou smekám. Když chlap dokáže přiznat že film kterej je esencí romantiky viděl desetkrát! 👏👏👏👌

      Vymazat
    2. Já se za to nestydím, ale popravdě mě na filmovou romantiku moc neužije. Ale tenhle film já můžu.A ještě jeden - Anna a král. Tyhle dva filmy jsem viděl víckrát jak moje žena a to už je co říct !!!

      Vymazat
    3. Anna a král jsem viděla jak s Yul Brynnerem a tuším Audrey Hepburn anebo v novějším provedení s Jodie Foster a tím Číňanem s akčních filmů. Ale každý jen jednou, to mne tak nějak nenadchlo jak ten Joe.

      Vymazat
  6. Pětihvězdičkový film. Paradoxně jsem ho viděla několikrát na etapy a až mnohem později v celku...a je to film, který se mi líbí při každém vidění víc a víc.
    Na čsfd jsem viděla rozporuplné reakce, kde jedni právě Brada Pitta chválí, pro herecký projev této role, a jiní jej strhávají, že byl nemotorný a toporný a nevěrohodný. Mně se právě tou mírnou nemotorností věrohodný zdál - on byl v neznámém lidském těle, poznával neznámý lidský svět jinýma a současně svýma očima. Byl skvělý, a popsala jsi ho v závěru naprosto přesně. - Výkon Anthony Hopkinse lze hodnotit také jen kladně, mocný člověk, který se ale snaží být ve svém životě i rovný a zachovat charakter. Navíc bystrý, pohotový a rychle reagující, jejich slovní souboje byly perfektní. A vlastně, dá se říct, že postupem času zčásti i přebral opratě... Claire Forlani v jiných rolích neznám, ale působí zde velmi křehce a dojemně. I vedlejší herci v menších rolích (zbytek rodiny, kolegové v práci, i ten hajzlík podrazácký) byli taky výborní.
    Opravdu jeden z nejhezčích filmů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě ta nemotornost, údiv nad vším (burákový máslo) nebo milování se Susan, to sehrál všechno naprosto skvěle... To mne na tom filmu právě děsně bavilo.

      Vymazat
  7. Vendy, ten film znám moc dobře. Viděla jsem jej vícekrát. Teď jsem se už ani nekoukala. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to film, který se víckrát vidět dá, o tom žádná. A je to právě zásluhou obou mužských protagonistů...

      Vymazat
  8. Vendy, tenhle film jsem viděla nejmíň 10x. Miluji Anthony Hopkinse, sleduji jeho IG, ani v pokročilém věku neztrácí optimismus, šarm a eleganci. A Brad Pitt, no to je prostě Brad Pitt. Ze stejného roku je i film Tichý nepřítel, ten mám taky ráda a pak Spy Game s Robertem Redfordem, ten miluju :o)
    děkuji za připomenutí a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tichého nepřítele jsem viděla taky. Víš že Brad začal svou kariéru ve filmu Thelma a Luise? Tuším že i to Spy Game jsem viděla, ale nemůžu se upamatovat o čem to bylo. V obou filmech se sešli vždy skvělí herci, v jednom Harrison Ford a ve druhém právě Robert Redford.

      Vymazat
  9. blondýna21/4/20 06:26

    Mám ho uložený a shlédnutý mnohokrát.
    Je to dobře postavený děj, člověk se nenudí a je i občas i mile překvapený.
    Mám ráda oba pány, Brad Pitt je celoživotně můj top číslo 1 jako muž, Anthony Hopkins je bůh, je to pan herec, má úžasné výrazové prostředky.
    Kombinace těhle dvou fenoménů se fakt povedla a moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brad je sice typický hollywodský krasavec, ale dokáže zahrát cokoli. A dokáže to velmi civilně. I když vypadá tak trochu jako načuřené dítě, právě tenhle rys mu hodně pomáhá zahrát různé nuance nálad....já ho mám taky moc ráda a co se mi na něm líbí, že stárne s grácií, a je zajímavé že i když už to není ten koloušek třeba z Joea furt mu sedí ten mladistvý styl s dlouhými vlasy. Hopkins je z opačného pólu herectví, žádný krasavec, spíš ten typ hajzl ale i ty dokáže zahrát skvěle.

      Vymazat
    2. Brad Pitt je vážně skvělý herec, viděla jsem ho ve filmu 12 opic, který se mi sine nelíbil, ale on všem dokázal, že není jen nějaký hezounek.

      Vymazat
    3. Název znám, film ne, ale věřím že tam hrál skvěle...

      Vymazat
  10. Vendy, báječně napsaná recenze na parádní film. Viděla jsem ho už několikrát. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvažuju o tom, že si ho taky uložím na flešku a až budu třeba někdy,možná taky na chatě, tak abych si měla co pustit....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....