22 března 2020

Šijeme a ...






.... proto žijeme, nebo žijeme a proto šijeme? Heslo dnešních dní.
Roušky, roušky, roušky. A dohady o tom, kde už okolo nás něco je nebo není, neboť vláda zakázala dodávat pravdivé a relevantní informace. Nezjistíte už kolik nakažených je ve vašem městě nebo vesnici. Ne ono jedna paní povídala, ale pravdu. Myslím že dohady a nepravdy napáchají víc škody, než pravdivé údaje. To totiž hygienikům bylo zakázáno. Aby prý nedocházelo k napadání lidí. To vše se dalo ještě před nedávnem zjistit na něčem co se jmenuje Karta coronaviru kterou rozesílají různé pojišťovny u nichž máte  pojištění, a kde by měli být momentálně relevantní informace MZ. Ještě v pondělí se dalo zjistit jmenovitě město či nejbližší region a kolik tam je ofiko nakažených. Ve středu už to ale nešlo a zjistíte pouze počet nakažených v kraji ale s poznámkou Data nejsou zcela v souladu se skutečností a mohou se lišit ... tak proč k čertu něco takového ministerstvo vůbec spouští? Proč se nemůžeme dozvědět tak důležitou věc jakou je množství nakažených v naší blízkosti? To si myslím je pro lidi mnohem důležitější než nějaké grafy vývoje a bůhví čeho ještě které tyto informace vystřídaly. Nedívám se už na zpravodajství, neb se nechci ještě víc stresovat než se stresuju. A nemůžu ani vidět našeho premiéra kterak si klepe na ramena jak všechno dobře zvládá. Nezvládá nic a útočí na každém kroku. Navíc stojí za laboratoří na testy nemocných, a dost dobře mu to vydělává a jeho ministerskou superstar která neumí pořádně ani mluvit jak si notují že nám Čína prodala tolik a tolik materiálu. My jim zadarmo a oni nám za velké peníze? Kde je princip solidarity a humanitární pomoci? A kde je ten materiál, když stále musí ti kdo jsou v první řadě v bezprostřední blízkosti nakažených prosit lidi o roušky. Měly pro něj létat letadla leteckých společností které mají momentálně volno. Měly, ale byly jim povoleny jen dva lety a dál je vše opět v čínské režii. A je jen na jejich blahovůli jestli nám materiál milostivě dopraví nebo ne. A tak stále šijeme a utěšujeme se, že snad přežijeme. Jiní sbírají politické body. Budou se hodit, neb nikdo neví jak dlouho bude tato velká neznámá trvat a co komu přinese ....
Mě osobně je z toho na zvracení ...

25 komentářů:

  1. Marcela - Nordic Passion22/3/20 14:57

    Ono to skutecne muze byt pro ty, co se jich to tyka hodne neprijemne, lide jsou ruzni a dokážou v těchto situacích nepekne ranit. A k premierovi se snad ani vyjadřovat nebudu...M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě že není nutné a je i zbytečné udávat jména, to je opravdu blbost, ale pokud napíšu pro příklad Ústí 5 nakažených, Nová Ves 1 tak komu to ublíží, ale aspoň lidé v dané oblasti vědí na čem jsou a můžou ještě víc omezit svůj pohyb venku... rozhodně je to lepší než takové ty zvěsti A paní, víte že? ... ty ublíží mnohem víc než tohle. Ono zatajování skutečností vede k mnohem větší panice než když lidé přesně vědí na čem jsou...

      Vymazat
  2. Vendy, chápu, že tě to rozčiluje. A je toho víc. Ale měli bychom si na tohle všechno vzpomenout, až budou volby. Rozčilováním si škodíme jen sami sobě.
    Přeji pokud možno zdravý den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá zlatá! Při volbách opět rozdá pár koblih a ti kdo mu doteď zobali z tuky mu budou zobat zas a zas ho zvolí. U mne má jen jediný plusový bod, za ta opatření která udělala vláda. I když měla přijít dřív a být přísnější. Jinak ostatní se prostě nezvládá ... a sliby neurazíš.

      Vymazat
  3. Vendy, chápu tě. Taky toho šaška slovenskýho nemůžu ani vidět. Vleze všude, bere ostatním zásluhy. On v podstatě jede už politickou kampaň.
    O tom neinformovat se rozhodlo minulý týden, na Zlínsku na to nedbali a byli pěkně klepnuti přes prsty. Ale ono je to v podstatě jedno. Tím, jak testují jen ty, kteří mají horečku či další příznaky, je potvrzen stejně jen pomyslný vrchol ledovce. Podle nějakého rozboru je těch potvrzených cca 1100 a ve skutečnosti je tu sedmkrát víc nakažených.
    Důležité je zůstat v klidu, nepanikařit, používat roušku a dodržovat hygienu.
    Hezký a pohodový den A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím (ne)testováním to je kapitola sama pro sebe. Jediné plus má tahle vláda že měla koule na to, udělat ta opatření která udělala, byť by měla být ještě přísnější. Ale jinak nezvládá nic... zdravotníci stále nemají své ochranné pomůcky, lidé stále nemají možnost zakoupit si desinfekce i ty ochranné pomůcky na vyšší úrovni. Nejsou postihovaní ti, kdo porušují karantény a tam kde je oblast zavřená lidi marně čekají na testování, byť Ken z ministerstva tvrdí opak. Nemyslím že by se začaly pořádat hony na čarodějnice jak tvrdí politici pokud by lidé věděli jak na tom s okolím jsou... podle mne je nevědět mnohem horší. V tomhle případě když to ohrožuje životy tak určitě.

      Vymazat
    2. S tím netestováním je to průšvih, zejména na Litovelsku a okolí, kde je potenciálně 1000 nakažených. Tam by to měli udělat přednostně.
      A pomůcky? U nás nefunguje cca 70% polikliniky. Doktoři pouze konzultují po telefonu a posílají e-recepty. Důvod? Nevybavenost ordinací zdr. materiálem.
      Ta opatření měla přijít dříve. Ale když B vykřikoval, že oni (myšleno vláda), jsou krizový štáb a nechtěl si připustit, že tomu rozumí jako kůň kafi, tak v těch hádkách prokaučovali dva týdny. Opatření měla přijít okamžitě s prvními potvrzenými případy.
      U nás asi informovat možné nebude. Před třema dny bylo potvrzených asi 350 případů v Praze a teď už je ticho po pěšině.
      V sobotu odvezli do nemocnice dvouletého vnoučka mé kamarády. Dnes ten hnusný virus vyloučili, ale zůstává tam nadále pod kyslíkem a na kapačkách. Když mi dnes volala, že má jen broncholitidu, byla to ta nejhezčí zpráva za celý den.
      Žijeme v hodně divné době, nejistota, obavy co bude a jak to bude dlouho. Už jsme zrušili letošní italskou dovolenou.

      Vymazat
    3. Tady v lokalitě zvané Bronx, kde žijí Romové ale i bílí taky přijeli pro pětiletou holčičku s vysokými horečkami a kašlem (tedy bílou) naštěstí se to také nepotvrdilo. Navíc by v tom okamžiku asi okamžitě zavřeli jídelnu, neb jedna z kolegyň tam bydlí. Takže já, člověk který Romy nesnáší, ale dělá s nimi, jsem na jejich prosbu šila pro ně roušky.... to jsou paradoxy... no obávám se, že italskou dovolenou budeš muset zrušit i napřesrok. Jak se dala vláda slyšet, hranice zůstanou zavřené asi dva roky. Pro jistotu. No kolik zkrachuje cestovek a leteckých společností bude asi stát hodně bolet, protože ti všichni zůstanou bez práce a stát jim bude muset vyplácet podpory a hradit za ně sociálku a zdravotní...

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusela jsi ten komentář mazat, mě nevadí o čem byl, máš pravdu v tom, že spousty lidí, a hlavně těch nepřizpůsobivých to bere jako hejt, když se po nich chce aby nosili roušky. Na druhou stranu pro ně nikdo ty roušky nešije, nenosí jim je .... a proto jsem jich na prosbu jedné romské spolupracovnice z práce teď pár našila. Nikdy bych nevěřila, že bych to udělala, ale v zájmu bezpečí všech jsem se do toho dala. Co se týče důchodců, je to nejzranitelnější ale zároveň nejsvéhlavější a nejneukázněnější skupina lidí. My mladší do obchodů v čas vyhrazený pro důchodce nesmíme, ale jdi tam v jakoukoli jinou dobu, těch důchodců je tam plno. Já jsme zvyklá jezdit si do drogešky nakupovat dopoledne, vzhledem k možnosti dopravy můžu jen ve čtvrt na deset, jenže teď to nejde protože to spadá do doby kdy tam nesmím. Ale oni tam zaručeně budou i v jiný čas. Takže proč se vlastně takové opatření dělá?

      Vymazat
  5. Anonymní23/3/20 16:37

    ˇOÓÓ, já vždycky věděla, že Ty jsi můj člověk.... Všechno podepisuju, ve všem souhlasím.. A navíc tu nikdo nemá ty koule to říct/ napsat nahlas. Mě se chce zvracet, a to dnes má Bureš projev k národu, kdyby někdo náhodou nepochopil, že je Mesiáš. Zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusím ho, vytáčí mě, nicméně tenhle projev myslím v něčem přišel včas, ale měl zaznít od úplně jiného člověka. Ten taky přilezl před národ jen pro to, aby lidi pozurážel, lezl do řitě Číně. Babiš aspoň lidem poděkoval. Nicméně je pravdou že ten jeho projev byl skvělou ukázkou PR a jasný nástup volební kampaně...

      Vymazat
    2. Anonymní24/3/20 10:35

      Vendy ja mu neverim ani nos mezi ocima. Notabene pod rouskou.. to byla reakce na kritiku a strach, ze ho lifi prohlidli.. bohuzel ma asi velmi schopne PR.. ti to vzdycky zachrani. A narod znovu prokyvujr. Lenks

      Vymazat
    3. Já taky nevěřím, že tohle je přímo z jeho hlavy, má dokonalého PR manažera který mu píše všechny proslovy a hlídá mu oblibu. A tohle udělali jen proto, že si uvědomili, že mu asi notně klesá podpora. Takže hurá pošimráme případným voličům dušičky a oni se zas pokorně vrátí do lůna naší supercírkve....

      Vymazat
  6. No, já se těším do práce, protože tam mám aspoň dezinfekci... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem koukala, že máme na jídelně desinfekci, dneska si schválně dám pozor kolik chlapů jí použije před jídlem.

      Vymazat
    2. Nedělej si velký iluze! :-)

      Vymazat
    3. Nedělám, myslím že si jí ani nevšimli!

      Vymazat
  7. Vendy,pod tvůj článek bych se mohla podepsat.Pořád si říkám nerozčiluj se,ale nejde to.Plně souhlasím s tím,že bychom měli vědět,kdo je v našem okolí nakažený a nebo v karanténě.I starostové obcí řeknou,že to nevědí ani ve svých obcím.Jak se potom můžeme chránit.Potom vznikají různé dohady a ty jsou daleko horší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mne nejistota lidi vytáčí a ničí víc, než když vědí jaká je skutečnost. A tady je potřeba se hlavně chránit, chránit a chránit. Ale když nevíš jaká je opravdu skutečnost, svádí to k flákání a říkání si, tady to není....

      Vymazat
  8. Když on je MZ typicky MBA, mladej nechytrej ale arogantní.. Vlastně on má tu zdravotnickou MHA, mladej na nic... A arogantní.. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu "odborník" na správném místě...

      Vymazat
    2. On ani nemá zdravotní průpravu, je to právník. A bývalý "zpěvák" a skladatel...

      Vymazat
  9. Mimochodem, já VendyW nevim, jestli je zveřejnění ta pravá cesta - mě na základce div nešikanovali, protože jsem byla "jiná", a tak bych se bála po zveřejnění toho (následného) lynčování... Ono, Češi jsou občas dost výživní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska už se zas na netu ukázalo kde je kolik nakažených a to i místně. Ovšem nevím nakolik jsou ty údaje správné a relevantní. Pokud není uvedené jméno a přesná adresa, tak si myslím, že ani nejbližší sousedi nic nevědí. Ale určitě by to měli vědět starostové, jenže i jim to je odepřené. Vím sama z vlastní zkušenosti co dokáží dohady na základě toho že "jedna paní povídala" napáchá to mnohem víc škody. A pokud vím právo na informace je snad zakotvené v ústavě. I když s tou si tu dle vzoru té hrůzy dlící na Hradě dělá každý co chce.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....