06 prosince 2019

Zámek Sonnesntein ...




.... ukrývá pod libozvučným jménem Sluneční kámen temnou historii. Původně strážní hrad stojící 60 metrů nad městem Pirna strážil hranici mezi Českým královstvím a Míšeňským markrabstvím. Svou sňatkovou i diplomatickou politikou Pirnu získal Václav II. pro České království a k tomu patřilo až skoro do půlky 15. století. I když přešla Pirna do rukou saského kurfiřta Friedricha II. stále byla českým lénem.
V letech 1545 - 1548 byl hrad přestavován na pevnost s renesančním opevněním. Jeho pevnostní historie končí v prvním desetiletí 18. století. Pak byla pevnost přestavěná na kasárna saského vojska a sloužila i jako státní věznice.
Roku 1811 zde vzniká první Německý léčebný ústav pro tělesně a duševně choré. Jeho činnost trvala nepřetržitě i během napoleonských válek, jen s malou přestávkou, kdy se zde opevnila jednotka francouzských vojsk.
Během činnosti ústavu stále docházelo k různým stavebním úpravám až do dnešní podoby. Od roku 1928 začaly prosakovat zprávy o nehumánních způsobech zacházení s nemocnými až roku 1938 byl ústav zrušen. Jeho temnou historii dovršila II.světová válka, kdy zde bylo zplynováno 14000 postižených lidí a další tisícovka židovských obyvatel Pirny a okolí. To vše v rámci programu " EUTHANASIA" jehož cílem bylo vyvraždění všech tělesně a mentálně postižených v Německu.
V letech 2009 - 2011 proběhla další rekonstrukce a dnes v zámku sídlí okresní úřad saské Švýcarsko, rehabilitační centra a chráněné dílny. Ve sklepení je památník obětem programu "EUTHANASIA"....


Zámek je dost rozlehlý a tak nikdy není vidět celý. Jak procházíte městem, otvírají se průhledem v uličkách jeho různé části




To že byl původně pevnost připomínají tři mohutné bašty







A jeden snímek vypůjčený z netu. Zde je zámek krásně vidět celý


Tolik zámek a další zastavení budou kostely Marienkirche a sv. Heinrich ...

9 komentářů:

  1. Na první pohled krásný zámek. Je hrozné, co se za jeho zdmi odehrávalo. R.

    OdpovědětVymazat
  2. On je to podobné jako Pražský hrad vlastně jakýsi "htadozamek".. Škoda, že ho zasáhla tak temná minulost vlastně téměř v naší současnosti..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Pražský hrad byl od začátku knížecí sídlo, takže klasická pevnost nebyl nikdy, určitý luxus si nesl vždy. Opevnění měl, ale ne tak mohutné.

      Vymazat
  3. Projekt Euthanasia mi nahnal husí kůži :(.

    OdpovědětVymazat
  4. Zámek vypadá monumentálně i z hladiny řeky. Kdo by to řekl,že takové krásné místo má tak pohnutou historii !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že takových míst je všude dost...

      Vymazat
  5. Ta prosincová absence listů na stromech alespoň více poodhalí zámek, který je jindy v některých pohledech asi ztrochu neviditelný.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....