02 prosince 2019

První advent ...





.... letošního roku je za námi, a musím říct, že jsem si ho užila vrchovatě. Patřil totiž prvnímu z letošních dvou adventních výletů za hranice. Jela jsem na dvoje adventní trhy, jedny do městečka kousek za hranicemi, do Pirny a pak ještě o hop a skok dál, na pevnost Königstein. A jako jahůdka na dortu nás po všem tom chození, papání a bumbání čekal relax v termálních lázních Toscana Therme v Bad Schandau. To jsem si totiž slíbila při první návštěvě v tomhle městečku. Že pokud se sem ještě někdy podívám, tentokrát vyměním procházku za lenošení a ráchání. A to jsem si také splnila. Pirna je malé město se starobylou radnicí, malým náměstím a zámkem se smutnou novodobou histrorií. Ale mou cestou sem, se tak uzavřel kruh návštěv těchto trhů členy naší rodiny. Oni sem totiž jezdili moji rodiče na adventní víkendy, na něž pořádalo zájezdy jejich "domovské" ČKD. Adventní trhy na pevnosti Königstein mají v názvu romantické a pohádkové. To první snad ani v bývalé vojenské pevnosti nejde, ale to druhé bylo splněno stoprocentně. Pro děti tu je opravdu pohádkový doprovodný program, najdou tu i různá zvířátka, mohou plnit různé úkoly. A pohádkově musí pevnost po setmění zářit z její více jak dvousetmetrové výšky do okolí. To jsem bohužel nemohla posoudit, protože jsme zde byli celou dobu za světla. Možná by stálo za to, kdyby cestovka popřehodila program tak, že na pevnost by člověk dojel už za stmívání aby si užil krásu nasvícených budov a všech ochránovských hvězd kterými je pevnost a její les vyzdobený. Ovšem co se nemůže upřít žádnému z trhů je, že opravdu zde najdete věci které se váží k vánocům. Tedy vánoční ozdoby ze dřeva, ze skla, háčkované, paličkované a dokonce i kované. Stánků se svařákem, punčem, dobrůtkami nepočítaně, místa k posezení též. A jako bonus občas narazíte i na české trhovce. Jako třeba já u stánku s punčem 😄. A lázně Toscana? Super! kde se vám poštěstí válet se v teplé vodě a přitom koukat na nasvícené město? případně si vyplout do venkovního bazénu a topit se v páře, nebo se nechat hýčkat slanou vodou, relaxační hudbou, jak nad tak i pod hladinou v bazénu zvaném Tekutý zvuk? Nebo si dopřát čtyři druhy sauny? To jediné jsem nezkoušela, neb sauny jsou smíšené a ačkoliv jsem hodně velký exhibicionista, tak se svlékat před cizejma chlapama opravdu nemusím. Ale jinak jsem vyzkoušela všechno co tyto lázně nabízejí. Jo, a chci domů ten slanej teploučkej bazén co mění barvy a hraje! 
Samozřejmě jsem fotila a fotila a fotila a doplnila si archív a fotit budu ještě za čtrnáct dní v Hallstattu, Bad Ischlu a Sankt Wolfgangu na tentokrát rakouských adventních trzích ....










19 komentářů:

  1. Přiznávám, že nejsem úplně adventně-tržní typ. O víkendu dokonce byly docela velké adventní trhy přímo tady v Dobřichovicích a já před nimi zbaběle prchnul do Prahy :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jen chodím a pokukuju a načuhuju. V té Pirně jsme byli před jedenáctou kdy ty trhy začínají takže tam nikdo nebyl, jen pár lidí a tak to bylo fajn. Dalo se procházet i centrem bez toho, že by všude byly davy. Na tom Königsteinu už to bylo jiný, tam bylo lidí hafo, a nejen na těch trzích ale tentokrát po celý pevnosti. Tam jsme měli času až moc, takže jsem si poprolejzala všechno co se dalo. No prchnout z relativně klidných Dobřichovic do předvánočního blázince Prahy mi připadá kontraproduktivní, nicméně na zkoušení street focení to je zas přímo ráj....

      Vymazat
  2. "Tekutý zvuk!" zaradoval se Cyberštamgast.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je tomu tak. Akorát já nesnáším vodu v uších, takže jsem si to podvodní poslouchání odpustila. Ale byly tam takové hlavičky, které měly sebou koupací čepice, takže si to mohly užívat. Ale vyzkoušela jsem to a je to hodně zajímavé.

      Vymazat
    2. Nicméně zvuku nalévaného piva do půlitru by se Cyberštamgast bohužel nedočkal!

      Vymazat
  3. Jak vidím, tak stále nezahálíš a s tím cestováním to myslím vyčerpávajícím způsobem. Já už jsem to v zimních měsících vzdala. A pak by mně bylo také líto, že si nic na těchto krásných trzích nemůžu koupit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já letos nejela během oku nikam. Ty jednodenní co jsou v nabídce už mám obježděné, zbývající jsou delfíni a Legoland, to mne nezajímá, leda bych se courala sama po městech, takže tyhle dva adventní jsou letos první zahraniční výlety. A co se týká nakupování, jedinou věc kterou bych si chtěla koupit je ta ochránovská hvězda a ty jsou tak drahý (pro nás) že se vždycky jen kochám. Jinak si dávám akorát svařáček, punčík a klobásky či jiný mňamky. Já moc nejsem na ty vánoční serepetičky, doma jich už mám až až. A stejně jsou někde po krabicích. Ale ráda poznávám nová města a hlavně jsou to pro mne žně na focení.

      Vymazat
  4. Pěkné, hlavně pohled na starobylou ulici a mnohacípou hvězdu do všch stran...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není ulice, to je nádvoří kláštera ze 13. století. Patří k němu kostel sv.Heinricha (Jindřicha) a ochranovská hvězda? Ta patří neodmyslitelně ke všem protestantským zemím v Německu a nejen tam. A Sasko je většinou protestantské. Přinesli jí s sebou Moravští bratři při odchodu z Čech po Bílé Hoře. Jelikož se věnovali misijní práci, dneska se dá v čase vánoc najít třeba v Indii, Austrálii, Americe .... všude tam kde jsou evangelické komunity.

      Vymazat
  5. Ta hvězdice mě zaujala, jako by plula vzduchem.

    OdpovědětVymazat
  6. Zase jsem si užila fotografie z města. Líbí se mi kamenný dům. Jednou bych se ráda podívala někam do zahraničí a adventní trhy, ale aby tam nebylo moc lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím množstvím lidí to je těžké. Buď tam musíš být dopoledne, kdy tam opravdu není moc lidí ale zas nevidíš a neužiješ si tu krásu nasvětlených měst a trhů, která k tomu hlavně patří nebo tam jseš navečer a to už tam je hafo lidí.

      Vymazat
  7. Ta věž je nádherná. Nedávno (23.11.) jsem byl v Drážďanech a tam jsem také viděl tu hvězdu. A dva na to vykradli jedno muzeum. I takoví jsou někteří předvánoční návštěvníci :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tu hvězdu opravdu najdeš po celém Sasku. Já byla v Drážďanech na jaře, a měla jsem jako jeden z cílů i právě advent tam. Nakonec jsem zvolila ten Königstein páč zvítězila možnost ráchání v termálech, kterou jsem si tam slíbila pokud tam ještě někdy pojedu. Ten poklad mne strašně mrzí, protože to jsou nádherné věci a je nebezpečí že je opravdu rozeberou na jednotlivé kameny a zlato roztaví aby to mohli prodat. Lepší varianta by byla, že by to skončilo v soukromé sbírce. Sice by to nikdo neviděl, ale zůstalo by to tak jak to je...

      Vymazat
  8. Pirnu i Königstein jsem viděl pouze z paluby lodi,když jsem před pěti lety plul do Drážďan. Oboje bych rád navštívil podrobněji,ale určitě ne v období svátků,protože mám fóbii z davu lidí !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím, že jsme tam byli brzy dopoledne a trhy se teprve probouzely k životu, lidí tam moc nebylo nebo byli roztroušený po městě. Na tom Königsteinu už to bylo mnohem horší. Ale i tak se dalo docela zvládnout. Ale na focení už to bylo naprd...

      Vymazat
  9. Podle fotek to ani na trhy nevypadá. Možná tedy zatím. udělala jsi dobře, že jsi se jela uvolnit. Už jsi to určitě potřebovala. Já jsem v poslední době pečovala o marody až jsem nakonec omarodila sama, ale tak nějak to přecházím, chvíli peču, chvíli, ležím.....a čtu nebo čučím na telku. Sedět u počítače mne jaksi v poslední době nebavilo. Už podle toho manžel prohlásil, že se mnou něco je. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala, teprve se otvíralo když jsme přijeli a navíc nebylo vidět nasvícení. Večer by to bylo mnohem vánočnější!

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....