17 října 2019

Stejně jako ...





.... Blondí i já propadla kouzlu ozdobných trav. Začalo to klasickým Miscanthusem, který jsem dostala od maminky, pruhovaným který jsem dostala od sousedky, a pak už jsem si jen objednávala a objednávala. S některými jsem se rozloučila záhy, jiné mi dělají po zahradě parádu už spoustu let. Miscanthusy jsou přeborníky v rozrůstání, patří mezi trávy odnožující a pokud jim nedáte opravdu pevnou hranici za chvíli je máte všude. Nicméně takový Miscanthus gigantea se svou výškou do tří metrů je nádherným solitérem, který k sobě přitahuje okamžitě pohledy. Letos zas má kvetoucí rok Miscanthus chinensis " Zebrina " a tak jsem si počkala na zlatou hodinku a jala se její květenství fotit. Druhou trávou která mi dělala modelku je Calamagrostis brachytrica, česky Třtina chloupkatá. Tu jsem si nejdřív objednala, ale přišlo mi něco jiného, pak mi jí dala kus sousedka, jenže mi přes zimu v květináči vymrzla, a nakonec se ke mě dostala oklikou od dcery, která si koupila jednu trávu a rostly jí dvě. Každá jiná. Jenže zas jí neměla kam dát a tak jsem se jí konečně dočkala. Její jemná květenství vynikají hlavně proti slunci a tak jsem si na něj počkala ....











18 komentářů:

  1. Krásné fotky, však říkám, že umíš s foťákem kouzlit.:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty první trávy má i sousedka a také je ráda fotím proti sluníčku. Ale jsou moc vysoké a vždycky se mi zvalí na můj záhon, protože je má hned na hraně pozemmků. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jinej druh Miscanthusu, tahle pruhovaná dělá rovná pevná stébla která se nerozvalují.

      Vymazat
  3. Vendy, krásné. Já jsem trávy, už nevím jaké, zkoušela jen jednou a nezadařilo se. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, a přitom jsou to nejtrvanlivější rostliny na zahradě. Když už jsem se s nimi rozloučila, tak jen jedna nebo dvě mi zašly, zbytek jsem dala buď dceři nebo sousedkám, anebo si je vzala na chatu. Jediný případ kde se mi opravdu nezadařilo byla Cortaderie, čili pampová tráva. Ta je strašně choulostivá na vlhko přes zimu a tak se nehodí všude. Rozhodně ne do našich Opičích hor. A složitě jí balit, nebo nad ní dělat nějaké konstrukce tak na to mě neužije. To si raději udělám radost trávou, která mi tady zaručeně poroste a bude mi dělat radost bez toho, abych se bála jestli příští rok zas vyrazí....

      Vymazat
  4. Vendy, krásné fotky. Trávu jsem ještě nefotila, podobnou mám před plotem, ale teprve nakvétá, tak uvidím, jestli budu mít příležitost ji nafotit, se sluníčkem. :o)
    Měj fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlíp fotit buď po ránu po východu slunce nebo před západem. To máš krásné světlo a to travám sluší.Jinak ono se řekne tráva. A co nadělá parády!

      Vymazat
  5. Jsem doslova POSRANÁ !!!!
    NEJKRÁSNĚJŠÍ FOTKY, KTERÉ JSI VYTVOŘILA !

    Holka zlatá, až se za pár dní uvidíme, povím ti, jak já jsem letos dopadla.
    Všechny moje traviny narostly do gigantických rozměrů, arundo má kolem pěti metrů, je to neuvěřitelný skvost. Zebrina mi trojnásobila objem, vlezla mi bez pardonu do altánu.
    A jak se mi to povedlo ? Zalévala jsem hovny z jezírka a příští rok nesmím. Všechny traviny se totálně zbláznily, na jaře je budeme muset všechny obrýt a dostanou do metru hloubky půdy mantinely.... a přestanu zalévat trusem. Nikdo mi nevěří, že to neženu chemicky, copak jsem debil? Nepotřebuju chemii, ani si dokazovat mistrovství, když se tomu daří.
    Traviny jsou v mém srdci absolutní top, nelitovala jsem za jednu rostlinu dát 40 euro, ovšem co vykvetlo, hotová nirvána. Někdo fetuje, jiný chlastá, já pěstuju traviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Připrav si fotky, na tu arundo jsem zvědavá. No já bych mohla zalejvat tak max výluhem z psích hovínek :-D. Já zas kvůli místu nemůžu moc dovolovat růst, to až na chatě, tam budu hnojit o sto šest. Další co bych chtěla je kavyl. Jak sem, tak i na tu chatu, tam je to na suchém slunečném místě, tak by se mu tam mohlo dařit.

      Vymazat
  6. Kavylů mám několik, roste to a hlavně se to semení, takže mám ze dvou asi dalších pět nových.

    OdpovědětVymazat
  7. Jak je fotíš v detailu, vypadají mohutně jako keře. Ani si je v reálu neumím představit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jer poravdou, že ten Miscanthus má kolem metru šedesáti, ale Calamagrostis má jen půl metru na výšku

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....