05 července 2019

Chocholatice ...




.... nebo také ananasový květ, je zvláštní cibulovina. Zvláštní svým vzhledem, protože zdálky opravdu vypadá, že vám na záhoně roste ananas. Dlouho jsem se po ní pídila, ale jak se říká kdo si počká, ten se dočká. A já se dočkala v Drážďanech, kde jsem zakoupila tři velké cibule a tak patří s Ismene letos mezi další novinky na mojí zahradě. Chocholatice, stejně jako Ismene se může zasadit do přenosných nádob anebo přímo do záhonu, ale nesmí se zapomenout vyndat ze země, v našich podmínkách (zatím) není zimuvzdorná, i když zimy které u nás v posledních letech vládnou si myslím v nejteplejších místech republiky mohla dát. Nicméně, raději vyndavat! 
Já jí do záhonu pro oživení zasadila, a příští rok se chystám k ní přidat i tu Ismene. A zřejmě bych si pořídila i jinou barevnost než mám. Ať to je pořádně v záhonu barevné ....


Obzvláště když chocholatice začíná rozkvétat, je její podobnost s ananasem hodně velká






Tato odrůda má jen světlezelené zbarvení květů s purpurovým lemem, ale ještě jsou odrůdy s květy žlutými, čistě bílými, tmavě fialovými nebo růžovými. Ty mají květenství o dost delší ...

12 komentářů:

  1. Zajímavá květina. Tak ať se jí dobře daří, v tvé péči. Mně snad hyne všechno, na co sáhnu, dnes jsem vynesla na dvůr kaktusy, aby oschly, protože jsem je očividně přelila. Jestli se z toho zvetí, uvidím, spíš počítám, že je vyhodím.
    Určitě dej fotečku, až tvoje vlastní vykvetou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě letos kaktusy moc nekvetou, jen jeden malej, ten má teď nasazeno a pak fylokaktus, ten ale se taky vzpamatovává , půlka mi ho uhnila. Spíš jsem zvědavá, kdy se mi začnou ty chocholatice rozrůstat, Ismene už teď má hromadu dceřinných cibulí, tak jsem zvědavá i na tu chocholatici. Ty barevné si budu objednávat asi až příští rok.

      Vymazat
  2. Ta je krásná a opravdu připomíná ananas. Měj klidný den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teď se najím, a jdu dospávat ty dvě noci kdy jsem buď nespala vůbec, nebo jen tak na jedno oko. Než dorazí syn s mužem. Tedy jestli nepojedou až zítra.

      Vymazat
  3. Velice zvláštní rostlina, připomněla mi díl Macha a Šebestové, jak se dostali se sluchátkem na cizí planetu, něco podobného tam, tuším, taky rostlo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když už cizokrajné, tak to byly mnohem zajímavější v Létajícím Čestmírovi :-D

      Vymazat
  4. Krásná a zajímavá rostlina. Zatím jsem se s ní nesetkala. Já jsem jednou dostala od jedné studentky malou rostlinku banánovníku, nechala jsem ji na školní chodbě a za několik let /nevím kolik/ tam dokonce uzrály i malé banány. A s ananasem jsem udělala ten pokus, že jsem odřezala horní část, dala do vody a ono to zapustilo kořínky a po přesazení do půdy to nějaký čas rostlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ananas jsem zkoušela několikrát, ale vždycky mi to shnilo. Banánovník jsem nezkoušela vůbec!

      Vymazat
  5. Anonymní6/7/19 12:49

    Tedy to je krasavice rostlina!
    obdiv! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je hodně zajímavá, to v každém případě.... ;-)

      Vymazat
  6. Vendy, to je nádhera. jen škoda, že já nemám pořádně, kde "vyndavací" kytičky přezimovat. Sice jiřinám se ve sklepě ně chatě daří, přečkají v pohodě, ale třeba kana mi zašla a s oleandrem to tké není žádná sláva. Chocholatice je překrásná a jak vidím, jestli se nepletu za ní je rozrazil? Poslala jsi mi ho kdysi, ale nějak nepřežil. Možná chtěl jiné stanoviště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, je to rozrazil. mě se tenhle modrý vysemeňuje všude možně. Je zajímavé že žádné jiné barvy ne, jen ten modrý.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....