11 května 2019

Nejdříve jsem si .....





.... myslela, že sem budu dávat ještě nějaký čas květinové fotky, ale pak jsem si to rozmyslela a budu střídat nafocené jarní květy s fotkami z mého prvomájového výletu do Polska. I když... ten se vlastně v první části také spojil s květinami. 
Na prvního máje jsem se totiž jela podívat na zámek Ksiaz (čte se Kšónč) kde je pravidelně rok co rok Festival květů. V komnatách zámku jsou krásná květinová aranžmá, probíhají zde různé ukázky floristického umění, naučíte se jak upravit bonsaj, ale jsou tu i různé akce pro děti. Ani jedno jsme tedy neviděli, ono by v těch neskutečných davech zpovykaných polských obyvatel ani nebyla šance si to v klidu vychutnat. Za mne musím říct, že tahle část výletu mne neskutečně zklamala. Mnohokrát jsem se zmiňovala, že mám ráda ruch a šrumec měst, davy lidí mi nějak moc nevadí, ale tohle bylo vážně už přes čáru. Zámek je sice nádherný, ale na nápor tisíců lidí (za tři dny kdy festival trvá je zde návštěvnost zhruba 100000 návštěvníků) je prostě v tomto případě malý. Tedy jeho komnaty. Projdete sice tři patra, ale místností kde jsou nějaká aranžmá je docela málo. Pro focení jsou strašně špatné podmínky, dost tmavé místnosti a všude ostřížím zrakem hlídající hlídači kteří když vás vidí s foťákem hned vás upozorňují že nesmíte fotit s bleskem, (což se paradoxně netýká mobilistů což je druhá katastrofa) mnohá aranžmá byla proti oknům v protisvětle. Chování návštěvníků je kapitola sama pro sebe, zatím mi vždy připadali čeští turisté ti bezohlední, kteří do vás při focení strkají, lezou do záběru, či jinak znepříjemňují vašeho koníčka, ale to co dokáží polští turisté, to je něco. Ti ještě k tomu všemu výše jmenovanému přidávají i nepříjemný slovní doprovod. Tudíž z prohlídky jsem vylezla ven okopaná, ošťouchaná a zpocená až... (to radši ani nebudu psát kde) a přistihla jsem se, že si celou dobu říkám slova klasika "Zlatý prciny"  a že to co nabízí každý rok litomyšlský zámek je nesrovnatelně klidnější, je zde vidět mnohem víc květinových aranžmá a hlavně tu nejsou tak šílený davy. Nepochopím, že tohle někdo může dobrovolně absolvovat vícekrát za sebou. Jako moje sousedky... Jenže ty jak znám to spíš dělají kvůli tomu aby si zde nakoupily za levno kytky. Tedy ty jsem si koupila i já, ale vědět jaké martýrium tomu bude předcházet uvnitř, zůstala bych venku a procházela se krásným zámeckým parkem a zašla si do místního hřebčína. Na ten mi bohužel čas nezbyl. A zámek doporučuji navštívit mimo tuto akci, on totiž za to opravdu stojí ....


Tentokrát zde budu mít i výjímečně fotky někoho jiného, jedna ze spolucestujících mi poslala svoje fotky a já posílala jí svoje. Všimla jsem si, že je stejně postižená jak já, byly jsme jediné dvě, které fotily i za jízdy a proto jsem se s ní dala do řeči. Nejen že jsem zjistila, že je z Chrudimi, a zná místa mého dětství na bývalé chalupě, a dokonce jsme se shodly, že známe i jednoho člověka z té maličké vesničky která není skoro ani na mapě. Navíc i co se týče kultury máme hodně podobný vkus a tak jsme si velmi dobře při zpáteční cestě popovídaly. Takže její fotky doplní i některé moje kapitoly. 

15 komentářů:

  1. Přiznám se, že davy lidí moc nemusím. Zažili jsme to nedávno na Veselém kopci, i když proti tomu, co jsi zažila v Polsku, to nic nebylo. Těším se na fotografie, zámek vypadá honosně. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veselej kopec je proti tomuhle odlehlý prázdný místo. Obdobná věc mne znechutila v kláštěře v Melku. Tam se navíc ani nesmělo fotit. Tam bylo tolik lidí že tě ten dav vcucnul a pustil až mimo klášter.

      Vymazat
  2. Vendy, hezký zámek. Jsem zvědavá na další fotky. Davy moc nemusím, ale někde to bez nich nejde. Tady bych se asi zbláznila.
    Přeji prima sobotu. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já snesu hodně, třeba Václavák ve tři odpoledne, ale tohle už hraničilo s davovým šílenstvím. Fronta na lístky 300 m, dvojřadem a vevnitř tě dav vcucnul a vyplivnul až venku na východu k terasám....takže to je i na mě už moc.

      Vymazat
  3. Takové masy lidí mě děsí, to by asi nebylo nic pro mě.
    V Chrudimi jsem měla tu nejlepší zmrzlinu, jakou jsem kdy jedla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I na mě to bylo vážně moc, a to je co říct. Já zas milovala točenou zmrzlinu na pardubickém vlakovém nádraží. Dokonce když jsme z chalupy jeli do Pardubek nakupovat, nikdy jsme neopomněli vzít sebou tu zmrzlinovou termosku. To bylo smetanové nebe....

      Vymazat
  4. Ten zámek je monumentální a já moc děkuji za tip na výlet. Třeba to někdy vyjde a my vyrazíme. Ovšem obávám se, že těch turistů bude také "něúrekom". Ono se stačí podívat, co dělají Poláci v Adršpachu. Největší kumulaci turistů jsem zažila v Římě, když nejezdilo metro. Dostat se tehdy do městských autobusů bylo bojem o holý život. Stejně tak návštěva Sixtinské kaple se rovnala větě: "Stojím na jedné noze, ale ne na vlastní."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On byl ještě navíc problém v tom, že byl první máj, tedy svátek a první den festivalu. Ovšem hodně mne překvapilo, že když to byl teprve druhý den, spousty květin v aranžmá bylo uvadlých. Ale normálně bez téhle akce si myslím že to je o dost klidnější. Anebo ve všední den. Je to kousek za hranicemi, do 30 km. Jeli jsme přes Broumov a tak jsem na tebe vzpomínala.

      Vymazat
  5. Zámek Krásný, ale ty davy ti teda nezávidím. To je fakt o nervy. Škoda, že sis to nemohla vychutnat podle svého gusta. Proti světlu se špatně fotí, ale zase ty kytičky asi to světlo chtěli. My jsme byli 4. května na prohlídce v Lednici a při focení mobilem to mnohým také blýskalo. Průvodkyně je upozorňovala, že se to nesmí a oni říkali že to neumí vypnout. Těším se na tvé fotky i tvé spolucestující.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono šlo spíš o dispozici těch pokojů, že ty aranžmá byly proti oknům, jinde byly okna za zády a to bylo paráda. Na mobilu se ten blesk opravdu špatně vypíná a kdoví jestli vůbec to jde. Spíš mi vadí to, že si dáváš pozor na kompo, snažíš se vyeliminovat co nejvíc lidí, zaostříš, zmáčkneš spoušt ... a v tom okamžiku ti narve bezohledně nějaký mobilista ruku s mobilem před objektiv. A v tom okamžiku kdy chceš znovu fotit se zas nahrnou před tebe davy dalších tůristů a tak to jde třeba třikrát za sebou. Tak se mi pak div, že jsem byla vážně zhnusená.

      Vymazat
  6. Můj mobil nezná pravopis. Samozřejmě, že to má být... kytičky chtěly....

    OdpovědětVymazat
  7. Z úvodní fotky vypadá zámek nádherně! Už se těším na další záběry!!!
    Z těch lidí bych se zbláznil,protože já davy vyloženě nesnáším. Raději se některým památkám vyhýbám,než bych se u nich měl nervovat s bezohlednými lidmi. Zdárným příkladem je Bezděz,kde jsem byl jednou a od té doby se této krásné památce vyhýbám i když už jsem byl poblíž hodněkrát. Mám odtud vyloženě trauma!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to majestátní stavba a je to vlastně 2 v 1. Zámek a hrad dohromady. A má určitý, vlastně dost těsný vztah i k našim přemyslovským dějinám. Na Bezdězu jsem nebyla. Já si naopak beru ponaučení čemu se vyhnout a když si řeknu že tam příště pojedu, ale zařídím se po svém, tak si to pak taky po svém prohlídnu. Sem bych si klidně ještě jednou zajela, ale nešla bych do zámku, šla bych si prohlédnout okolí které je krásné, hřebčín, hrobku Hofbergů, a i ty kytky si v klidu nakoupila ;-)

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Je krásný, jen to nechce navštívit v době téhle akce a ne prvního května. To je pak veškerý krásný dojem pryč.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....