16 května 2019

Modrá je dobrá ....




.... už je to tak. Moc jsem jí v minulých letech na zahradě neměla, ale pomalu mi utěšeně přibývá. Rozrůstají se nízké modré kosatečky, z původních čtyř cibulí ladoníků od Libby je nejmíň trojnásobek, to samé hyacintovce s jejich až nebeskou modří. Ty teprve rozkvétají teď, takže se ukáží zas někdy příště. Vloni zakoupené ladoňky, které jsem ale považovala za šedým hadem vyhrabané a zničené, se nakonec ukázaly v plné modré kráse. A plevel zvaný modřenec? toho je všude a já s ním bojuju a už bez milosti vyhazuju. Ale zničehož nic, se mi na záhonu objevily i dvoubarevné kousky. Světle modré přecházející do tmavě modré.
Ty si budu muset sesadit dokupy, a vyhradit jim místo. A samozřejmě že nesmí chybět modř hyacintů ....


Podléšky v lese ...



... a u chaty



Fialka psí. Ne, nedělám si srandu, to je opravdu oficiální název.
Proč to nevím. Jo, a nevoní




 Vážně jsem myslela, že o tyhle krasavice jsem díky hadovi přišla, naštěstí vyhrabal vedlejší barevné okrasné česneky. Což mne samozřejmě taky štve



To je ta záhada která se mi objevila na záhoně. Světle modrý modřenec. A není to místem, že by zde na něj působilo něco v půdě. Našla jsem ho i na jiných místech s úplně jinou půdou


Tady můžete krásně porovnat rozdíl barev



Letos mi rozkvetly tihle nízcí krasavečci snad na všech místech kde je mám zasazené. Nicméně tenhle trs mi dělá ohromnou radost...


Mám sepsané nějaké další trvalky, které bych si chtěla dokoupit a
dosázet jimi záhony. Ale spíš nízkými, polštářovitými a i mezi nimi mám vybrané ty s modrými květy.
Dnešní modrý článek je opět opožděně gratulační kytičkou. Jako vždy jsem i letos zapomněla, že 11.5. uběhlo už devět let od mého vstupu do blogového světa. Jen tedy letos slavím na jiné platformě. Takže vlastně můj blog může mít dvoje narozeniny. Na jedné straně už je to ostřílený třeťák, ale na druhé je to osmiměsíční miminko, které se teprve rozkoukává a začíná vnímat nový  blogový svět kolem sebe, a ten ho na oplátku začíná objevovat ....


19 komentářů:

  1. Souhlasím, modrá je dobrá a Tobě na zahradě kvete snad ve všech odstínech. Poslední fotografie mi připomněla kosatce, které měli na zahradě manželovi rodiče. Měly drobné a krásně voňavé květy. Zahrady pak zrušili a od té doby jsem tyhle kosatce už nikde neviděla. Podle Googlu by to měl být kosatec trávovitý/trávolistý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla kosatce i klasické, velkokvěté, jenže se jim moc nedařilo. Uhnívala poupata, listy usychaly od vršků, prostě bída. Tak letěly. Je zajímavé, že tyhle nízké bují a nic. To samé kosatce japonské a sibiřské. Těm se daří taky nadmíru dobře... ale jak se koukám po sousedech, tak taky už mají jen minimum z toho, kolik mívali kosatců.

      Vymazat
  2. Psí fialky nevoní a také nejsou tak sytě fialové. Jsou hodně světlejší. ladoňky i ostatní modré kvšětinyk jsou krásné. Ty kosatce už ti kvetou nyní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty už dokvétají. Jsou velmi brzcí v kvetení

      Vymazat
  3. Vendy, modrá je dobrá a fotky jsou víc než dobré. Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Vskutku povedené snímečky.

    OdpovědětVymazat
  5. blondýna17/5/19 05:43

    Chci se v neděli zastavit na výstavě skalniček, též toužím po něčem malé, decentním.
    Ty kosatečky jsem si tam koupila žluté a jsou nádherné.
    Tvé fotky jsou pohlazením a přeji ti, aby tvá blogová léta utíkala, abys byla šťastná a spokojená, tam kde jsi, nu a já jsem ráda, že jsem s tebou toho součástí. Vše nejlepší !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, kdybych nemusela včera a v pondělí hlídat, jela jsem do Prahy už ve středu a mohly jsme tam zajít spolu. Takhle tvrdnu doma. Co ta dřípatka co sis kupovala v Drážďanech, prospívá? Mě z těch všech kytek co jsme tam nalovily shnila jen jedna hlíza begónie. No a ten " Mamut" je tedy opravdu zatím mamutích rozměrů už teď... já doufám, že mne to bude těšit i dál, protože i kdybych měla znát jen tebe a Pajsku, tak to stálo za to!

      Vymazat
    2. blondýna18/5/19 11:11

      Já jsem si kupovala jenom begonie, dřípatku ne.
      Begonie díky tomu, že je mám na balkoně a zaskleném, tak mají teplo, jsou skutečně obrovské, listy až 30cm a hlavně ty převislé mne překvapily, jsou velké.
      Neshnilo mi nic, na začátku jsem jen rosila jemně povrch, zalévat jsem začala hodně pozdě, až byla jistota prosperity.

      Vymazat
    3. Tam na té chodbě sis nebrala tu dřípatku? Takové ty jakoby rozstříhané modré zvonky? Ale něco sis tam kupovala, ještě jsme čekaly na to až se ta prodejkyně vykecá s tou kamarádkou. Já si tam brala ty botanický voňavý tulipánky. No ty ostatní převislé z těch Drážďan jsou taky velké. Dneska jsem dávala do země z květináče ty chocholatice. A dokvétají ty hvězdníky, holka, tak ty byly úžasný. Ten plnej měl květy o průměru 21 cm a ten tmavý jen o něco menší a oba měli po dvou květních stvolech.

      Vymazat
  6. K výročí blogu gratuluji. Souhlasím, že modrá je dobrá :-). Víc než dobrá.
    Prima fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. To je koncert ve fialové :).

    OdpovědětVymazat
  8. Ve fialové? Teď nevím jak to myslíš. nebo máme každý jiné vnímání barvy.Je pravda, že možná ty kosatečky by se daly považovat za modrofialové

    OdpovědětVymazat
  9. Modrou mám moc ráda, polovičák říká, že mi sluší :).
    Gratuluji k narozeninám a přeji mnoho dalších krásných blogových let! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Modrá je pro modrooké blondýny skvělá volba .... hm, tak sakra proč jí teda nemám v šatníku?

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....