25 listopadu 2018

Foto - grafie .....






Výraz fotografie znamená doslova malování světlem. Na Petrově výstavě, respektive na jeho blogu, mne vždycky zaujaly jeho fotky z cyklu " Kouzelná zahrada ", které vznikají zoomováním během focení. Ještě dřív než u něj, jsem tenhle způsob objevila v několika fotoeditorech a zkoušela jsem si tak některé fotky upravit.
Šlo to, ale přece jen to člověku nedá, aby to nevyzkoušel tak jak se opravdu má. Tedy rovnou při focení. Má to jednu výhodu, nemusíte si lámat hlavu s ostřením. Při letošní návštěvě výstavy na mne opět vykoukly další fotky ze zahrady a tak jsem si to při jedné podzimní procházce vyzkoušela. Není to opravdu nic těžkého, jen to chce najít příhodný objekt a alespoň trochu sluníčka. Tedy rovnou podotýkám, že na Petra ještě nemám, další pokusy jsem zatím nedělala, ale určitě nějaké budou ....




Jak jsem hledala způsob, a zkoušela všeliké časy začalo mi z foťáku lézt nejdřív tohle ....


.... ale další pokusy se už vcelku podobaly tomu, jak by to mělo vypadat ....



Ale obdobný efekt se mi, zcela nechtěně, povedl i po cestě autem při posledním výletu na polsko-české pomezí



Já osobně si myslím, že tohle je opravdu foto-grafie v pravém slova smyslu. Neupravovala jsem nijak, jako že bych třeba v editoru použila filtr Malba. Takový impresionistický obraz vytvořil aparát sám


A trapný pokus o panning při focení letu motýlů. Ale tak nějak to zapadá k dnešnímu tématu



13 komentářů:

  1. Moc se mi to líbí, pořád si říkám, že bych to chtěla zkusit taky. Tak třeba jednou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to není zas tak těžké jak jsem si myslela. Ale trochu zručnosti to chce, a hlavně si najít a nastavit ten správný čas.

      Vymazat
  2. Já jsem na focení blb, ale občas takový obraz mám kolem sebe, když valím na dálnici ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, když jezdíš jak pilot F1 😉😜😄

      Vymazat
  3. Však říkám pořád, že to není nic těžkého! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne, ale před tebou mám tedy dost trému.... přece jen jseš v tomhle hodně dobrej.

      Vymazat
  4. U toho prvního je vidět, že šlo začátečnický pokusy, ale je dobré, že jsi i tenhle pokus přidala. Ty další vypadají už hodně dobře! Předposlední je opravdu jak malovaný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten mne ze všech překvapil nejvíc. Tedy přesněji řečeno, překvapil mne když jsem stáhla ty fotky z výletu. To opravdu nebylo nijak cíleně tvořené, jen jsem fotila za jízdy z auta. A vyšlo tohle.... jak, to nechápu.

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Já děkuji za návštěvu i pochvalu, leč velkou roli opravdu v tomhle má foťák. Já si můžu jen najít vhodný objekt, počkat na více či méně sluníčka a pak exponovat, a kroutit přitom foťákem i objektivem. Ale jak vznikly ty břízy, to je mi záhada.

      Vymazat
  6. Trochu to připomíná obrázky z moderního kaleidoskopu, hlavně ta druhá v pořadí...celkově je to ale zajímavá hra s focením...

    OdpovědětVymazat
  7. Připomíná to obrázky z moderního kaleidoskopu

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....