15 října 2014

Bludy úřední obludy ....


Dovolila jsem si vypůjčit název jedné bývalé televizní rubriky
tepající všechny možné nepravosti úředního šimla. Protože on ten šiml nám tak trochu zatápí pořád. Takže situace první.
Místo: Finanční úřad okresního města - pokladna
Osoby a obsazení: Daňový poplatník jdoucí složit peníze na pokladnu
Místo, den , čas: pokladna FÚ ve čtvrtek 10:05

Oznámení na dveřích: Úřední dny pondělí a středa od 8:00 do 10:00

Co z toho vyplývá? Že než se tam poplatník dostane znovu uplynoutři dny za které bude počítáno penále.....

Situace druhá.
Místo: tamtéž jak situace první
Osoby a obsazení: Ještě klidný daňový poplatník a pokladní
Místo, den: pokladna FÚ pondělí

Daňový poplatník hodlá složit na pokladně splátku v částce 12000 Kč.
" Kolik platíte?"
" 12 000 Kč "
" Tolik ? "
" No je to předepsaná částka od vás "
" Kdo vám ji předepsal ? "
" Váš nejvyšší a řekl mi že to případně můžu vložit na pokladně "
" To nejde "
" Jak nejde ? "
" No já vám můžu vzít v hotovosti jen 10 000 Kč "
" COŽE ??????? "
" No takový je předpis že můžeme brát jen deset tisíc v hotovosti, proto se ptám kdo vám tu splátku předepsal ! "
" Děláte si prdel? "
( Daňový poplatní ztrácí klid, pokladní ne)
" Ne, takové je nařízení našeho nejvyššího "
" Tak těch deset tisíc "
" A to jste to nemohl říct hned ??????? "
" A jak jsem to měl vědět ????? "
"A ty dva tisíce přineste ve středu a máte to ..... "

Tak to určitě, říká si v duchu daňový poplatník. Já budu jezdit obden s penězma!

Co z toho vyplývá ? Že zase vám bude strženo penále za další prodlevu. Že chcete zaplatit dluh ovšem sám finanční úřad který ho po vás vyžaduje vám to neumožní. A pokud by jste ho chtěl zaplatit hotově najednou protože nemůžete disponovat s účtem právě kvůli FÚ, budete jezdit na FÚ několik týdnů dvakrát do týdne .....

Jo, náš daňový poplatník ,náš otrok ....

Velebnosti, jdu blejt ......

23 komentářů:

  1. Tak tohle inteligentní nařízení na náš finančák zatím nedorazilo. No tak vložíš 10k, dojdeš si ven na cígo a za čtvrt hodiny vložíš zbytek.

    OdpovědětVymazat
  2. To je možné jen v naší republice.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Nelze .... za den je limit od jedné osoby 10 000 Kč.   

    OdpovědětVymazat
  4. Vůbec mne to nepřekvapuje. Jakékoliv vyřizování na úřadech je vždy tristní a infarktová záležitost. Mám s tím bohužel jen nedobré zkušenosti.Tam co úředník, tak jiný postup a z jedné kanceláře do druhé si to nedokáží zavolat a jeden pak musí lítat jak hadr na holi. Děs běs.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: To jsou tedy výstavní kreténi

    OdpovědětVymazat
  6. Jako bývalá mzdová účetní mám s úřady bohaté zkušenosti, ale většinou dobré.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to bych se asi moc nesmála. Akorát, že já jsem tolik nikdy na FÚ neplatila najednou. Na daň jsem dávala zálohu přes banku a pak po vyúčtování jen doplatek, pokud byl. To už teď nejde? To bylo v letech 1990 - 1996. Později jsem platila hotově jen daň příjmu (brigáda na půl úvazku) tak nebyl problém.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Ale jde, ale jelikož byla cesta do města tak se to snažilo vyřešit takhle.

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Vem si že je to FÚ pro celý okres který je dost rozsáhlý, navíc vlastně státně nejdůležitější ouřad a oni mají otevřenou pokladnu jen čtyři hodiny v týdnu ! Ale jak se dneska bavil muž s jedním zákazníkem ze Šumperka tak je to tam alespoň s tou úřední dobou nemlich to samé.....

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem ráda, že pracuji ve státní organizaci a daně za nás odvádí zaměstnavatel!

    OdpovědětVymazat
  11. Teda , to je na mrtvici. Ale šokovala mne jiná věc. Úřední hodiny. Většinou v úřední dny pondělí a středa jsou nejmíň do 17 hodin. Ale to si nyní vlastně nejsem jistá, jestli to tak má pokladny stejně jako kanceláře FÚ. Já načtěstí všechno platím příkazem už dlouhá léta a někdy dokonce i mamince vyučtování. Některé instituce vůbec neuznávají složenky a chtějí po všech aby měly účty. Pro staré lidi je docela diskriminace. V tomto moderním světě se moc neorientují a stresuje je to. To, co se stalo poplatníkovi, stát se mojemu manželovi, tak už ho asi do povolení návštěv v base neuvidím.

    OdpovědětVymazat
  12. To je tedy pěkně stupidní předpis. Kdyby měl někdo platit 41 tisíc, tak by tam měl jet 5-krát nebo bankovním převodem to posílat na 5-krát v různé dny? A ještě průběžně dostával penále za každý další den?

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: prevodem muzes kolik chces, jenze zrovna v tu danou dobu to neslo. Ale v hotovosti ano to bys tam musel jezdit po  tri tydny.

    OdpovědětVymazat
  14. Jo úřední šiml, je zkrátka úřední šiml...

    OdpovědětVymazat
  15. [2]: V našej sú rovnaké absurdnosti , ba aj väčšie. Nebudem tu ale Wendy zahlcovať blog nezmyslami,aj keď  múdrymi hlavami za drahé peniaze vymyslenými.

    OdpovědětVymazat
  16. Komu dal Pán Boh úrad, tomu vraj dal aj rozum. T

    OdpovědětVymazat
  17. [18]: Prostě a jednoduše stále si stát nachází další a další důvody proto aby tě obral o co nejvíc. Když už neví jak jinak tak poplatky na penále, ovšem proti kterým se nemáš jak bránit protože víc zaplatit nesmíš a v týdnu funguje pokladna jen čtyři hodiny. Když si připočteš náklady na dojíždění jsou to další vyhozené peníze.

    OdpovědětVymazat
  18. Ja som dostala upomienku od energetikov za nedoplatok v hodnote jedneho eura.Ani netuším ako vznikol. Za upomienku siale pýtajú osem euro.To je elektrina. Mám nájomníkov v byte, kým som zosúladila platby, meškali vždy dva dni, tak som prišla do dlžoby v hodnote 22 euro. Mesačný preddavok za plyn ( iba šporák ) platim 10 euro , aj keď minuloročná spotreba bola iba v hodnote 56 euro a predminulý rok dokonca len 40 euro za celý rok.Dobre stanovenie preddavkov... skoro o dvojnásobok! nuž ale ...tak som navýšila platbu počas dvoch mesiacov,a bude po Kačinej svadbe , povedala som si. Chyba lávky!!! Došlo k takej absurdnosti, že ja mám teraz už preddavkovo zaplatený celý rok, ale, pretože mám nedoplatok, ktorý medzitým zvýšili upomienkami na 4O euro, tak, mi akože "odstavili" plyn. Iba "akože", lebo neodstavili iba mi to odstavenie vyúčtovali a to sumou za "znovuzapojenie" 250 eur. Tak som sa rozčúlila,nič im nezaplatím, nech si svoj plyn berú, ja si za tie peniaze radšej kúpim varnú dosku. Išla na energeticke si vzať papiere na zmluvu, že budem odoberať energie radšej od nich! Vzala som si ich domov, že v kľude vypíšem. Prišla mi návšteva - chlapík, ktorý začal veľmi ostro kritizovať EZ za dodávku a chváliť organizáciu, pre ktorú pracuje , ako mi oni zabezpečia lacnejšie obe energie- elektrickú aj plyn. Prerušila som ho, že áno, ja uvažujem o zmene dodávateľa, za koho teda kope on. Povedal mi názov tej organizácie, čo ma tak rozčúlila. Dostala som infarkt skoro druhákrát. Tak som mu chudákovi všetko predložila s tým, že veru ja snimi už nechcem mať nič, lebo ... lebo všetko zle robí "systém" a oni, tie dámy a tí páni sedia si asi na hlavách nie na zadkoch, keď mi účtujú takéto veci v takých sumách. Vzal si podklady, že to sa samozrejme vyrieši, len aby som počkala s odstúpením od zmluvy, on sa isto ozve. Neozval sa už druhý týždeň.Všetko pre zakáznika ... haha ... už zase pením a to som o tom ešte len písala!

    OdpovědětVymazat
  19. [20]: Energetické, plynařské a mobilní společnosti jsou kapitola sama pro sebe .....

    OdpovědětVymazat
  20. No nazdar! Co ty úřední hodiny? Mně by asi kleplo.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....