04 června 2014

Sokolníci na pódiu.....


Že nejen hudební zážitek byl ten pondělní
koncert, dokazují dnešní fotečky. Ti kdo jsou z obce blogerské na FB už asi vědí o co jde, tam už jsem fotečky dala
ale ti kdo nemají tu možnost se dneska mohou podívat na jednu zajímavou a pro mne tedy velmi pěknou podívanou.
Když jsme po dlouhém a dosti marném hledání místa s dobrým výhledem jedno jakž takž přijatelné našli,
povšimli jsme si lavičky za námi na které byl nápis NESEDAT - BUDE SLOUŽIT K VYSTOUPENÍ !....
Trochu jsem se zarazila protože jsem nevěděla jestli to patřilo k předchozímu programu nebo jestli a jak se to vztahuje k tomu koncertu. Dál jsem se nepídila a šla jsem se infiltrovat k fotografům u pódia. Když jsem fotila záběry zpoza pódia najednou mi došlo že na něm přibyla ještě jedna postava, navíc oblečená v historickém obleku. Okamžitě jsem hodila navrátila zpátky abych zjitila oč se jedná. Na pódiu stál mládenec s mošničkou přes rameno a koženou rukavicí na ruce.
A pak mě to docvaklo! Sokolník! O jejich prezentaci jsem četla v programu a bylo mi líto že je odpoledne, a my tam budeme až večer. A pak mi ještě zpětně došlo, že když jsem odcházela k pódiu, na té lavičce stála dívčina také v historickém.
Pozorovala jsem tedy co se bude dít a najednou se ozvalo charakteristické písknutí, ozval se šum křídel a mládenci přistála na ruce krásná káně..... chvíli nám všem pózovala a pak odlétla někam směrem tam kde stál syn s dcerou. A šup, z druhého rohu náměstí dorazil zase jiný dravec. A tak si tam tak pěkně poletovali sem a tam a já si říkala jak musí být skvěle vycvičení a zkoncentrovaní že v té tmě, blejskání blesků a hlavy na hlavě najdou toho svého sokolníka.
Tak pravda, jeden orlík si udělal trochu svůj vlastní program a usadil se na vršku stage kde se chvíli producíroval, ale stejně si to pak rozmyslel a ladně se snesl zpět na rukavici sokolníka....
Byla jsem ráda, že tu prezentaci tak pěkně do koncertu zařadili, protože to bylo opravdu zajímavá a hlavně krásná podívaná.....





Za odměnu kuří nožka



Jsem já to ale fešák, co?





Pak se ale něčeho lekla a začala se plašit....(nespletla jsem se, ono to není TO káně ale TA káně)


V dravcích se nevyznám, opravdu správně dokážu bez nápovědy určit jen poštolku, supa a pak samozřejmě jednoho z nejznámějších orla bělohlavého, a tak co je tohle za krasavce nevím. Ten seděl na ruce právě té dívčině za námi.


Tenhle si udělal samostatný výlet na stage....


A tady je, symbol Ameriky a jejich heraldický pták. Orel bělohlavý....mimochodem pěkněj kousek ptáka to byl. A to bych tipovala ještě na mladého ptáka vzhledem k tomu že ještě neměl úplně svou klasickou sněhově bílou hlavu.... i ten nám pak přistál za zády, ale s odletem byl tak rychlej že jsem ho nestihla vzít v detailu. Akorát pěkně synkovi načechral svým nízkým průletem čupřinu.....






Přesné přistání




Jo, a byli to mimochodem sokolníci ze Slovenska.....





13 komentářů:

  1. Krásní dravci. Také je špatně rozeznávám. Mám to asi jako ty.   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Vždyť já jsem za poštolku mylně považovala i toho motáka pochopa který nám tu sedával na terase. Budiž mi omluvou že tento pták je u nás hodně vzácný a máli vidíván.....

    OdpovědětVymazat
  3. Přehlídka sokolnického umění mne vždycky nadchne. A nejvíc se mi líbí někde na hradě a nebo v přírodě. Při otevírání lázeňské sezóny v teplicích byl kterýsi rok také tento program a sokolník nechla klidně dravce vzlétnout na strom vysoko do koruny a on zase na povel slétl k němu. Jednou jsem si podržela na ruce puštíka. Bylo to zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  4. No krása, to bylo super, to musel být úžasný zážitek. Možná, že to je taky káně, ale káně Harrisova, ale nevím to jistě, nejsem taky žádný znalec

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Bylo to moc pěkné a zajímavé, to je pravda. Já je mám moc ráda.....

    OdpovědětVymazat
  6. Ja sa takych ftakov strane bojim!

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Neboj, ti jdou jen po malejch zajíčkách a ptáčkách

    OdpovědětVymazat
  8. Může to být káně myšilov. Je to starší název pro káně lesní.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Káně lesní (myšilov) je ta z první série fotek.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tohle už byl SUPERZÁŽITEK, Vendy! Vystoupení sokolníků během koncertu, to je něco! Dravci jsou nádherní a tvoje fotky perfektní!

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Sama jsem byla překvapená jak se dobře ty fotky podařily. A když si k tomu ještě připočteš tu parádní muzičku, třeba takové Rehradice tak to bylo v kupě naprosto parádní!

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: To si dovedu představit, Vendy. Mám ráda Čechomor a taky Hradišťan. Na koncerty moc nechodím, ale na jejich jsem byla.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....